GRIETININIAI NAMINIAI LEDAI: 1 BAZĖ, 100 SKONIŲ

Ledai – pats populiariausias vasaros desertas, kuriam neatsispiria nei vaikai, nei suaugusieji. Nepaisant to, namuose šį skanėstą pasigaminti pasiryžta ne kiekvienas. O kas, jeigu pasakysime, jog nerealius naminius grietininius ledus galime pasigaminti beprotiškai lengvai ir su vienu bazės receptu, išgauti begales skirtingų skonių? Ir be jokio ledų gaminimo aparato!

Pastaruoju metu išpopuliarėjusi tendencija ruošti kuo įvairenį maistą namuose neaplenkė ir šio skanumyno. Vis daugiau žmonių renkasi ledus ne pirkti, o gaminti namuose. Ir kokių tik receptų interneto platybėse nerasime: “liesesnė” alternatyva su jogurtu, veganiški, vaisiniai ir t.t. Deja, bet tarp tokios gausybės receptų yra milžiniškas kiekis nekokybiškos medžiagos, kuria besivadovaudami tikrai nepasigaminsite skanių ledų. Juk ledai yra vasaros (ir ne tik) malonumas, į kurio sudėtį privalome atkreipti dėmesį, tačiau kalorijų skaičiuoti neturėtume. Geriau laikytis saiko, ne kalorijų taisyklės!

Šiek tiek apie ledus.
Niekas negali pasakyti kurioje pasaulio dalyje ledų desertas buvo išrastas. Pats patiekalo gimimas apipintas mitais bei legendomis. Nors dauguma mokslininkų sutinka, jog ledai į Vakarų šalis galėjo atkeliauti iš Kinijos.
Jau minėjome, jog ledų receptų yra milijonai. Tačiau yra tik kelios pagrindinės ledų rūšys, kurias skiria ne tik gamybos būdas, bet ir naudojami ingredientai arba skirtingos jų proporcijos. Trumpai supažindinsime jus su jomis.


Gelato. Kitaip vadinami itališki ledai, dėl kurių bene kiekvienas eina iš proto. Tas, kuris pabuvojo Italijoje su didžiausia nostalgija prisimins picas, ledus ir vyną. 
Būtent gelato dažniausiai yra vadinami super premium klasės ledais, atsižvelgiant į gerą receptūrą ir skonį. Itališki gelato savyje turi mažiau riebalų, nes yra sudaryti iš didesnio kiekio pieno ir mažesnio grietinėlės. Taip pat jiems pagaminti būtinai reikia ledų gaminimo aparato. Lėtas sukimas bei šaldymas garantuoja purią, kupiną oro masės tekstūrą ir sodresnį skonį.
 
 
Ledai. Įprastoje ledų receptūroje yra mažiausiai 10% riebalų. Tai reiškia, jog ingredientų atžvilgiu (atvirkščiai nei gelato) gamyboje naudojama daugiau grietinėlės nei pieno. Ledų gamybai taip pat reikalingas specialus aparatas, tačiau jis masę suka bei šaldo šiek tiek greičiau. 
 
 
Šerbetas. Tikriausiai vienas populiariausių klausimų “kuo skiriasi šerbetas nuo sorbeto?” Atsakymas tas, jog didžiausias skirtumas priklauso nuo pieno produktų kiekio sudėtyje. Šerbeto gamyboje dažniausiai naudojama grietinėlė (kartais dedami ir kiaušinių baltymai), kad skonis būtų vaisinis, bet turėtų švelnią, kreminę tekstūrą bei išraiškingesnį skonį.


Sorbetas. O štai sorbetas gaminamas visiškai nenaudojant pieno produktų. Tačiau sudėtyje turi gerokai daugiau cukraus. Tuomet kyla kitas klausimas: “Tai sorbetas ir granita yra tas pats?” Deja, bet ne, nors receptūra gali būti visiškai identiška. Kaip bebūtų, sorbetui pagaminti taip pat reikalingas ledų gaminimo aparatas. Granitai pagaminti užtenka masę supilti į indą, dėti į šaldiklį, o prieš patiekiant šakute paruošti ledų trupinius.


