Angliškas brandintas Kalėdų pyragas yra vienas populiariausių šventinių kepinių visame pasaulyje. Patyrę kepėjai šiam pyragui pradeda pasiruošimo darbus dar vasarą! Neatsispyrėm pagundai pirmąkart pabandyti išsikepti ir mes. Rezultatas toks, kurį neabejotinai kartosime ir besiruošdami kitų metų Kalėdoms!
Tad kuo gi ypatingas šis pyragas? Visų pirma, jam paruošti reikia laiko bei kantrybės. Pyragas yra maitinamas kas savaitę brendžiu, tad kiekvieną kartą išvynioti, jį užuosti ir neatsilaužti gabalėlio paragavimui yra išties sunku.
Tačiau įžangoje užsiminėme apie patyrusius kepėjus, kurie šio pyrago gamybai ruošiasi nuo pat vasaros sezono. Siekiant visiškai sodraus skonio ir autentiškumo viskas prasideda nuo uogų, vaisių, riešutų rinkimo ir jų užpylimo brendžiu. Po mėnesio ar ilgiau, ruošiama tešla ir kepamas pyragas, kuris kas savaitę maitinamas keliais šaukštais to paties gėrimo.
Sutinkam, procesas yra ilgas. Net ir mūsų eksperimentas užtruko aštuonias savaites.
Tradiciškai pyrago kepimo laikotarpis yra iš karto po Vėlinių, kai ruošiamasi Adventui bei artėjančioms didžiosioms metų šventėms. Tačiau brandinti visuomet galima pora kartų per savaitę, pyragą pasirinkus kepti pačioje gruodžio pradžioje. Na, čia tuo atveju jeigu žinote, jog labai sunku bus atsilaikyti.
Kodėl recepto nekėlėme anksčiau? Pagrindinė to priežastis – tai buvo apskritai pirmas mūsų bandymas kepti šį pyragą. Kadangi receptus tinklaraščiui kuriame profesionaliai ir dalinamės tik pasiteisinusiomis idėjomis, aklai dalintis receptūra būtų buvę lyg siūlyti katę maiše, nežinant ko tikėtis. Tad pasirinkome išlaukti ir jeigu kas, sąžiningai savo fail‘us pripažinti.
Sulaukę Kalėdų nekantriai ragavome pyragą ir bene alpom dėl fantastiško jo skonio. Žinojome – dabar jau galime receptu drąsiai dalintis su savo skaitytojais, nes tai be abejonės bus ir sekančių Kalėdų kepinys mūsų namuose!
Tad jeigu mėgstate panettone, džiovintus vaisius bei meduolius, šis pyragas privalo per šventes puošti ir jūsų stalą.
Pyragui reikalingų džiovintų vaisių galite nusipirkti prekybos centre ir tikrai jų nemirkysime mėnesį brendyje. Gaminsime supaprastintai, tačiau toli gražu tai nereiškia, jog kepinys bus prastesnis. Neįtikėtina, kaip viename kąsnelyje atsiskleidžia tiek įvairiausių skonių bei aromatų!
Tad pradedam! Prieš gamindami atkreipkite dėmesį į kelis patarimus:
Džiovinti vaisiai ir uogos. Pagal receptą apačioje, žiūrėkite kokius vaisius ir uogas mėgstate. Taip galite keisti ingredientus pagal savo nuožiūrą. Pavyzdžiui, figas pakeisti razinomis, vietoj imbiero cukatų naudoti graikinius riešutus ir t.t. nebijokit susikurti sau mėgstamiausią pyragą!
Brendis. Pyragas tikrai netaps alkoholinis nuo tiek brendžio, kiek receptas reikalauja. Besirinkdami gėrimą būtinai atsižvelkite į jo kokybę. Niekuomet į konditerinius gaminius, įvairius padažus nepilkite to, ko patys besimėgaudami nevartotumėte. Na, o jeigu alkoholiui griežtai tariane NE, vietoje jo įpilkite natūralių apelsinų sulčių.
PYRAGO GAMINIMO EIGA
Pasiruoškite visus ingredientus. Džiovintus stambesnius vaisius susmulkinkite peiliu norimo dydžio gabalėliais.
Į puodą dedame džiovintus vaisius (išskyrus apelsinų cukatus), Muscovado cukrų, sviestą, citrinos ir apelsino tarkuotas žieveles. Supilame brendį bei apelsino sultis.
Viską kaitiname ant vidutinės kaitros nuolat pamaišydami. Kai masė užvirs, verdame apie 10 minučių. Šiuo metu visi vaisiai karamelizuosis.
Išvirtą karamelę su vaisiais nutraukiame nuo kaitros. Į ją sudedame apelsinų cukatus. Gerai išmaišome ir paliekam kambario temperatūroje pravėsti 30-čiai minučių.
Kol karamelė vėsta, pasiruošiam kepimo formą. Šiam pyragui geriausiai pasitarnaus 23-24 centimetrų diametro forma nuimamais kraštais. Mes naudojom 19 centimetrų diametro kepimo žiedą dėl siauresnio ir aukštesnio pyrago siekiamybės.
