Tikriausiai nerastume sveikesnės, lengvesnės ir įvairesnės pietų ar vakarienės alternatyvos už salotas. Ir kokių tik jų nebūna! Tai vienas iš patiekalų, kuriuose kiekvienas gali atskleisti savo kulinarinius gebėjimus ar kuo puikiausiai išnaudoti šaldytuvo likučius. Tačiau gardžiom ir tikrai vykusiom salotom reikia padažo, todėl jūsų dėmesiui – TOP 6 padažai visų rūšių salotoms!
Ne, mes jūsų nemokinsime kaip susidėti salotų lapus, agurkus bei pomidorus į lėkštę. Visi suprantame, jog lengvai vakarienei pasigaminti pilnai užtenka to, ką galite rasti savo šaldytuve. Taip pat svarbu naudoti tas daržoves, kurias tikrai mėgstate ir kurioms nesate alergški.
Ne kartą įsitikinome, jog paprasčiausios daržovės gali tapti nuostabiomis salotomis, jeigu pasigaminsime gardų ir sveiką padažą, kuriame nėra majonezo, pridėtinių skonio stabilizatorių ar gausybės cukraus. Geras salotų padažas tas, kuriame vyrauja įvairūs aliejai, prieskoniai bei žolelės.
Šiame įraše pateikiame net šešis mūsų dažniausiai naudojamus padažus, kurie tiks visokioms salotoms: su mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis, azijietiškoms ar vaisių.
Tad ko laukiam, susipažinkim su jais!
AVIEČIŲ ACTO UŽPILAS
Šis salotų užpilas yra gaivus bei puikiai tinkantis prie žuvies ar įvairių sūrių. Jeigu jūsų salotos su lašiša – tai vienas pirmųjų padažų, kuriuos turėtumėte išbandyti.
Kaip namuose pasigaminti gardaus vaisių ir žolelių acto jau rašėme, įrašą galite rasti paspaudę čia.
Tad šis užpilas – įrodymas, kaip gerai panaudoti lengvus naminius uogų ar vaisių actus.
INGREDIENTAI
100 gr. vynuogių sėklų aliejaus
30 gr. garstyčių
20 gr. aviečių acto
3 gr. druskos
8 gr. cukraus
Visus ingredientus, išskyrus aliejų, sudedame į dubenį.
Intensyviai maišydami palaipsniui pilame aliejų maža srovele.
GARSTYČIŲ UŽPILAS
Vienas skaniausių, bei labiausiai tinkančių prie raudonos mėsos padažų. Nevarbu, ar tai kiauliena, ar jautiena, ar antiena – su grūdėtųjų garstyčių užpilu kiekvienas išvardintos mėsos gabaliukas puikiai derės.
Nevalgantys mėsos šį padažą gali panaudoti salotose su sūriais kaip feta, tofu, ožkos pieno.
Gardžių brandintos jautienos salotų receptą, kuriame ir naudojame šį padažą, rasite paspaudę čia.
INGREDIENTAI
50 gr. grūdėtųjų garstyčių
35 gr. medaus
20 gr. obuolių acto
110 gr. saulėgrąžų aliejaus
2 gr. česnako
2 gr. šviežių baziliko lapelių
Žiupsnelio druskos
Smulkiai sukapojame česnaką bei baziliko lapelius. Visus ingredientus, išsskyrus aliejų, dedame į dubenį.
Intensyviai maišydami plona srovele supilame aliejų.
SEZAMŲ UŽPILAS
Padažas, be abejonės patiksiantis visiems Azijos virtuvės fanams. Puikiai tinka prie azijietiškų ryžių makaronų, jūros gėrybių, summer rolls’ų ar tiesiog tolimųjų Rytų įkvėptų daržovių salotų.
Šis tikrai yra tas, kurį privalote išbandyti!
INGREDIENTAI
80 gr. svogūnų
50 gr. sojos padažo
8 gr. žuvies padažo
15 gr. garstyčių
50 gr. sezamų aliejaus
50 gr. vynuogių kauliukų aliejaus
20 gr. medaus
Svogūną pjauname per pusę, dedame jį į puodą su verdančiu vandeniu ir verdame apie 8 minutes. Kol svogūnas verda, dubenyje sumaišome visus ingredientus, išskyrus aliejus.
Išvirusį svogūną dedame į dubenį su kitais ingredientais ir rankiniu smulkintuvu viską sutriname iki vientisos masės.
Intensyviai maišydami, plona srovele supilame aliejus.
ŽOLELIŲ UŽPILAS
Vienas universaliausių užpilų, tinkantis praktiškai visur – tiek prie raudonos, tiek prie baltos mėsos, sūrių ar tiesiog daržovių. Žoleles padažo receptūroje galite drąsiai keisti pagal savo skonį, rezultatas visuomet gausis puikus!
INGREDIENTAI
30 gr. baziliko
10 gr. mėtos
6 gr. peletrūno
4 gr. česnako
20 gr. garstyčių
10 gr. medaus
150 gr. vynuogių kauliukų aliejaus
3 gr. druskos
2 gr. pipirų
15 gr. obuolių acto
Visus ingredientus, išskyrus aliejų, rankiniu trintuvu sutriname iki vientisos masės. Intensyviai maišydami plona srovele supilame aliejų.
JOGURTO IR MĖTŲ UŽPILAS
Labai gaivus bei lengvas padažas, tinkantis prie žuvies ir paukštienos patiekalų. Puikus variantas pagardinti įvairius wrap’sus su gausybe daržovių. Taip pat gali būti naudojamas prie keptų saldžiųjų bulvių skiltelių.
INGREDIENTAI
125 gr. natūralaus jogurto
5 gr. žaliųjų citrinų sulčių
4 gr. mėtos
2 gr. malto kumino
Žiupsnelis druskos
Žiupsnlis cukraus
Smulkiai sukapojame mėtos lapelius. Dubenyje sumaišome jogurtą su žaliųjų citrinų sultimis, kapotomis mėtomis. Pagardiname maltu kuminu, druska bei žiupsneliu cukraus.
KOKOSŲ BEI ŽALIŲJŲ CITRINŲ UŽPILAS
Šis vaisių salotų užpilas su kokosų pienu pasižymi švelnumu ir nedidele rūgštele, puikiai atsveriančia saldų vaisių skonį. Puikiai tinka prie pačių įviriausių vaisių salotų, kurias galite pagardinti migdolais,kapotomis mėtomis ir kalendromis.
Visus ingredientus sumaišome dubenyje. Pagardiname žiupsneliu druskos.