TRINTA PASTARNOKŲ SRIUBA / KARIO ALIEJUS / SVOGŪNŲ BHAJI

Kai orai didele šiluma nedžiugina, niekas taip nesušildo organizmo kaip sriuba. O ypač kai ji kupina vidurio Azijos skonių! Šilkinę pastarnokų sriubą pasigaminti vieni juokai, o kario aliejaus likutis puikiai pasitarnaus ateityje tiems, kurie ieško naujų atradimų virtuvėje.

Pastarnokai yra šakninės daržovės, pro kurias neretai dažnas tiesiog praeina parduotuvėje. Tačiau to daryti tikrai nereikėtų – šios gamtos gėrybės turi gerokai daugiau mineralų bei vitamų nei morkos. Pastarnokuose gausu kalio, silicio, fosforo, vitaminų c ir b.
Norintiems padailinti kūno linijas būtent pastarnokais siūloma mitybos racione pakeisti bulves, o tokių  šakninių daržovių, kaip burokėlių, salierų, morkų bei pastarnokų, orkaitėje keptas derinys puikiai tiks tiek prie žuvies, tiek prie mėsos patiekalų.
 
Prie švelnaus skonio pastarnokų sriubos puikiai tinka sodraus skonio indiški prieskoniai. Būtent egzotikos pateikalui suteikia lengvai pagaminamas kario aliejus bei vienas tradiciškiausių Indijos virtuvės užkandžių – svogūnų bhaji.
 
Ko gi laukiam, skaitom mūsų paruoštus patarimus ir gaminam!

Pastarnokai. Vienas įdomesnių faktų tas, jog kuo mažesnis pastarnokas, tuo jis bus saldesnis, kai tuo tarpu didesni pasižymi gerokai didesniu aromatingumu. Jums rinktis kokio dominuojančio skonio norėsite!
 

Karis. Indijoje yra populiariausi du nuostabūs prieskonių mišiniai: Karis ir Garam Masala. Egzotiškų skonių mėgėjams privalu jų turėti, tačiau kol nekokybiško Kario mišinio nusipirkti galima vos ne kiekviename prekybos centre, tai jau Garam Masala paieškoti teks tik specializuotose rytietiškų maisto prekių parduotuvėse. Tiesa, labai pravartu kario prieskonius taip pat pirkti iš ten arba… pasidaryti savo!


Kario sudėtis (visi prieskoniai smulkiai malti):
 
–          Kardamonas
–          Gvazdikėliai
–          Cinamonas
–          Kumino sėklos
–          Kalendros sėklos
–          Čili
–          Ciberžolė
–          Imbieras
–          Garstyčių milteliai
–          Juodieji pipirai
–          Pankolio sėklos
–          Vaistinė ožragė
 
Šio prieskonių mišinio panaudojimo esmė Indijos kulinarijoje praturtinti maistą jo gaminimo eigoje, o tuo tarpu Garam masala skirtas skoniui sustiprinti maisto gaminimo pačioje pabaigoje.
Nepamirškite, kad geri kario prieskoniai neturi stabilizatorių, druskos ir skonio stipriklių, jų kvapas  švelnus ir saldus, o spalva ryškiai geltona.
Apie Garam masala dar kalbėsime ir jus su jais supažindinsime plačiau ateityje.
 
 
Bhaji. Tai vienas tradiciškiausių Indijos užkandžių – gruzdinti svogūnų pusžiedžiai tešloje, kurie patiekiami su gausybe įvairių padažų. Būtent šį svogūnų Bhaji receptą galite panaudoti ir gaminant egzotiškus užkandžius vakarėliui su jogurto, čili, kalendrų ir kario padažais.

TRINTA PASTARNOKŲ SRIUBA / KARIO ALIEJUS / SVOGŪNŲ BJAHI

Porcijos

3

Porcijos
Gaminimo laikas

40

minutes

Ingredientai:

  • Kario aliejus
  • 60 gr. saulėgrąžų aliejaus

  • 6 gr. kario prieskonių

  • Svogūnų bhaji
  • 100 gr. raudonojo svogūno

  • 50 gr. balto svogūno

  • 16 gr. kumino sėklų

  • 2 gr. malto imbiero

  • 6 gr. šviežios kalendros lapelių

  • 1 gr. druskos

  • 60 gr. avinžirnių miltų

  • Aliejaus gruzdinimui

  • Pastarnokų sriuba
  • 300 gr. nuluptų pastarnokų

  • 10 gr. česnako

  • 60 gr. svogūnų

  • 30 gr. sviesto

  • 800 gr. sultinio (daržovių arba vištienos)

  • 100 gr. grietinėlės

  • Druskos, šviežiai maltų pipirų

  • Šlakelio aliejaus

Gaminimo instrukcijos:

  • Kario aliejus
  • Aliejų ir prieskonius sudedam į prikaistuvį ir kaitinam ant vidutinės kaitros apie 4-5 min. (Besinaudojantiems virtuvės termometru – iki tol kol aliejus pasieks 70 C laipsnių).
  • Prikaistuvį nuiimame nuo kaitlentės, paliekame aliejų pusvalandžiui atvėsti iki kambario temperatūros ir prisisotinti skonio.
  • Aliejaus likutį galite išnaudoti mėsos marinavimui, daržovių aptepimui prieš kepant orkaitėje, salotoms pagardinti.
  • Svogūnų bhaji
  • Svogūnus supjaustome plonais pusžiedžiais.
  • Į dubenį sudedame smulkintus svogūnus, kumino sėklas, maltą imbierą, smulkintas kalendras, kepimo miltelius, druską. Viską stipriai rankomis traiškome, kol svogūnai išleis sultis.
  • Sudedame avinžirnių miltus. Jeigu neturite, galite panaudoti kvietinius. Avinžirnių miltų pliusas tas, kad juose nėra gliuteno. Jeigu svogūnai neišleidžia pakankamai sulčių ir tešla gaunasi ne tiršta, o sausa, galite įpilti šlakelį vandens.
  • Prikaistuvyje įkaitiname aliejų ir pirštų galiukais į jį dedame po kelias mažas bei netvarkingas svogūnų saujeles.
  • Kepame and vidutinės kaitros kol gražiai apskrunda.
  • Išėmę iš aliejaus puodo užkandžius nusausiname ant popierinės servetėlės.
  • Pastarnokų sriuba
  • Pastarnokus, svogūnus ir česnaką supjaustome griežinėliais.
  • Į puodą pilame šlakelį aliejaus, dedame sviestą. Kai pastarasis ištirps, sudedame plaustytas daržoves. Jas ant aukštos temperatūros lengvai pakepiname 3-4 minutes pora kartų pamaišydami.
  • Sumažiname kaitrą iki vidutinės, dar trumpai daržoves pakepiname kol įgauna auksinį atspalvį.
  • Supilame sultinį, išmaišome ir dar pamažiname kaitrą. Troškiname tol, kol pastarnokai visiškai suminkštės.
  • Suminkštėjus daržovėms supilame grietinėlę, visą masę užverdame ir patraukiame puodą nuo kaitlentės.
  • Elektriniu trintuvu sutriname sriubą iki vientisos, šilkinės konsistencijos. Pagardiname druska ir pipirais pagal skonį.
  • Patiekiame dubenyje su ant viršaus užlašintu kario aliejumi ir gruzdintais svogūnų bhaji. Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*