Padengiam formos kraštus ir dugną kepimo popieriumi. Svarbu, jog popieriaus krašteliai būtų aukštesni nei pačios formos šonas. Taip pyrago viršus bus minkštesnis ir mažiau apskrudęs.
Lengvai paplakam kiaušinius ir supilam juos į pravėsusią karamelę. Gerai išmaišome.
Tuomet sudedame migdolų miltus, druską ir prieskonius. Išmaišome. Sudedame kepimo miltelius ir kvietinius miltus. Pastaruosius geriau lėtai įmaišyti per kelis kartus neperplakant tešlos.
Perkeliame masę į formą. Prieš dėdami į orkaitę kepimo indą nestipriai pora kartų padaužome į stalviršį, kad iš tešlos išeitų didesni oro burbuliukai. Kepam.
Iškepus pyragui atsargiai nuimame formos kraštus. Paliekame jį pilnai atvėsti ant grotelių.
Atvėsusį pyragą pilnai ištraukiame iš seno popieriaus bei padedame ant naujo kepimo popieriaus lakšto. Kepinio viršų subadome mediniu iešmeliu (padarome 15-20 skylučių, ne gilesnių nei 2/3 pyrago gylio). Tuomet viršų aptepame 4 šaukštais brendžio.
Pyragą sandariai suvyniojame į porą lakštų kepimo popieriaus, o tuomet dar įvyniojame į kelis aliuminio folijos lakštus. Labai svarbu, jog nebūtų paliktų tarpelių tarp kepimo popieriaus lakštų ir pyragas nesiliestų su folija. Besibrandinantis kepinys, kurio sudėtyje yra alkoholio (ar natūralių sulčių), sąveikaudamas su metalu gali išskirti nepageidaujamas medžiagas ir sukurti cheminius reiškinius. O to juk mes nenorime, tiesa?
Lyg to negana, dedam apvyniotą pyragą į plastikinę dėžutę, sandariai uždarome ir laikome atokesniame tamsesniame kampe savaitę – iki tol, kol reikės jį pamaitinti.
MAITINIMAS
Pyragą maitiname kiekvieną savaitę, jį aptempdami dviem šaukštais brendžio. Atsargiai kepinį išvyniojam, aptepam ir vėl suvyniojam bei sandariai uždarome į dėžę.
Likus 1-1,5 savaitės iki švenčių pyragą paliekame ramybėje ir jo nebemaitiname. Išimame tik tuomet, kai būsime pasiruošę jį dekoruoti.
PYRAGO DEKORAVIMAS
Tradiciškai pyragas dekoruojamas cukraus glajumi, marcipanu arba tiesiog paliekamas „nuogas“. Mes saviškį puošėm naminiu marcipanu su rožių vandeniu, prieskoniais bei dumplainiais.
BRANDINTAS KALĖDINIS VAISIŲ PYRAGAS
10
porcijųINGREDIENTAI
175 gr. sviesto
210 gr. tamsaus Muscovado cukraus
100 gr. džiovintų spanguolių
50 gr. džiovintų greipfrutų
50 gr. imbiero cukatų
100 gr. džiovintų figų
100 gr. datulių
100 gr. apelsinų cukatų
100 gr. brendžio
3 didelių kiaušinių
85 gr. mildolų miltų
200 gr. kvietinių miltų
4 gr. kepimo miltelių
3 gr. malto cinamono
3 gr. maltų gvazdikėlių
1 gr. malto imbiero
2 gr. malto kardamono
Žiupsnelis druskos
1 apelsino sulčių
1 apelsino žievelės
1 citrinos žievelės
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Pasiruoškite visus ingredientus. Džiovintus stambesnius vaisius susmulkinkite peiliu norimo dydžio gabalėliais.
Į puodą dedame džiovintus vaisius (išskyrus apelsinų cukatus), Muscovado cukrų, sviestą, citrinos ir apelsino tarkuotas žieveles. Supilame brendį bei apelsino sultis. - Viską kaitiname ant vidutinės kaitros nuolat pamaišydami. Kai masė užvirs, verdame apie 10 minučių. Šiuo metu visi vaisiai karamelizuosis.
- Išvirtą karamelę su vaisiais nutraukiame nuo kaitros. Į ją sudedame apelsinų cukatus. Gerai išmaišome ir paliekam kambario temperatūroje pravėsti 30-čiai minučių.
- Kol karamelė vėsta, pasiruošiam kepimo formą. Šiam pyragui geriausiai pasitarnaus 23-24 centimetrų diametro forma nuimamais kraštais. Mes naudojom 19 centimetrų diametro kepimo žiedą dėl siauresnio ir aukštesnio pyrago siekiamybės.
Padengiam formos kraštus ir dugną kepimo popieriumi. Svarbu, jog popieriaus krašteliai būtų aukštesni nei pačios formos šonas. Taip pyrago viršus bus minkštesnis ir mažiau apskrudęs. - Lengvai paplakam kiaušinius ir supilam juos į pravėsusią karamelę. Gerai išmaišome.
