BRANDINTOS JAUTIENOS DIDKEPSNIS / SALOTOS / GRŪDĖTŲ GARSTYČIŲ PADAŽAS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Visi geros bei kokybiškos mėsos mėgėjai pritars, jog jautienos didkepsnis yra vienas geriausių ir skaniausių variantų vakarienei. O jeigu jis patiektas su kalnu salotų, jaunomis bulvytėmis bei daržovėmis, iš vis pirštus apsilaižyti galima!

Niekas taip nesuartina šeimos narių, kaip vakarienė sėdint prie bendro valgomojo stalo. Tokių tradicijų puoselėjimas šiais, skubėjimo ir laiko stokos, laikais yra nepamainoma vertybė. Kada, jeigu ne vakarienės metu, rasime laiko padėti visus išmaniuosius įrenginius į šoną ir sutelksime dėmesį į bendravimą su pačiais artimiausiais žmonėmis? Susikoncentruoti į pokalbį bei buvimą kartu padeda dalijimasis maistu. Tokie valgymo ritualai nuo senų laikų reiškia pasitikėjimą, pripažinimą šeimoje, rūpestį. Viena lėkštė – o emocijų, džiaugsmo ir artumo su kaupu tenka net keliems!

Tokia ir mūsų siūlomo jautienos didkepsnio su salotomis idėja – viena didelė porcija ant medinės lentelės, kuria galima dalintis. O kartu su maistu atkeliauja ir potyriai, pašnekesiai bei artumas. 

Jautiena. Patariame rinktis brandintus jautienos didkepsnius ar išpjovą. Mūsų mėgstamiausias iškepimo laipsnis  – medium rare, tačiau jeigu mėgstate pilnai iškepusią mėsą, drąsiai ruoškite pagal save. O turintys galimybę užsikurti kepsninę tikrai šios progos nepražiopsokite – fantastišką skonių fiestą tiesiog garantuojame!


Pomidorai. Savo salotas galite gardinti šviežiais, saulėje džiovintais ar vytintais pomidorais. Tiesa, mažus pomidoriukus laisvai galite išsivytinti ir namuose.

Jums reikės:
 
–      Per pusę perpjautų vyšninių ar kitų mini pomidoriukų
–      Druskos, pipirų
–      Alyvuogių aliejaus
–      Džiovinto raudonėlio
–      Cukraus pudros
 
Dubenyje sumaišome perpjautus pomidoriukus, supilame aliejų, beriame žiupsnelį druskos, pipirų ir raudonėlio. Sumaišome. Ant skardos su kepimo popieriumi supilame pomidoriukus. Svarbu, kad prapjauta pusė žiūrėtų į viršų. Apibarstome cukraus pudra ir pašauname į orkaitė. Kepame 1,5 – 2 val.150 C laipsnių temperatūroje.
 

BRANDINTOS JAUTIENOS DIDKEPSNIS / SALOTOS / GRŪDĖTŲ GARSTYČIŲ PADAŽAS

Porcijos

2

porcijos
Gaminimo laikas

1

hour 

IngredientAI:

  • Jautienos didkepsnis
  • 350 gr. brandintos jautienos didkepsnio

  • 15 gr. sviesto

  • Druskos, pipirų

  • Aliejaus

  • Džiovinto rozmarino

  • 2 traiškytos česnako skiltelės

  • Garstyčių padažas
  • 50 gr. grūdėtų garstyčių

  • 35 gr. medaus

  • 20 gr. obuolių acto

  • 110 gr. aliejaus (rekomenduojamas saulėgrąžų)

  • 2 gr. česnako

  • 2 gr. šviežio baziliko lapelių

  • Žiupsnelis druskos

  • Jaunos bulvytės
  • 270 gr. šviežių mažų bulvyčių (apie 4 vnt./porc.)

  • Žiupsnis druskos

  • Šalavijo šakelė (arba mėtos)

  • Marinuoti svogūnėliai
  • 70 gr. raudonojo svogūno

  • 10 gr. citrinos sulčių

  • 8 gr. cukraus

  • 4 gr. aliejaus

  • Žiupsnelis druskos

  • Patiekimui
  • Įvairių rūšių salotų

  • Mėgstamų daigų

  • Griežinėliais pjaustytų ridikėlių

  • Pomidoriukų (vyšninių, vytintų ar saulėje džiovintų)

GAMINIMO INSTRUKCIJOS:

  • Jautienos didkepsnis
  • Mėsą nuplauname šaltu vandeniu ir gerai nusausiname. Jeigu reikia, nupjauname visas nereikalingas gyslas ar ataugas.
  • Didkepsnį gausiai apibarstome druska, pipirais bei džiovintu rozmarinu. Paliekame pusvalandžiui pasimarinuoti kambario temperatūroje.
  • Į įkaitintą keptuvę su aliejumi dedame mėsą ir dvi traiškyto česnako skilteles. Kai mėsos viena pusė apskrunda ir jį apverčiame, sudedame į keptuvę sviestą. Šiam išsilydžius šaukštu atsargiai pilame kepimo skystį ant kepsnio viršaus. Taip mėsa tolygiai apkeps ir bus sultingesnė.
  • Apkeptą didkepsnį dedame į skardą ir pašauname į 180 C laipsnių įkaitinta orkaitę. Kepame tol, kol mėsos vidaus temperatūra bus 54 C laipsniai (apie 13 minučių).
  • Iškepusį didkepsnį padedame ant pjaustymo lentelės ir leidžiame jam pailsėti apie 5 minutes kambario temperatūroje.
  • Garstyčių padažas
  • Grūdėtas garstyčias, druską, medų, obuolių actą bei smulkintus česnakus ir bazilikų lapelius sumaišome dubenyje.
  • Palaipsniui plona srove pilame aliejų į nuolat maišomą masę, kad padažas sutirštėtų ir įvyktų emulsifikacija.
  • Gerai išmaišome, paragaujame ir jeigu trūksta, papildomai pagardiname druska.
  • Jaunos bulvytės
  • Gerai nupjauname šviežias, mažas bulvytes.
  • Užverdame puode vandenį su žiupsniu druskos. Į jį sudedame bulvytes ir šakelę šalavijo. Verdame tol, kol bulvės suminkštės.
  • Nusunktas išvirusias bulvytes delnu švelniai patraiškome ir dedame į keptuvę su likusiu jautienos didkepsnio kepimo skysčiu. Lengvai apkepiname.
  • Marinuoti svogūnėliai
  • Svogūnus supjaustome kuo plonesniais žiedais. Dedame juos į dubenį ir lengvai pirštais atskiriame vieną nuo kito.
  • Į dubenį su pjaustytais svogūnais pilame citrinos sultis, cukrų, aliejų ir beriame žiupsnelį druskos. Viską lengvai išmaišome per daug nesutraiškydami svogūnų.
  • Patiekimas
  • Ant didelės pjaustymo lentos dedame įvairių rūšių salotas, pjaustytus ridikėlius, jaunas bulvytes, marinuotus svogūnų žiedus ir pomidorus. Ant viršaus “pasodiname” supjaustytas jautienos didkepsnio riekeles, apšlakstome grūdėtų garstyčių padažu ir apibarstome mikrodaigais.
    Skanaus!

PASTABOS

  • Keptuvėje apkepinę jautietos didkepsnį neišmeskite kepimo skysčio! Jis bus reikalingas išvirusioms bulvytėms apkepti.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*