Šaldytas jogurtas. Dažniausiai šis ledų tipas pateikiamas kaip mažiau riebus ar sveikenis deserto variantas. Ir patikėkit, toli gražu taip nėra! Kad paruoštų taip mėgstamus jogurto pagrindo ledus, gamybininkai prideda į masę labai daug įvairių cheminių priedų bei tikrai nepašykšti cukraus.
 
 
Skysti, į ragelį ileidžami ledai (softserve). Vieni taip pat mėgstamiausių bei populiariausių ledų. Galima rasti nemažai kavinių, siūlančių tokius ledus už patrauklią kainą arba vaišinančių nemokamai jeigu ten valgysite pietus / vakarienę. Šių ledų masė yra gerokai skystesnė už įprastus ledus, o ir specialus aparatas ją nuolatos turi maišyti, taip įsukdamas orą. Tikrai mažai šansų, jog namuose galėsite pasigaminti tokio tipo ledus. Visgi, į skystą masę įmaišyti orą bei išvengti ledo kristalų padeda tik cheminiai priedai. O šie ledai jų turi tikrai nemažai.

Susipažinę su populiariausiomis ledų rūšimis, galime daryti prielaidą, jo turint ledų gaminimo aparatą namuose pavyktų pasiruošti įprastus ledus, gelato, šerbetą bei sorbetą. Neslėpsime, norėdami paruošti gerus naminius ledus užsisakėme tą stebulkingą aparatą, tačiau jis pas mus atkeliavo su broku, prieš kurį išsiaiškindami išeikvojom daugybę produktų. Nervinomės ir nesupratom, kodėl iš gerų leidinių imami receptai nepasiteisina! Vis dėlto aparatą grąžinom pardavėjui ir nusprendėm apsieiti be jo. Kodėl? Visų pirma, dėl daikto sezoniškumo, vietos virtuvėje ir trumpalaikio džiaugsmo. 


Žinoma, mūsų sprendimas pareikalavo daug paieškų bei bandymų. Ko pasekoje dabar galime su jumis pasidalinti geriausia išbandyta naminių ledų recepto baze! Geriausia tai, jog ją pasigaminsite ypatingai greitai, sudėsite į indą ir mesite į šaldiklį. Nereikės nei pirkti specialių aparatų, nei kas pusvalandį masės pramaišyti, kad nesusidarytų ledo kristalai. Tiesiog vakarop užmaišot, o sekančią dieną nuo pat ryto jau mėgaujatės ledais!
Tiesa, šiuos grietininius ledus reiktų mėgautis su saiku. Ne tik todėl, kad jie nėra “liesas” pasirinkimas, bet ir todėl, nes yra ypatingai sotūs.

INGREDIENTAI IR GAMINIMAS

Nors naminių ledų bazės ingredientai paprasti, tačiau yra tam tikros taisyklės, norint išvengti gamybos klaidų.
Viena jų – nepageidaujami ledo kristalai, kurie susidaro dėl per didelio vandens kiekio masėje. Net gelato masė yra verdama, kad iš pieno išgaruotų dalis vandens. Besivadovaujant bloga receptūra net ir su ledų gaminimo aparatu, dėl vandens kiekio užšalusi masė vis vien susikristalizuos. Tad tolimenėse pastraipose parašysime kaip išvengti tų nelemtų ledo kristalų.
Kita dažna problema – sušalusi ledų masė per kieta. Ir ne šiaip kieta, o tokia kieta, kad net bandant ją išskaptuoti, ledų šaukštas susilenkia. Tai taip pat iš dalies vyksta dėl vandens kiekio, tačiau ji yra lydima ne didelių, o mažų vandens kristalų. Kad taip nenutiktų, dedami papildomi priedai, neleidžiantys ledams peršalti.


Mūsų ledai gaminami iš visiems žinomų penkių ingredientų, kuriuos pagardinti galite bet kokiais norimais priedais. Svarbiausia, kad ledai gaunasi puikūs, gardūs ir tikrai unikalūs bei universalūs!


