ŽALIŲJŲ CITRINŲ PYRAGAS / JOGURTO KREMAS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Jeigu reikėtų prisiminti desertą, kuris mūsų namuose yra gaminamas dažniausiai ir metai iš metų, šis žaliųjų citrinų pyragas sumuštų visus rekordus! Gal todėl, kad tai vienintelis pyragas, už kurį namuose yra atsakinga vyriškoji šeimos pusė. Lengvai pagaminamas, nereikalaujantis daug ingredientų ir gaivaus skonio!

Šis žaliųjų citrinų pyragas yra tas kepinys, kuriam pagaminti pastangų labai daug nereikia, bet rezultatas visuomet gaunasi be galo džiuginantis. Čia vyrauja sūru – saldu – rūgštu skonių kombinacija, kuri patiks kiekvienam gaivių citrusinių desertų mėgejui. 
 

Iš kur gavom pyrago receptą ir kada tiksliai jį pradėjom gaminti niekaip nepavyksta prisiminti, tačiau faktas, jog pyragas mūsų namuose kepamas jau daugiau nei tris metus ir dažniausiai per didžiąsias metų šventes. Visi artimieji jau puikiai žino jo skonį, dažnai prašo recepto, su užsidegimu patys gamina bei mielai vaišina kitus. Tad kodėl ir jums neišsikepus šio gardėsio Velykų savaitgaliui? 

Svarbu! Jokiu būdu nesugalvokite žaliųjų citrinų pakeisti paprastomis, nes visa masė bekepant nuo didelės rūgšties koncentracijos “susitrauks” ir kepinys nepavyks.
 

ŽALIŲJŲ CITRINŲ PYRAGAS / JOGURTO KREMAS

Gaminimo laikas

1

hour 

30

minutes

Ingredientai:

  • Pyrago pagrindas
  • 250 gr. sausainių

  • 130 gr. sviesto

  • Žiupsnelis druskos

  • Žaliųjų citrinų kremas
  • Skardinė saldinto sutirštinto pieno

  • 4 kiaušinių tryniai

  • 180 gr. žaliųjų citrinų sulčių

  • 4 gr. žaliųjų citrinų žievelių

  • Jogurto kremas
  • 120 gr. grietinėlės (36% riebumo)

  • 20 gr. cukraus pudros

  • 40 gr. natūralaus jogurto

GAMINIMO INSTRUKCIJA:

  • Susmulkiname sausainius į trupinius ( tai galite padaryti elektrinio smulkintuvo pagalba arba sausainius įdėti į maišelį, jį sandariai uždaryti ir smulkinti kočėlu).
  • Prikaistuvyje išlydome sviestą.
  • Į dubenį su trupiniais dedame žiupsnelį druskos, supilame lydytą sviestą. Viską gerai išmaišome.
  • Tartaletės (ar torto formoje nuimamais kraštais) formoje iš supiltų trupinių formuojame pyrago pagrindą: stipriai spaudžiame sluoksnį trupinių prie pagrindo ir šonuose suformuojame apie 2 centimetrų aukščio kraštelius.
  • Kepame 160 C įkaitintoje orkaitėje 12 minučių. Iškepusį pagrindą atvėsiname.
  • Į dubenį supilame saldintą sutirštintą pieną ir kiaušinių trynius. Elektriniu maišytuvu gerai išmaišome. Tai padarius supilame žaliųjų citrinų sultis ir žieveles. Dar kartą lengvai viską išmaišome ir masę supilame ant iškepto ir pravėsusio pyrago pagrindo.
  • Kepame orkaitėje, toje pačioje temperatūroje, apie 20 minučių. Išėmus pyragą ir jį lengvai pajudinus į šonus turi atrodyti, jog žaliųjų citrinų įdaras “dreba”. Vėsdamas pyragas sustings.
  • Pyragą pilnai atvėsiname.
  • Dubenyje išplakame grietinėlę su cukraus pudra iki standžių putų. Mediniu šaukštu sudedame jogurtą ir švelniai išmaišome.
  • Jogurto kremą dedame ant pilnai atšalusio ir sustingusio pyrago. Papuošiame žaliosiomis citrinomis ir tarkuota žievele.
    Skanaus!

15 Comments

  1. Labai skaniai isejo, net man nekokiai kulinarei pavyko puikiai. P. S. Naudojau 4 laimu sultis ir zieveles (Papuosimui, deje, nebeliko:) . Aciu uz puiku recepta velykom

  2. Pabandžiau ir aš, bet manau, kad kažką paskutiniame žingsnyje blogai padariau. Suplakiau grietinėlę su cukraus pudra, viskas buvo labai gražu ir standu. Įdėjus jogurto masė tapo vandeninga ir skysta. Naudojau “Dobilo” ekologišką natūralų jogurtą, gal reikia kažkokio kitokio?

    • Mes taip pat visuomet naudojame “Dobilo jogurtą”. Tikėtina, jog perplakėte grietinėlę, nes ją perplakus iš pradžių atrodo standi, bet įdėjus jogurto ar kitų priedų išsiskiria vanduo. Taip pat gali būti, jog jogurtą įmaišėte per grubiai, reiktų rinktis medinį šaukštą ar šilikoninę mantelę ir sujungti lengvais judesiais. Tikimės kitam kartui patarimai padės! 🙂

      • Maišiau su silikonine mentele, tai nebent perplakiau ir dėl to taip nutiko. Kitą kartą atkreipsiu į tai dėmesį. Ačiū. Nepaisant šios bėdos skonis buvo puikus 🙂

  3. Kokio skersmens kepimo forma?

  4. Nuostabus pyragas šeimoje jau užsitarnavęs skaniausio ir įdomiausio titulą 🙂 O jį gaminti be galo smagu ir paprasta. Ačiū už receptą!

  5. Sveiki! Pyragas savaitgalio gaminių sąraše 🙂
    Kokius sausainius patartumete naudoti pagrindui? Ačiū

    • Sveiki! Kaip džiugu!
      Mes pagrindui renkamės Selga pilno grūdo sausainius. Jie nėra saldūs ir puikiai dera prie gaivaus pyrago skonio.
      Tačiau jeigu nerandate pilno grūdo sausainių, rinkitės klasikinius, be jokių papildomų skonių 🙂
      Gero kepimo!

  6. O žieveles sutarkuot ar kažkaip kitaip susmulkinti?niekada nesu naudojusi :/

    • Sveiki, Lolita,
      Žažiosios citrinos žieveles smulkia tarka reikia lengvai nutarkuoti, nepaliečiant baltos dalies – ji teiks kartumą. 🙂

  7. Ačiū! Didelio grožio nesigavo, bet skonis puikus, koks ir turi būti! Ilgainiui ir grožį išgausiu 🙂

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*