KAIP PASIGAMINTI NAMUOSE TIKRAI SVEIKUS KOKTEILIUS?

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Mūsų mėgstamos sveikų kokteilių pagrindinės bazės – augalinis pienas, kefyras ir natūralus jogurtas. Būtent šie trys ingredientai padės susikurti organizmui naudingus gėrimus, tinkančius kiekvienam pagal skonį, poreikius bei maisto toleravimą. Tačiau kaip nepersistengti ir į ką atkreipti dėmesį gaminant geros sudėties glotnučius?

Vaisių kokteiliai, arba kitaip – glotnučiai, yra labai populiarūs ir neretai geriami… be saiko! Deja, bet reiktų atminti, jog per dieną suvartoti turime pakankamai nedidelį vaisių kiekį, tad suvartojami dideli tokių kokteilių kiekiai galiausai gali būti kenksmingi mūsų sveikatai.
 
Kuo tai gali pasireikšti?
 
Didelis vaisiuose esančio natūralaus cukraus kiekis sukelia gliukozės kraujyje šokinėjimus.  O tai ilgainiui gali ženkliai atsispindėti šokiruojančiuose svarstyklių skaičiuose ar pakenkti dantims.

Iš pirmo žvilgsnio visai nekaltame kokteilyje gali būti toks didelis įvairių vaisių bei uogų kiekis, kurį įprastai suvalgyti per dieną suaugusiam žmogui būtų gana sudėtinga. O kiek tokio pobūdžio gėrimų yra duodami vaikams kaip “sveika” užkandžio alternatyva? Mūsų siūlomi kokteiliai yra subalansuoti savo sudėtimi, vaisių bei uogų kiekiais. Juose mažiau angliavandenių, bet daugiau riebalų ir baltymų.

O kaip pačiam pasigaminti kokteilius, kad jie nekenktų sveikatai?
 
Svarstyklės. Sverkite sverkite ir dar kartą sverkite! Internete gausu kaloringumo ir maistingumo lentelių, kuriomis galite lengviau vadovaujantis kurti savo mėgstamus receptus.
 
Daugiau daržovių. Naudokite mažiau vaisių, daugiau daržovių ir salotų. Dažnai į kokteilius dedami špinatai, morkos, saldžiosios bulvės, kale kopūstai, salierų stiebai, agurkai, cukinijos, avokadai, burokėliai. Derinkite vaisius ar uogas su mėgstamomis daržovėmis. 
 
Jokių sulčių. Vis tenka matyti, kad nemažai žmonių kokteiliams suskystinti naudoja sultis. Pamirškite jas! Pirktines sultis dėl didelio pridėtinio cukraus kiekio iš vis galite nurašyti, o namines gerti mažesniais kiekiais, atsižvelgiant taip pat į sunaudotų vaisių spaudimui kiekį.
 
Žolelės. Norėdami gaivumo, gardinkite kokteilius šviežiomis mėtomis, melisomis ar kitomis mėgstamomis žolelėmis.
 
Naudokite nekaloringą bazę. Kitaip tariant – suteikite savo kokteiliui “masės” nekaloringais ir sveikais skysčiais: augaliniu pienu, kokosų vandeniu, liesu pienu, jogurtu, kefyru, nesaldinta arbata ar tiesiog vandeniu.
 
Saldikliai – natūralūs. Jeigu yra galimybė nedėti cukraus – nedėkite. Yra daug naudingesnių alternatyvų, tačiau visi agavų, kokosų ir klevų sirupai vis dėlto yra tas pats cukrus. Mūsų rekomendacijos – datulės ir natūralus medus.
 
Mažiau yra geriau. Prieš savo akis matydami ilgiausią kokteilio receptūrą peržvelkite ją besivadovaudami racionaliu protu. Kiek naudojama vaisių? Kiek rekomenduojama porcijų? Kiek daržovių? Kokia bazė naudojama? Koks gėrimo kaloringumas?
Gero bei naudingo kokteilio receptą sudarys šiek tiek vaisių, daugiau daržovių, lengva skysta bazė, prieskoninės žolelės ir nedidelis kiekis natūralaus saldiklio (nors dažniausiai reikiamas cukraus kiekis gaunamas iš vaisių).
Tobula, jeigu ingridientų iš vis nėra daug – taip lengva susidaryti gerus savo mėgstamus receptus, kurie tikrai nekenks sveikatai.
 
Laikas. Atminkite, jog kokteilius geriausia gerti ryte arba per pietus. Vakare vaisių iš vis nerekomenduojama valgyti dėl gliukozės kaupimosi kūne.

Augalinis pienas
 
Nepakeičiamas dalykas tiems, kurie netoleruoja laktozės, yra vegetarai ar veganai. Dar vienas pliusas yra tas, jog toks pienas yra ne tik nekaloringas, bet ir lengvai pagaminamas namuose virtuvės kombaino, vandens bei pagrindinio ingridiento pagal mėgstamą skonį: avižų, kokosų, sojų, migdolų pagalba.
 
Mūsų siūlomas variantas – riešutų sviesto ir migdolų pieno kokteilis, kuriame yra nemažai organizmui reikalingų riebalų ir vienas nedidelis bananas, kuris jau užpildo visą reikalingo organizmui dienos sunaudojamų vaisių kiekį. Skonis labai geras – primena Snickers batonėlį!
 
Kaloringumas – 275 kcal/ porc.

