COLD BREW KAVOS GAMINIMAS NAMUOSE

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Cold brew yra vienas pirmųjų bei seniausių kavos gaminimo metodų, kuris, deja, nėra dar visiems gerai žinomas. Šalto brandinimo kava pasižymi ne tik švelnesniu skoniu, bet yra gerokai draugiškesnė mūsų skrandžiui. O ją pasigaminti namuose vienas juokas!

Cold brew kavos gaminimo metodas buvo išrastas Japonijoje, kuri nuo seno garsėja kavos bei arbatos gėrimo ceremonijomis. Būtent Japonijoje kava per amžių amžius buvo ruošiama tik šiuo būdu, tad apie smulkintų pupelių užpylimą karštu vandeniu nebuvo nė minties!
Įdomu tai, jog šaltu vandeniu užpilamos ir 12 – 24 valandas brandinamos kavos proceso metu išsiskiria visai kitokios pupelių cheminės savybės bei atsiskleidžia subtilesni poskoniai. Cold brew kava pasižymi švelnesniu skoniu, joje yra gerokai mažiau rūgštingumo bei daugiau kofeino. Nepaisant to, jog tiek šaltu, tiek karštu vandeniu užplikomos kavos pH yra beveik identiškas, cold brew gėrimas dėl jau minėto mažesnio rūgštingumo, yra draugiškas tiems, kurie turi skrandžio problemų.

Verta paminėti ir tai, jog cold brew kava yra gaminama kaip koncentratas, kuris nusunktas šaldytuve gali stovėti apie dvi savaites ir viiškai neprarasti savo skonio bei kvapo. 
Ruošiant šaltą latte patariama ¼ puodelio pilti kavos bei ¾ pieno. Na, o geriant juodą kavą, ją skiesti su vandeniu pagal savo pomėgius santykiais 1:1 arba 1:2.
Iš tiesų, su cold brew kavos koncentratu galima daugką nuveikti, eksperimentuoti su skoniais, sirupais, ją gerti tiek šaltą, tiek šildyti. Geriausia yra tai, jog vieną kartą pasigaminus, kurį laiką galėsite kava mėgautis greitai, nekaitinti virdulio, nelaukti bei neapsunkinti savo skrandžio.

Originaliai ruošiant cold brew gėrimą, patariama traiškyti kavos pupeles, kad jos būtų rupios. Tačiau mes gaminome ne kartą cold brew iš maltos kavos ir viskas gavosi puikiai! Taip pat neverta liūdėti, jeigu neturite Chemex, Hario ar French press kavinukų – brandintą kavą laisvai galite nusukti per metalinį sietelį ar sūrmaišį.
Mes jau trejus metus kavą gaminame su Chemex ir neįmanoma apsakyti, kaip jį mylim bei saugom! Puikus pasirinkimas, nemėgstantiems puodelio apačioje nusėdusių kavos tirščių.


COLD BREW privalumai:
 
–      Pilnai paruošta cold brew kava šaldytuve gali stovėti iki dviejų savaičių ir neprarasti savo skonio bei aromato. Kai tuo tarpu ant ledo užpilta karšta kava skaniausia tik tą pačią jos pagaminimo dieną.
–      Gerokai švelnesnis, saldesnis bei mažiau rūgšties turintis skonis.
–      Mažiau rūgštingumo – daugiau geros savijautos. Kuo karštesniu vandeniu kava yra užplikoma, tuo joje yra didesnis rūgštingumas. Kadangi cold brew kava niekada nėra kaitinama, žmonės turintys problemų su skrandžio rūgštingumu, gali ja mėgautis ir nepatirti geros savijautos sutrikimų.
–      Dėl didelio kavos, palyginus su vandeniu, santykio, cold brew kava yra stipresnė ir dažnai naudojama kaip koncentratas. Tačiau nepaisant visko, gėrime nesijaučia kartumas ar rūgštumas kaip kavoje, užplikytoje karštu vandeniu.
–      Visuomet po ranka. Nepaisant ilgo kavos brandinimosi laiko, pasigaminę iš karto didesnį kiekį galėsite greitai, vos per pora minučių karštomis dienomis atsigaivinti gardžiu gėrimu. 
–      Norintys karštos kavos, gali laisvai kaitinti cold brew kavą.
–      Cold brew metodas puikiai tinka ir kavos be kofeino gaminimui.
 
 
COLD BREW trūkumai:

– Ilgas gaminimo laikas. Kava pilnai paruošiama per parą. Neišlaukę bent 12 valandų iki pilno kavos brandinimo, galite gauti skysto skonio kavos vandenį. Todėl palaukti tikrai verta.

 Na, o norintiems eksperimentuoti, galima patarti nebijoti to daryti! Cold brew kavos skonis gali suskambėti naujomis natomis, jeigu įdėsite prieskonių, sirupų ar tiesiog karšto plakto pieno.

COLD BREW KAVA

INGREDIENTAI

  • 2 puodeliai šalto vandens (stalo ar filtruoto)

  • ¼ puodelio grubiai maltos kavos (geriausia šviežiai maltos arba traiškytos kavos pupelės)

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Kavą užpilam vandeniu ir gerai išmaišom, kad indo paviršiuje neplūduriuotų sausos kavos granulės.
  • Indą uždengiam maistine plėvele arba dangčiu, dedame į šaldytuvą 12 – 24 valandoms. 
  • Po 12 valandų kavą nukošiame per smulkų metalinį sietelį arba kavos indą su popieriniu filtru Chemex, Hario V60, French Press kavinuką (jeigu turite).
    Indą dar kartą uždengiame ir dedame valandai į šaldytuvą pailsėti bei likusioms smulkioms kavos granulėms nusėsti.
  • Į stiklinę dedame ledukų, pilame kavos bei paskaniname pienu (augaliniu arba karvės), grietinėle. Jeigu mėgstate saldžiai, įpilkite agavų arba cukraus sirupo (tiks tiek įprastas, tiek su skoniais).

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*