Kondensuotas pienas. Taip, čia tas nesaldintas pieno gaminys, apie kurio panaudojimą kulinarijoje ar konditerijoje nelabai kas žino. O mes ateityje dar parodysime kur jį panaudoti! Esmė ta, jog iš šio pieno yra išgarintas vanduo, jis sumažina ne tik ledo kristalų tikimybę, bet ir “pareguliuoja”, jog masė nebūtų per saldi naudojant vien saldintą kondensuotą pieną.


Saldintas kondensuotas pienas.Tikras skanumynas, tačiau kas per daug, tas nelabai sveika. Būtent daugumoje naminių ledų receptūrų naudojamas vien saldintas pienas, ko pasekoje gaunami gerokai per saldūs ledai. Juk mes to nenorim, tiesa? 
Saldintas sutirštintas pienas taip pat yra garantas, todėl labai didelė tikimybė, jog dėl mažo vandens, bei didelio cukraus kiekio, paruošti ledai bus kreminiai ir be didelių ledo kristalų. Ledo kristalams taip pat neleidžia susidaryti gliukozės sirupas ar invertinis (dirbtinis) cukrus.


Druska. Ji padeda ne tik susitvarkyti su saldumu, bet ir atsiskleisti skoniams. Kas svarbiausia, druska yra vienas ingredientų, neleidžiančių ledams peršalti ir tapti labai kietiems. 


Alkoholis. Dar vienas ingredientas, kuris neleidžia sušalusiai masei pasidaryti kietai. Nebijokite, į vieną ledų receptūrą dedasi max šaukštas alkoholio (mes naudojom degtinę). Skaitėm nemažai apie tai, ar masė labai sušaltų jo nenaudojant. Galim nuraminti – žmonės ruošdami ledus vaikams jo nenaudojo ir gavo puikų ledų rezultatą. Tačiau dėl visa ko patariam bent jau žiupsnį druskos įberti.


Grietinėlė. Į kondensuotą pieną įmaišyta išplakta grietinėlė suteikia masei oro kupinos tekstūros bei lengvumo. Iš tikrųjų tai darbas, kurį nudirbtų ledų gaminimo aparatas. Grietinėlė taip pat suteikia ledams kreminį skonį ir sodrumą.


Keli pastebėjimai dėl priedų iš mūsų patirties:

– Dedant žoleles, jas patartina ne kaitinti su kondensuotu pienu, o trinti “blenderiu” iki vientisos masės. Jeigu masėje nesinori likusių smulkių žalumynų gabalėlių, galite ją (prieš įmaišant grietinėlę) perkošti per metalinį smulkų sietelį.

–      Su natūraliomis uogomis (tiksliau jų tyre) gaminti ledai dėl jose esančio vandens bus šiek tiek kietesni nei gaminti su riešutų sviestu. Uogų ar vaisių tyrės kiekį dėkite atsižvelgdami į tai kiek ledų gaminate ir kokio sodraus skonio norite. Kuo daugiau uogų tyrės – tuo ledai bus kietesni. Atminkite tai.

–      Jeigu receptūroje naudosite tą šaukštą alkoholio, geriausiai rinkitės neutralesnius stipriuosius spiritinius gėrimus kaip tekila, baltas romas, degtinė. Nebent gaminate specifinio skonio ledus, todėl juos galite praturtinti ir specialiais gėrimais. Pavyzdžiui į apelsinų skonio ledus įpilti šaukštą Contreu likerio. Tačiau dar kartą paminėsime, ALKOHOLIS NĖRA BŪTINAS. Atsižvelkite į tai, kam gaminate, kas valgys ir koks yra jūsų gyvenimo būdas.
 

Mūsų siūlomų naminių ledų gaminimas super paprastas ir labai lengvai “įkandamas”, kad būtų galima eksperimentuoti. Atminkite, labai svarbu, jog kondensuotas pienas ir grietinėlė prieš ledų gaminimą būtų laikomi šaldytuve.

