Kartais, norėdami nustebinti artimuosius, ieškome įmantrių bei sudėtingų receptų, o kartais taip norisi nesinerti iš kailio ir mėgautis jaukiais, klasikiniais skoniais. Būtent pastarieji niekuomet neišeis iš mados ir tiks didžiosioms metų šventėms. Taip kaip ėriuko kumpis su gravy padažu!
Daugumos šventės buvo kitokios. Mes, jau nuo vasaros suplanavę maršrutus pas giminaičius ir pavyzdingai besilaikydami karantino reikalavimų, paskutinėmis savaitėmis nusprendėme tikrai artimųjų sveikata nerizikuoti ir vėl (jau antrus metus iš eilės) Kalėdas pasitikti dviese. Savo galvos įmantriausiais meniu net nebandėme užkišti – na kam mums dviems begalybė maisto? Taip kilo mintis išsikepti puikų kumpį su gravy padažu ir besimėgaujant jaukiai papietauti. Mintis pasiteisino 100% !
Tad nieko nelaukdami, siūlome ir jums pasiruošti puikų citrininį ėriuko kumpį!
Šis kumpis buvo mūsų Kalėdų patiekalas, tačiau jį laisvai galite suskubti pasiruošti Naujiesiems metams.
Geriausia tai, jog šio patiekalo likučiai sekančiomis dienomis nugulė į įvairiausias ir skaniausias variacijas: tortilijas su marinuotomis daržovėmis, sumuštinius ir t.t.
Pasirinkę gaminti klasikinius skonius ir didesnius roast’us, niekuomet neprašausite pro šalį, o taip pat, kaip ir mes, likučius galėsite panaudoti bene visur.
Mėsa. Žinoma, geriausią ėrieną ir avieną rasite pas ūkininkus. Tačiau stokojant laiko bei galimybių apsilankyti turguje, galite laisvai pirkti ir šaldytą gaminį. Svarbu, kad kumpis būtų be odos ir su kaulu.
Garnyras. Iškepusį kumpį ir gravy padažą patiekite su kuo tik norite: daržovėmis, bulvėmis, šakninių daržovių tyrėmis. Mes per daug negalvojom ir saviškį valgėme su bulvių koše. Buvo labai gardu!
NAUJAMETINIS ROAST: ĖRIUKO KUMPIS
4
porcijosINGREDIENTAI
2 kg ėriuko kumpio su kaulu
30 gr. česnako
8 gr. šviežių rozmarino lapelių
3 citrinų žievelė
8 gr. druskos
4 gr. maltų juodųjų pipirų
30 gr. aliejaus
150 gr. vandens
30 gr. sviesto (kambario temperatūros)
10 gr. miltų
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Ėriuko kumpį nuplauname, nusausiname ir pašaliname visas nereikalingas ataugas.
- Česnaką, rozmarino lapelius, citrinų žieveles, druską ir pipirus sutriname iki vientisos pastos. Supilame aliejų ir viską gerai išmaišome. Šiuo prieskonių mišiniu gausiai ištriname kumpį ir leidžiame jam marinuotis sandariai uždarytame inde nuo 2 iki 24 valandų.
- Įkaitiname orkaitę iki 150 C laipsnių.
- Išsimarinavusį kumpį dedame į kepimo skardą. Supilame vandenį ir uždengiame aliuminio folija. Pašauname į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 2-2,5 valandas, kol vidinė ėriuko kumpio temperatūra pasieks 60 laipsnių.
- Tuomet skardą ištraukiame, nuimame aliuminio foliją ir nupilame vandenį (tačiau jį išsaugome padažui!). Padidiname orkaitės temperatūrą iki 220 C laipsnių. Grąžiname skardą su kumpiu į orkaitę ir apkepiname apie 20 minučių. Iškepusį ėriuką su skarda ištraukiame iš orkaitės, į skardą įpilame nedidelę dalį kepimo skysčio ir viską uždengiame aliuminio folija, kad mėsa pailsėtų.
- Ruošiame gravy padažą: Į puodą supilame kepimo skystį, jį užverdame. Verdame tol, kol 2/3 padažo dalys nugaruos. Dubenėlyje sumaišome miltus su sviestu iki vientisos pastos ir sudedame į nugaravusį kepimo skystį. Gerai išmaišome, užverdame.
- Ėriuko kumpį patiekiame pjaustytą plonomis riekelėmis su gravy padažu ir jūsų mėgstamu garnyru.
Skanaus!