SŪRIO PYRAGAS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Tikriausiai būtų sunku rasti žmogų, kuris nebūtų ragavęs sūrio pyrago. Ir iš ties, tai desertas, kurį galbūt jau galima pavadinti populiariausiu kavinių siūlomu gardėsiu. Bet ar kada nors bandėte jį išsikepti patys, o ne pirkti šaldytą iš parduotuvės? Nepatikėsite, kaip tai paprasta!

Namuose taip vadinamo cheesecake (liet. sūrio pyrago) receptų yra ne vienas. Esam išbandę mažiausiai penkis skirtingus: ir keptus, ir šaldytus, ir su vaisiais, ir klasikinius. Tačiau nė vienas toli gražu nebuvo toks gardus, kaip šis!  Recepto bazę iš kažkur gavom labai seniai, o nepilnos receptūros atkūrimas pareikalavo nemažai eksperimentų, klaidų ir pastangų. Tačiau nepaisant visko, kąsnis iškepto pyrago atpirko visas nesėkmes! 
 
 
Šiek tiek istorijos ir faktų.
 
Nors pasaulyje labiausiai išpopuliarėjusi yra Niujorko sūrio pyrago versija, šis desertas pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose buvo paminėtas vieno graikų fiziko. Ir žinote kada tai buvo? O gi penktame amžiuje prieš Kristų! Gerokai vėliau, keturioliktame amžiuje Anglijos šefas Heston Blumenthal savo receptų knygoje aprašė šiuolaikiškesnę cheesecake recepto versiją ir dievagojosi, jog pyragas yra Anglijos išradimas. 
Dar vienas keistas faktas tas, jog tuo metu kreminio sluoksnio pagrindiniai ingredientai buvo tik rikota ir mieles. Pastarųjų atsisakyti (bei jas pakeisti kiaušiniais) buvo nuspręsta gerokai vėliau – aštuonioliktame amžiuje, Europoje. 
Pyragas, kuris iki šiol mus džiugina, buvo sukurtas tik devynioliktame amžiuje, Niujorke, amerikiečio šefo William Lawrence. 
Pats tradiciškiausias cheesecake turi du (bet ne daugiau nei tris) sluoksnius: pirmasis traškus – gaminamas iš sausainių trupinių, o antrasis kreminis – gaunamas iš sūrio (rikotos arba paprasto kreminio sūrio), kiaušinių ir grietinėlės. Bėgant laikui atsiranda vis naujų pyrago variantų, nors pačios įdomiausios yra tradicinės kiekvienos šalies cheesecake versijos, kuriose atsispindi kultūriniai kulinariniai skirtumai. Pavyzdžiui, Japonijoje kepėjai įdeda matcha arbatos, Prancūzijoje dievinamas nekeptas pyragas su želatina, Vokietijoje gamintojai nenaudoja trupinių papločio, nes turi savo tradicinę tešlą. Na, o Rusijoje pyrago kremas yra gaminamas iš ožkų pieno siūrio.
 

Atsižvelgdami į tai, ir jūs galite susikurti sau skaniausio ir geriausio sūrio pyrago versiją. Mes savo vestuvių svečius  vaišinome nekeptu sūrio pyragu su sūria karamele. Viską patiekėme mieluose, mažuose stiklainėliuose. Gyrė net tie, kurie nemėgsta desertų!
Šį kartą dalinamės trijų sūrių pyragu, kuris pasižymi pasakiška tekstūra ir sodriu skoniu. Mums, tai kol kas pati skaniausia sūrio pyrago versija, kokias esame ne tik gaminę, bet ir ragavę svetur!

 
Ingridientai. Nors sūrio pyragas yra visiškai paprastai pagaminamas, tačiau tobulam jo skoniui bus reikalingi ypač kokybiški produktai. Iš patirties galime garantuoti, jog kuo geresnė bus sūrių (rikotos, kreminis ir maskarponė) kokybė, tuo skonis sodresnis ir nuostabesnis!
 