Naminių ledų bazė

  • 150 gr. saldinto sutirštinto pieno

  • 50 gr. nesaldinto sutirštinto pieno

  • 200 gr. plakamosios grietinėlės

  • Žiupsnis druskos

  • Šaukštas alkoholio (degtinės, tekilos ar baltojo romo)

  • Dubenyje sumaišome sutirštintus pienus (saldintą ir nesaldintą), žiupsnį druskos, šaukštą alkoholio (nebūtina).
  • Pasiruošiame norimo skonio priedus. Jeigu naudojate:

    – Riešutų sviestą, tirpią kavą ar žolelių lapelius – dėkite juos į tą patį dubenį, kuriame yra kondensuoto pieno ir druskos masė bei rankiniu “blenderiu” gerai sutrinkite kol masė taps vientisa.

    – Uogas – jas atskirame dubenyje rankiniu “blenderiu” sutrinkite iki vientisos masės. Jeigu norite, galite prieš dedant į kondensuoto pieno masę tyrę perkošti per metalinį sietelį. Taip gausite šilkinę masę be uogų odelių, sėklyčių ir t.t.

    – Citrusinius vaisius – nenaudokite vandens kupinų sulčių. Pavyzdžiui,    gamindami apelsinų skonio ledus, geriau dėkite smulkiai tarkuotas apelsinų žieveles.

     Šokoladą – jį išlydykite ir sumaišykite su kondensuotu pienu. Tik leiskite masei gerai atvėsti prieš įmaišant plaktą grietinėlę.
  • Kai bus paruošta kondensuoto pieno masė su norimu skoniu, atskirame dubenyje gerai išplakame grietinėlę. Ją silikonine mentele arba mediniu šaukštu švelniai, neišleisdami oro, įmaišome į kondensuoto pieno masę.
  • Viską sudedame į dubenį, uždengiame ir dedame į šaldiklį 6-9 valandoms.

Kalbant apie ledų priedus, galite atsiduoti ne tik fantazijai, bet ir tam, ką turite šaldytuve ar spintelėse. Mes gaminome šešis skirtingų skonių ledus, kurių receptais su jumis pasidalinsime. Pagal juos turėtumėte suprasti priedų įdėjimo principą. Svarbu, jog viskas būtų sutrinta į vieną masę prieš įmaišant išplaktą grietinėlę.

ESPRESSO LEDAI

  • 150 gr. saldinto sutirštinto pieno

  • 50 gr. nesaldinto sutirštinto pieno

  • 200 gr. plakamosios grietinėlės

  • Žiupsnis druskos

  • Šaukštas alkoholio (degtinės, tekilos ar baltojo romo)

  • 2-3 šaukštai tirpios kavos

  • Dubenyje sumaišome sutirštintus pienus (saldintą ir nesaldintą), žiupsnį druskos, šaukštą alkoholio (nebūtina) bei pora šaukštų tirpios kavos. Viską sutriname iki vientisos masės rankiniu trintuvu. Paragaukite ir, jeigu pagal skonį reikia, įdėkite dar kavos. Išmaišykite.
  • Kai bus paruošta kondensuoto pieno masė, atskirame dubenyje gerai išplakame grietinėlę. Ją silikonine mentele arba mediniu šaukštu švelniai, neišleisdami oro, įmaišome į kondensuoto pieno masę.
  • Viską sudedame į dubenį, uždengiame ir dedame į šaldiklį 6-9 valandoms.