Tuomet sudedame migdolų miltus, druską ir prieskonius. Išmaišome. Sudedame kepimo miltelius ir kvietinius miltus. Pastaruosius geriau lėtai įmaišyti per kelis kartus neperplakant tešlos.
Perkeliame masę į formą. Prieš dėdami į orkaitę kepimo indą nestipriai pora kartų padaužome į stalviršį, kad iš tešlos išeitų didesni oro burbuliukai. - Pyragą kepame 45 minutes iki 150 C įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje lentynoje, funkcija viršus-apačia be vėjėlio. Tuomet kaitrą sumažiname iki 125C laipsnių ir kepame dar apie 1-1,5 valandos.
Nuolatos kepinį stebime ir ar iškepęs patikriname mediniu iešmeliu. Nuo orkaitės kokybės ar kepimo formos diametro labai gali skirtis galutinis kepimo laikas. - Iškepus pyragui atsargiai nuimame formos kraštus. Paliekame jį pilnai atvėsti ant grotelių.
Atvėsusio kepinio viršų subadome mediniu iešmeliu (padarome 15-20 skylučių, ne gilesnių nei 2/3 pyrago gylio). Tuomet viršų aptepame 4 šaukštais brendžio. - Pyragą sandariai suvyniojame į porą lakštų kepimo popieriaus, o tuomet dar įvyniojame į kelis aliuminio folijos lakštus. Labai svarbu, jog nebūtų paliktų tarpelių tarp kepimo popieriaus lakštų ir pyragas nesiliestų su folija. Besibrandinantis kepinys, kurio sudėtyje yra alkoholio (ar natūralių sulčių), sąveikaudamas su metalu gali išskirti nepageidaujamas medžiagas ir sukurti cheminius reiškinius. O to juk mes nenorime, tiesa?
Lyg to negana, dedam apvyniotą pyragą į plastikinę dėžutę, sandariai uždarome ir laikome atokesniame tamsesniame kampe savaitę – iki tol, kol reikės jį pamaitinti. - Pyragą maitiname kiekvieną savaitę, jį aptempdami dviem šaukštais brendžio. Atsargiai kepinį išvyniojam, aptepam ir vėl suvyniojam bei sandariai uždarome į dėžę.
Likus 1-1,5 savaitės iki švenčių pyragą paliekame ramybėje ir jo nebemaitiname. Išimame tik tuomet, kai būsime pasiruošę jį dekoruoti. - Tradiciškai pyragas dekoruojamas cukraus glajumi, marcipanu arba tiesiog paliekamas „nuogas“. Mes saviškį puošėm naminiu marcipanu su rožių vandeniu, prieskoniais bei dumplainiais.
Skanaus!
Sveiki,
atrodo labai kokybiškai parašytas ir nuodugnus receptas. Turiu tik klausimą dėl porcijavimo.
Receptas rašote tinka 24cm indui, bet kepėte 19cm inde. Ar visą tešlą ir naudojote ar skaidėte ir ar kito kepimo laikas? Pas mane 18cm indas, galvoju kaip geriau daryt ir kiek laiko kepti – ačiū!
Sveiki,
Naudojome visą tešlą, tačiau skirtumas tas, jog pyragas buvo aukštesnis, o ne platesnis. Kepė lygiai tiek laiko kiek aprašyta, tačiau visuomet patartume tikrinti pyragą mediniu pagaliuku, kad įsitikintumėte, jog vidus iškepęs. Sėkmės!
Sveiki, ar galima brandinti popierinėse kepimo formelėse, ar reikia iš jų iššimti? Ačiū
sveiki, kadangi laistosi pyrago viršus, tai manau, jog galite drąsiai taip daryti!
Sveiki! Receptas puikus, mėginsiu gaminti. Tik iškilo klausimas – kiek savaičių geriausia jį brandinti iki Kalėdų? Ačiū
Sveiki!
Aš pyragą brandinu nuo lapkričio paskutinės savaitės pradžios, tačiau galite pradėti ir nuo gruodžio 🙂
Sveiki, jau bandžiau šį receptą, namiškiai gyrė, tikrai puikus skonis! Tik norėjau paklausti, gal galite pasidalinti marcipaninio kremo receptu? Dėkui.
Sveiki, Juste! Labai smagu, jog gaminate 🙂
Marcipano kremo negaminau, nuotraukoje tiesiog marcipano masė išplakta su rožių vandeniu, kad eitų padekoruoti.
Jeigu norite kremo, galite bandyti marcipaną gerai išplakti elektriniu maišytuvu su dalimi maskarponės sūrio.
Skanaus!
Sveiki!
O jeigu brendį keisti romu?:))
Sveiki, žinoma, jog galite keisti!
Sveiki, ar būtų galimybė užsakyti Kūčių meniu 3 asmenims?
Laba diena, užsakymą pateikite elektroniniu paštu labas@2virejai.lt nurodydama visas prašomas detales. Ačiū!