Kepimas. Nežinom kaip jums, bet mums patys skaniausi sūrio pyragai tik kepti! Tačiau sūrio pyrago kepimas yra šiek tiek suktas reikalas – perkepto pyrago tekstūra atrodys lyg sutraukta grietinėlė arba tiesiog varškės apkepas. Todėl mūsų siūlomą pyragą kepkite 1 val. 10 min. ir net jei pajudinus skardą atrodys, jog pyragas gyvas ir skystas, vis vien traukite iš orkaitės. Vėsdamas jis šik tiek susitrauks bei sustings. O tekstūra išliks kreminė!
Dar vienas geras dalykas apie cheesecake – juos galime gardiname bet kuo, kuo tik norisi! Kadangi pyragas bus saldus, rinkitės gaivesnius priedus: trintas ar šviežias uogas, vaisius. Vasarai sūrio pyragas su šviežiomi uogomis yra pati geriausia kombinacija.

SŪRIO PYRAGAS

Porcijos

10

porcijų
Gaminimo laikas

1

hour 

30

minutes

IngredientAI

  • Pagrindas
  • 230 gr. pilno grūdo sausainių

  • 120 g. sviesto

  • Žiupsnio druskos

  • Sūrio kremas
  • 250 gr. maskarponės sūrio

  • 250 gr. rikotos sūrio

  • 200gr. sūrio kremo (Philadelphia)

  • Žiupsnelio druskos

  • 1vidutinis kiaušinis (kambario temperatūros)

  • 1vidutinio dydžio kiaušinio trynys(kambario temperatūros)

  • 250 gr. grietinėlės (36 proc.)

  • 170 gr. cukraus

  • Patiekimui
  • Šviežių sezoninių uogų ar vaisių

Gaminimo instrukcijos

  • Susmulkiname sausainius iki trupinių, įberiame žiupsnelį druskos. Sviestą dedame į prikaistuvį ir išlydome. Leidžiame kelioms minutėms pravėsti.
  • Pravėsusį sviestą pilame į trupinių masę, gerai išmaišome.
  • Į skardą su nuimamais kraštais (mūsų skardos diametras 26 cm.) suberiame trupinius. Juos tolygiai paskirstome ant pagrindo ir pirštais stipriai prispausdami formuojame apie 3 cm kraštelius. Mums patinka, jog supilta sūrio masė būtų arba tolygiai su krašteliu, arba šiek tiek aukščiau jo. Pagrindą kepame 10 minnučių orkaitėje, 175 C laipsnių temperatūroje.
  • Pagrindui iškepus, orkaitės temperatūrą sumažiname iki 130 C, o patį pagrindą paliekame bent penkioms minutėms pravėsti.
  • Dubenyje elektriniu plakikliu sumaišome kiaušinį, trynį, cukrų ir žiupsnelį druskos. Plakame tol, kol masė taps puri ir šviesi (apie 2-3 minutes).
  • Sudedame visus sūrius, maišome iki vientisos masės. Labai svarbu, jog neliktų sūrių gumuliukų, todėl šį veiksmą galite atlikti su rankiniu “blenderiu”.
  • Galiausiai supilame grietinėlę, lengvai išmaišome rankine šluotele ir supilame masę ant pagrindo.
  • Kepame iki 130 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val 10 min. Po šio laiko lengvai pajudinus kepimo formą atorys, jog pyragas yra “gyvas” ir skystas, tačiau švelniai išimkite jį iš orkaitės ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros. Pyragas bevėsdamas sustings ir šiek tiek susitrauks.
  • Atvėsusį bei sustingusį sūrio pyragą gardiname viskuo, kuo tik norisi, nors dėl tinkamo skonio balanso patariame rinktis nesaldintas uogas ar šviežius sezoninius vaisius.
    Skanaus!

PASTABOS:

  • Norintiems šiek tiek sodresnio ir kitokio sūrio pyrago skonio, rekomenduojame į pagrindo trupinių bei sviesto masę įdėti 1/4 arbatinio šaukštelio muskato bei 1/4 arbatinio šaukštelio kardamono!

4 komentarai

  1. Tobulai gavosi ir labai skanus!!

  2. Orkaitėje, laukiu kaip gausis ☺️🌼

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*