BAO / TRAŠKI VIŠTIENA / AGURKĖLIAI / SRIRACHA MORKYTĖS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

BAO garuose virtos bandelės vienas iš Azijos virtuvės patiekalų, šiuo metu išgvenančių tikras šlovės akimirkas. Prieš pora metų Lietuvoje išpopuliarėjęs skanėstas tapo tikru hitu ir valgytojų numylėtiniu. Šį kartą pasidalinsim BAO virimo patirtimis tiesiai iš savo virtuvės!

Visų pirma, kas tos BAO bandelės ir su kuo jos valgomos?
Reiktų paminėti, jog šios garuose virtos bandelės “gimė” Taivane, tačiau dėl oficialaus šalies pavadinimo (Kinijos Respublika) visame pasaulyje jos yra laikomos kinų gatvės maistu. O BAO pavadinimas išvertus į lietuvių kalbą reiškia tiesiog… “bandelė”!
Tiesa, tradicinė BAO bandelės forma ir yra kriauklės formos (tešlos apskritimas perlenkta pusiau), o apvalios tokios pat tešlos bandelės su įdaru viduje yra vadinamos BAOZI. Labai dažnai šie du panašūs, bet kartu ir skirtingi, patiekalai būna pavadinti vienu, BAO vardu.
 
 
Lietuvoje BAO bandelės dar visai neseniai buvo retenybė ir tikras naujas, neatrastas skonis, kuris labai greitai išpopuliarėjo. Nuo pirmąsias bandeles pasiūliusių gatvės maisto furgonų, BAO “apsigyveno” beveik kiekvieno, komercijos link einančio, restorano meniu. 
Tikrai neneigsim – BAO yra nerealiai skanu, tačiau prisimenam bandelių kainas prieš gerus metus – jos tikrai nebuvo adekvačios. Už vieną bandelę galėjai paploti iki 6 Eur. Šiuo metu BAO kainos jau šiek tiek sumažėję, todėl vieną bandelę galima nusipirkti už mažiausiai 4 Eur. Tačiau dar nesutikom nė vieno žmogaus, kuris nuo vienos bandelės sočiai papietautų. Kitaip tariant, jeigu kiniečių restorane nemaža dienos pietų porcija kainoja iki 5 Eur, logiška, jog vietoje jos retas rinksis pirkti pora BAO bandelių. 
 
 
Ir kaina tikrai nėra rodiklis gamintis maistą namuose. Kad ir kaip bebūtų, nustojus nuolatos vakarieniauti mieste ar užsisakinėti maistą į namus bei susiplanavus savaitės meniu, galite gan greitai pastebėti, kiek per savaitę ar mėnesį sutaupote. Mes įvairiose maitinimo įstaigose lankomės laaaabai retai. Ir tikrai ne todėl, jog  galime taip pat skaniai (o dažnai net ir skaniau) pasigaminti namuose. Kai vienas iš šeimos dirba profesionalioje virtuvėje, per mūsų ausis praeina per daug informacijos, kurios kartais, paprastam vartotojui, tiesiog geriau nežinoti: kur nepakankamai švaru, kur su darbuotojais elgiasi nesąžiningai, kur pasirenkami maisto gamybai produktai yra siaubingos kokybės. Todėl nenuostabu, jog kartais dėl solidarumo bei žmogiškumo, nenorime “paremti” neatsakingo verslo arba rizikuoti savo savijauta. Nors Lietuvoje yra daugybė puikių šefų, kurie yra atsakingi už puikų maistą savo restoranuose. Į geras vietas nuolatos grįštame, jas rekomenduojame kitiems ir džiaugiamės, jog šalis yra tokia pilna kokybiškos įvairovės. O dažnai ir mieste pavakarieniauti yra tikra atgaiva, bei galimybė išlysti iš sportinių kelnių bei pasidaryti sau jaukų pasimatymą.
 
 
Nusprendėme su jumis pasidalinti savo skaniausiu naminių BAO bandelių su traškia vištiena, sriracha morkytėmis bei marinuotais agurkėliais receptu. Patikėkite – nenusivilsite! O ir už produktus 10-čiai bandelių sumokėsite labai nedaug. Mūsų skaičiavimais, vienai BAO bandelei reikalingų produktų savikaina toli gražu nesiekia 2 Eur.


BAO VIRIMAS GARUOSE


Tradiciškai bandelės yra verdamos garuose naudojant specialų bambukinį garų sietelį su dangčiu, kuris yra dedamas ant puodo su verdančiu vandeniu. Ar mes tokį turim? Tikrai ne – galima laisvai išsiversti ir be jo! Mūsų praktika rodo, jog turint panašaus (šiek tiek didesnio) diametro kaip puodas sietelį bei švarų virtuvinį rankšluostį, galima pasigaminti nerealių BAO. Žinoma, nuotraukose steamer’is labai gražiai atrodo, tačiau jeigu galvojate, jog bandeles virsite tik kelis kartus per metus, tikrai neverta savęs apkrauti vietą užimančiais daiktais. 
O su metaliniu sieteliu dar ir miltus persijosit duonai, varškę apkepui pertrinsite ir nuveiksite kur kas daugiau!
 