VANILINIAI LEDAI SU AVIEČIŲ GABALĖLIAIS

  • 150 gr. saldinto sutirštinto pieno

  • 50 gr. nesaldinto sutirštinto pieno

  • 200 gr. plakamosios grietinėlės

  • Žiupsnis druskos

  • Šaukštas alkoholio (degtinės, tekilos ar baltojo romo)

  • Gera sauja šaldytų aviečių

  • Truputis vanilės ekstrakto

  • Dubenyje sumaišome sutirštintus pienus (saldintą ir nesaldintą), žiupsnį druskos, šaukštą alkoholio (nebūtina) bei vanilės ekstrakto.
  • Į smulkintuvą dedame šaldytas avietes, jas susmulkiname iki trupinių. Trupinius sudedame į kondensuoto pieno masę ir gerai išmaišome.
  • Kai bus paruošta kondensuoto pieno masė, atskirame dubenyje gerai išplakame grietinėlę. Ją silikonine mentele arba mediniu šaukštu švelniai, neišleisdami oro, įmaišome į kondensuoto pieno masę.
  • Viską sudedame į dubenį, uždengiame ir dedame į šaldiklį 6-9 valandoms.
    Aviečių gabalėliai tikėtina nusės į indo dugną, todėl ledų šaukštu formuodami ledų kamuoliukus atkreipkite į tai dėmesį.

LEDAI SU KEPINTŲ PISTACIJŲ PASTA

  • 150 gr. saldinto sutirštinto pieno

  • 50 gr. nesaldinto sutirštinto pieno

  • 200 gr. plakamosios grietinėlės

  • Žiupsnis druskos

  • Šaukštas alkoholio (degtinės, tekilos ar baltojo romo)

  • Keli šaukštai kepintų pistacijų pastos

  • Dubenyje sumaišome sutirštintus pienus (saldintą ir nesaldintą), žiupsnį druskos, šaukštą alkoholio (nebūtina) bei kepintą pistacijų pastą.
  • Kai bus paruošta kondensuoto pieno masė, atskirame dubenyje gerai išplakame grietinėlę. Ją silikonine mentele arba mediniu šaukštu švelniai, neišleisdami oro, įmaišome į kondensuoto pieno masę.
  • Viską sudedame į dubenį, uždengiame ir dedame į šaldiklį 6-9 valandoms.

KEPINTŲ PISTACIJŲ pasta

  • 100 gr. pistacijų branduolių

  • 30 gr. cukraus pudros

  • 35 gr. pistacijų aliejaus

  • 3 gr. druskos

  • Įkaitiname orkaitę iki 175 C laipsnių. Beriame pistacijų branduolius ant skardos išklotos kepimo popieriumi. Pakepiname pistacijas orkaitėje apie 7-8 minutes. Atvėsiname.
  • Į smulkintuvą beriame kepintas pistacijas, druską ir cukraus pudrą. Smulkiname iki mažų trupinių. Palaipsniui, arba mažais kiekiais pilame pistacijų aliejų ir smulkiname kelias minutes kol gausime tolygią, riešutų sviesto masės, konsistenciją.

PIPIRMĖTĖS SKONIO LEDAI

  • 150 gr. saldinto sutirštinto pieno

  • 50 gr. nesaldinto sutirštinto pieno

  • 200 gr. plakamosios grietinėlės

  • Žiupsnis druskos

  • Šaukštas alkoholio (degtinės, tekilos ar baltojo romo)

  • Dvi saujos pipirmėtės lapelių

  • Dubenyje sumaišome sutirštintus pienus (saldintą ir nesaldintą), žiupsnį druskos, šaukštą alkoholio (nebūtina) bei pipirmėtės lapelius. Viską gerai sutriname rankiniu “blenderiu”. Jeigu nepageidaujame likusių mažų lapelių gabalėlių, masę perkošiame per smulkų metalinį sietelį.
  • Kai bus paruošta kondensuoto pieno masė, atskirame dubenyje gerai išplakame grietinėlę. Ją silikonine mentele arba mediniu šaukštu švelniai, neišleisdami oro, įmaišome į kondensuoto pieno masę.
  • Viską sudedame į dubenį, uždengiame ir dedame į šaldiklį 6-9 valandoms.
    Patiekiame su kapotu šokoladu.

