SALDŽIOJI BULVĖ / SKRUDINTI AVINŽIRNIAI / CHIMICHURRI / FETA / GRANATAI

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Prisipažinkim, juk būna tų dienų, kai norisi lengvo bei skanaus maisto be mėsos. Tam, nepriklausomai nuo vyraujančio sezono, puikiai tinka keptos saldžiosios bulvės su daugybe skanumynų ant viršaus. Būtent tokį skonio džiaugsmą lengvai galite pasigaminti savo namuose!

Dar visai neseniai į saldžią bulvę buvo žiūrima kaip į keistą daržovę, o dabar kur tik jos nėra! O kas smagiausia, jog daugybė žmonių pamilo jų skonį taip, jog saldžios bulvės patapo bene nuolatiniu pirkinių krepšelio turiniu. Žinot ką? Mes šias bulves tiesiog dievinam! Su jomis viskas atrodo skaniau ir visai nesvarbu ar tai būtų piurė, orkaitėje keptos skiltelės ar tiesiog viena didelė bulvė su daugybe priedų ant viršaus. Būtent pastaroji gali būti puikios vegetariškos vakarienės idėja, patiksiančia net ir tiems, kurie į maistą be sultingo mėsos gabalėlio žiūri skeptiškai.
 

Kaip tos bulvės pasiekė Europą? Žinoma, kad už šį skanėstą galime dėkoti Kristupui Kolumbui, kuris jas atgabėno į mūsų žemę iš Šiaurės Amerikos, nors pats augalas kilęs iš žemiau esančio Pietų Amerikos žemyno. Pirmieji europiečiai paragavę saldžiųjų bulvių buvo 1492 metų Kolumbo ekspedicijos dalyviai. O kada daržovės pasiekė Europos krantus tiksliai nėra žinoma.
Atsiplukdę saldžiųjų bulvių, europiečiai pradėjo jas vadinti batatais. Šį pavadinimą girdime iki šiol. Net ir mokslo pasaulyje augalui buvo duotas lotyniškas Ipomea batatas pavadinimas.


Kulinarijoje saldžiosios bulvės naudojamos plačiai. Jos populiarios tiek prabangių restoranų, tiek namų virtuvėse. Tačiau ilgą laiką vyravo mitas, jog valgyti batatus yra žymiai sveikiau nei įprastas bulves. Žinoma, saldžios bulvės ryškiai geltonos, nes jose yra daugyyybė karotino, kuris atsakingas už vitamino A gamybą. Bet tai visiškai neįrodo, kad jų maistinė vertė yra geresnė. Kaloringumu saldžiosios bulvės netgi šiek tiek lenkia paprastas bulves. Kaip bebūtų, jose šiek tiek daugiau skaidulinių medžiagų, angliavandenių, cukraus. O visa kita labai panašu į mūsų bene tautinę daržovę – paprastąją bulvę.


Tiesa, žmogus greičiausiai perdozuoja riebaluose tirpstančiais vitaminais, tarp kurių yra ir mūsų minėtasis vitaminas A. Tad kontroliuojant cukraus, angliavandenių bei gaunamų vitaminų kiekius mityboje, labai svarbu nepersivalgyti batatų bei jais nesilepinti kasdien. Ir visai nesvarbu, kokie gardūs jie bebūtų.


Taigi, ar jau pasiruošėte vakarienės be mėsos gamybai?

SALDŽIOJI BULVĖ / SKRUDINTI AVINŽIRNIAI / CHIMICHURRI / FETA / GRANATAI

Porcijos

2

porcijos
Pagaminimo laikas

55

minutes

INGREDIENTAI

  • Saldžiosios bulvės
  • 2 didesnės saldžios bulvės

  • Alyvuogių aliejaus

  • Druskos, pipirų

  • Skrudinti avinžirniai
  • 250 gr. virtų avinžirnių

  • 6 gr. cukraus

  • 4 gr. druskos

  • 4 gr. aliejaus

  • 3 gr. malto kumino

  • 4 gr. rūkytos paprikos

  • 2 gr. malto imbiero

  • Chimichurri
  • 30 gr. petražolės lapelių

  • 10 gr. kalendros lapelių

  • 7 gr. mėtos lapelių

  • 1 nedidelė česnako skiltelė

  • 5 gr. čili pipiro

  • 4 gr. druskos

  • 50 gr. aliejaus

  • 10 gr. juodųjų serbentų acto (arba raudonojo vyno acto)

  • 10 gr. cukraus

  • Patiekimui
  • Fetos sūrio

  • Granato vaisiaus

  • Mėgstamų žolelių

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Saldžiosios bulvės
  • Nuplauname bulves. Neskustas ir nepjaustytas dedame į puodą su padruskintu vandeniu. Verdame apie 15 minučių, kol bulvės suminkštėja.
  • Išvirusias bulves nusunkiame, perpjauname per pusę ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Viršų pagardiname druska ir pipirais. Apšlakstome alyvuogių aliejumi.
  • Bulves kepame iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 minučių.
  • Skrudinti avinžirniai
  • Avinžirnius nusunkiame, praplauname ir gerai nusausiname.
  • Avinžirnius su prieskoniais ir aliejumi sudedame į dubenį, gerai išmaišome. Pilame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35 -40 min.
  • Chimicurri
  • Nuplauname čili pipirą, išimame iš jo sėklas ir smulkiai sukapojame.
  • Smulkiai sukapojame ir visas žoleles bei česnako skiltelę. Jas su čili pipiru dedame į dubenį.
  • Supilame aliejų, actą, cukrų. Pagardiname druska ir gerai išmaišome.
  • Patiekimas
  • Ant karštų bulvių puselių dedame krudintus avinžirnius, trupiname fetos sūrį. Viską paskaninane chimichurri padažu, granato sėklomis bei mėgstamomis žolelėmis.
    Skanaus!

Pastabos

  • Jeigu nemėgstate kalendros, gamindami Chimichurri padažą jas galite pakeisti didesniu kiekiu petražolių ar mėtų.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*