Tiesa, tiek naudojant bambukinį garų sietelį, tiek mūsų siūlomą namudinį “aparatą”, verta elgtis atsargiai ir nuimti dangtį (mūsų atveju virtuvinį rankšluostį) labai atsargiai, saugant savo rankas nuo nudegimų.

BAO / TRAŠKI VIŠTIENA / AGURKĖLIAI / SRIRACHA MORKYTĖS

Porcijos

10

BAO
Gaminimo laikas

3

hours 

IngredientAI:

  • BAO bandelės
  • 520 gr. miltų

  • 300 gr. pieno

  • 7 gr. sausų mielių

  • 9 gr. druskos

  • 24 gr. cukraus

  • 25 gr. aliejaus

  • 13 gr. kepimo miltelių

  • Traški vištiena
  • 400 gr. vištienos filė

  • 70 gr. kefyro

  • 3 gr. Garam Masala prieskonių

  • 2 gr. garstyčių sėklų

  • 1 gr. malto imbiero

  • Žiupsnelis čili pipirų

  • 4 gr. druskos

  • Žiupsnelis pipirų

  • 2 gr. rūkytos paprikos

  • Maltų džiūvėsėlių

  • Aliejaus gruzdinimui

  • Marinuoti agurkėliai
  • 100 gr. agurko

  • 30 gr. viskio acto (arba obuolių sidro acto)

  • 50 gr. obuolių acto

  • 100 gr. vandens

  • 30 gr. cukraus

  • 4 gr. druskos

  • 4 lauro lapai

  • 10 juodųjų pipirų

  • Sriracha morkos
  • 170 gr. morkų

  • 12 gr. sriracha padažo

  • 10 gr. petražolių

  • Žiupsnelis druskos

  • 6 gr. žaliųju citrinų sulčių

  • Padažas
  • 80 gr. majonezo

  • 4 gr. sojos padažo

  • 2 gr. žuvies padažo

  • Patiekimui
  • Kalendros lapelių

GAMINIMO INSTRUKCIJOS:

  • BAO bandelės
  • Į šiltą pieną sudedame mieles. Išmaišome ir paliekame 15 minučių suaktyvėti.
  • Į dubenį sudedame visus likusius birius produktus. Išmaišome. Supilame susiaktyvinusią mielių ir pieno masę bei aliejų. Maišome elektriniu maišytuvu su kablio antgaliu apie 5 minutes.
  • Dubenį su tešla uždengiame drėgnu medvilniniu ar lininiu rankšluosčiu ir leidžiame tešlai pakilti apie 1-1,5 val. arba kol masė taps dvigubai didesnė.
  • Iš kepimo popieriaus iškerpame 10 kvadratėlių (12 x 12 cm).
  • Tešlą dedame ant negausiai miltuoto paviršiaus, iškočiojame 1 centimetro (jokiu būdu ne plonesnį!) lakštą ir su žiedu kertame bandelių apskitimus. Mūsų turimas žiedas yra 11 centimetrų skersmens. Tešlos likučius “sulipiname į kamuolį” ir vėl iškočiojame bei iškertame apkritimus.
  • Tešlos apskritimus patepame aliejumi, lengvai perlenkiame per pusę ir dedame ant kepimo popieriaus kvadratėlių. Uždengiame drėgnu rankšluosčiu ir paliekame palikti apie 30-40 minučių.
  • BAO virimui naudokite specialų bambukinį garų indą ar turimą metalinį sietelį. Užvirkite vandenį, sumažinkite kaitrą iki vidutinės, dėkite į sietelį BAO bandeles ir uždengę dangčiu garuose virkite apie 8 minutes. Elkitės atsargiai, kad garais nenusidegintumėte rankų.
  • Išvirtų BAO bandelių vidų patepame padažu, dedame vištienos gabalėlius, marinuotus agurkus, morkų Sriracha salotas. Pagardiname šviežiais kalendros lapeliais.
    Skanaus!
  • Traški vištiena
  • Vištieną supjaustome smulkiais gabalėliais. Svarbu, kad gabalėliai nebūtų per dideli dėti į jūsų bao bandeles.
  • Visus indredientus (išskyrus džiūvėsėlius ir aliejų gruzdinimui) sumaišome ir paliekame marinuotis kambario temperatūroje.
  • Įkaitiname puodą su aliejumi gruzdinimui.
  • Vištos gabalėlius apvoliojame džiūvėsėliuose ir dedame į įkaitintą aliejų. Šiek tiek sumažinam kaitrą. Kepame kol vištiena gražiai apskrus ir bus pilnai viduje iškepusi.
  • Išimtą iš aliejaus vištieną nusausiname ant popierinio rankšluosčio.
  • Marinuoti agurkai
  • Agurkus supjaustome plonais griežinėliais.
  • Užverdam visus marinato ingredientus. Atvėsiname iki kambario temperatūros ir juo užpilame pjaustytus agurkus.
  • Morkų Sriracha
  • Morkas nuskutame ir supjaustome (rankomis arba pjaustykle) šiaudeliais.
  • Susmulkiname petražoles. Suberiame į indą su tarkuotomis morkomis.
  • Išspaudžiame žaliųjų citrinų sultis, beriame druskos ir pilame 12 gramų Sriracha padažo. Viską išmaišome.
  • Padažas
  • Dubenėlyje sumaišome visus ingrdientus.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*