LEDAI SU ŽEMĖS RIEŠUTŲ SVIESTU

  • 150 gr. saldinto sutirštinto pieno

  • 50 gr. nesaldinto sutirštinto pieno

  • 200 gr. plakamosios grietinėlės

  • Žiupsnis druskos

  • Šaukštas alkoholio (degtinės, tekilos ar baltojo romo)

  • 2 šaukštai žemės riešutų sviesto

  • Dubenyje sumaišome sutirštintus pienus (saldintą ir nesaldintą), žiupsnį druskos, šaukštą alkoholio (nebūtina) bei žemės riešutų sviestą. Viską gerai sutriname rankiniu “blenderiu”.
  • Kai bus paruošta kondensuoto pieno masė, atskirame dubenyje gerai išplakame grietinėlę. Ją silikonine mentele arba mediniu šaukštu švelniai, neišleisdami oro, įmaišome į kondensuoto pieno masę.
  • Viską sudedame į dubenį, uždengiame ir dedame į šaldiklį 6-9 valandoms.

LEDAI SU MĖLYNĖMIS

  • 150 gr. saldinto sutirštinto pieno

  • 50 gr. nesaldinto sutirštinto pieno

  • 200 gr. plakamosios grietinėlės

  • Žiupsnis druskos

  • Šaukštas alkoholio (degtinės, tekilos ar baltojo romo)

  • 2 saujos mėlynių

  • Dubenyje sumaišome sutirštintus pienus (saldintą ir nesaldintą), žiupsnį druskos, šaukštą alkoholio (nebūtina) bei žemės riešutų sviestą. Viską gerai sutriname rankiniu “blenderiu”.
  • Į smulkintuvą beriame mėlynes ir smulkiname iki vientisos tyrės. Jeigu nesinori sėklų ar luobelės likučių, tyrę perkošiame per metalinį sietelį.
    Sumaišome kartu su kondensuoto pieno mase.
  • Kai bus pilnai paruošta kondensuoto pieno masė, atskirame dubenyje gerai išplakame grietinėlę. Ją silikonine mentele arba mediniu šaukštu švelniai, neišleidami oro, įmaišome į kondensuoto pieno masę.
  • Viską sudedame į dubenį, uždengiame ir dedame į šaldiklį 6-9 valandoms.

VAFLIAI

Kokie ledai be gardaus vaflio? Dalinamės traškių sviestinių vaflių receptu, kurį nusirašėme nuo močiutės receptų užrašų knygelės.

  • 100 gr. sviesto

  • 130 gr. cukraus

  • 150 gr. miltų

  • 3 vidutinio dydžio kiaušiniai

  • Šlakelis pieno

  • Žiupsnis druskos

  • Prikaistuvyje išlydome sviestą. Leidžiame jam truputį pravėsti.
  • Į sviestą supilame cukrų, išmaišome. Į masę dedame po kiaušinį vis šluotele gerai išmaišydami.
  • Įpilame šlakelį pieno, suberiam žiupsnelį druskos. Į išmaišytą tešlą atsargiai įmaišome miltus.
  • Kepame vaflių keptuvėje pagal gamintojo nurodymus kol kepinys iš abiejų pusių gražiai apskrunda.
  • Tik ištrauktą iš vaflinės “blyną” greitai susukame į kaušelį pagal pirktą plastikinę formelę arba lekalą pagamintą iš storesnio popieriaus. Tik saugokite savo rankas ir nenusideginkite!
    Skanaus!

TRUMPA ATMINTINĖ

Padeda nuo didelių ledo kristalų susidarymo: gliukozės sirupas, auksaspalvis sirupas, invertinis cukrus (trimolinas).
 
Padeda nuo ledų peršalimo: alkoholis, druska, didesnis cukraus kiekis, mažesnė vandens turinčių priedų (kaip uogos ir t.t.) proporcija.

Štai ir visos mūsų žinios!
Prisiminkite, jog naminiai ledai dėl nededamų cheminių priedų greičiau tirpsta. Taip pat galite tikėtis nedidelių ledo kristalų, tačiau tai vienintelė mums pavykusi ledų gaminimo formulė, kurioje jie visiškai netrukdo arba net nėra juntami.
Gaminkite drąsiai ir atraskite sau pačius gardžiausius vasaros skonius. Na ir, žinoma, nepamirškite rezultatais pasidalinti su mumis.
Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*