Jogurtas
 
Patys skaniausi ir geriausi (bent jau mums) kokteiliai jogurto pagrindu – įkvėpti tradicinio indiško Lassi gėrimo. Tradicinis Lassi Indijoje yra dviejų pagrindinių skonių: saldus arba sūrus. Sūrus gėrimas sudarytas iš žiupsnelio druskos, jogurto ir vandens, o saldus – vandens, jogurto, kardamono, cukraus ir vaisių ar prieskonių. Populiausi skonio suteikiantys priedai tradiciniuose Lassi: rožių vanduo, mėtos, šafranas, mango vaisiai arba braškės. 
Kai kuriuose receptuose, siekiant sušvelninti gėrimo skonį, vanduo yra pakeičiamas liesu pienu.
 
Lassi, kurį siūlome išbandyti jums yra visiškai tradicinis, be vaisių, bet su papildomais prieskoniais ir kedrinėmis pinijomis.
 
Kaloringumas – 210 kcal/porc.

Kefyras
 
Kas jau kas, bet kefyras yra tikras džiaugsmas kiekvieno, toleruojančio laktozę, organizmui! Jis padeda atgauti jėgas, atgaivina, stiprina imunitetą, gerina medžiagų apykaitą ir yra tikras kalio šaltinis, ko pasekoje tai teigiamai atsilieps pagerėjusioje jūsų širdies veikloje. Moterims ir merginoms pravartu žinoti, jog kefyras turi savybių, kurios padeda ilgiau išlikti jaunoms ir ilgiau džiaugtis lygia bei švelnia oda. Taip pat nepamirškime naudos kaulams dėl kalcio ir fosforo gausos. Vienu žodžiu – vieni pliusai ir jokių minusų.
 
Kefyras yra nepamainomas gėrimas, gaminant kokteilius su bananais, melionu, braškėmis ir avietėmis. Jeigu norisi skystesnio gėrimo – mielai kefyrą skieskite kokosų / geriamuoju vandeniu, augaliniu / liesu pienu. Taip pat kefyro kokteiliuose puikiai derės natūrali kakava bei saldūs citrusiniai vaisiai (apelsinai ar mandarinai).
 
Ką siūlome mes?
Ypač gaivų aviečių ir mėtų kokteilį su neįprastu rožių vandens skoniu. Pats tas pavasariškoms dienoms pagardinti. Be to, plakdami kokteilį naudojome liesą, 1proc. riebumo, pieną. Jo atsisakant ir pasirenkant vandenį, kokteilio kaloringumas sieks 175 kcal/porc.
 
 
Kaloringumas – 202 kcal/porc. 

3 SVEIKI KOKTEILIAI

Porcijos

2

porcijos
Gaminimo laikas

15

minutes

IngredientAI:

  • Migdolų pieno ir riešutų sviesto kokteilis
  • 400 gr. migdolų pieno

  • 50 gr. riešutų sviesto

  • 2 mažų šaldytų bananų (arba 1 didelio)

  • Žiupsnelis druskos

  • Žiupsnelis cinamono

  • Saujelės kepintų smulkintų žemės riešutų

  • Muskato ir jogurto Lassi
  • 300 gr. natūralaus nesaldinto jogurto

  • 150 gr. lieso pieno (arba vandens)

  • 1/2 arb. šaukštelis malto kardamono

  • 1/3 arb. šaukštelis malto muskato

  • 1/4 arb. šaukštelis malto cinamono

  • 1 arb. šaukštelis natūralaus medaus

  • Saujelė kedrinių pinijų

  • Aviečių, mėtų ir kefyro kokteilis
  • 300 gr. kefyro

  • 160 gr. lieso pieno (arba vandens)

  • 100 gr. šaldytų aviečių

  • 1 šaldyto banano

  • 3 gr. mėtos lapelių

  • 10 gr. rožių vandens

  • 5 gr. natūralaus medaus

Gaminimo instrukcija

  • Migdolų pieno ir riešutų sviesto kokteilis
  • Pakepiname sausoje keptuvėje žemės riešutus, leidžiame jiems atvėsti ir peiliu sukapojame.
  • Virtuvės kombainu (arba kokteilių plakikliu) sutriname bananus, riešutų sviestą, druską ir migdolų pieną iki vientisos masės.
  • Supilame į stiklines, ant viršaus pabarstome kepintų riešutų.
    Skanaus!
  • Muskato ir jogurto Lassi
  • Sukapojame peiliu kedrines pinijas. Jeigu labai mėgstate prieskonius, jas galite sumaišyti su žiupsneliu cinamono ir muskato.
  • Virtuvės kombainu (arba kokteilių plakikliu) sutriname jogurtą, pieną, medų ir prieskonius iki vientisos masės. Jeigu matote, kad kokteilis tirštokas, papildomai dar įpilkite pieno ar vandens. Vasaros metu, kai norisi atsigaivinti, patariama viską maišyti su ledo kubeliais (žinoma tik tuo atveju, jeigu tai leidžia jūsų smulkintuvo gamintojas ir smulkintuvas yra atsparus ledo kapojimui. Priešingu atveju naudokite jau pirktą grūstą ledą).
  • Supilame į stiklines, ant viršaus užberiame kapotų kedrinių pinijų.
    Skanaus!
  • Aviečių, mėtų ir kefyro kokteilis
  • Virtuvės kombainu (arba kokteilių plakikliu) sutriname kefyrą, pieną, medų , avietes, bananą, rožių vandenį ir mėtas iki vientisos masės. Priklausomai nuo kefyro, jeigu mtote, kad kokteilis tirštokas, papildomai dar įpilkite pieno ar vandens.
  • Supilame į stiklines, papuošiame mėtos lapeliais.
    Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*