KEPTAS CAMEMBERT SŪRIS + 3 PAGARDAI

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Keptas Camembert sūris yra tikras skanumynas, norint pasimėgauti lėtais vėsiais vakarais. Gerai parinkti pagardai leis pilnavertiškai pajusti sūrio skonius – tad galima drąsiai teigti, jog šis užkandis puikiai tinka ir gardžiam laikui dviese. Juk kur Prancūzijos virtuvė – ten ir romantika!

Nereikėtų maišyti Brie sūrio su Camembert. Nepasisant to, jog Camembert ir Brie tikrai yra panašūs, tačiau tarpusavyje jie turi nemažai skirtumų. Istorija byloja, jog Normandijos ūkininkė, klausydama iš Brie regiono atvykusio kunigo nurodymų pagamino pirmąjį Camembert sūrį. Tradiciškai Camembert yra gaminamas iš nepasterizuoto karvių pieno, tačiau šiais laikais tokius sūrius rasite tik autentiškuose ūkiuose. Tad galime tik rinktis geriausią pasterizuoto pieno produktą. Parduotuvėse atskirti kur yra aukštesnės kokybės gaminys, visiškai nesudėtinga – kokybiškas sūris parduodamas medinėse pakuotėse. Mat nuo pat senųjų laikų, šios pakuotės leido sūrį transportuoti į kitus regionus ir netgi tolimas šalis. O dabar jos be transportavimo patogumo yra ir kokybės ženklas.
Camembert, skirtingai nei Brie, yra gaminamas mažais ritinėliais. Taip pat jis tinkamas kepimui. O štai, Brie sūrio niekas nepataria kepti – mat prie aukštos temperatūros vyksta grubūs gaminio struktūros pakitimai. Todėl šaltam užkandžiui rinkitės Brie, o jei sugalvojote sūrį pašildyti, į pirkinių krepšelį drąsiai kraukite Camembert!
 

Nauda. Prancūzijos meno ir bohemos atstovai mėgaudavosi vien Camembert sūriu. Iš tiesų, jo paragavus visai nesunku suprasti kodėl šio gaminio atsivalgyti gali būti taip sunku… Tačiau, dėl visų sūryje esančių fermentų, jis tampa tikru mineralų bei vitaminų rinkiniu. Būtent šiame sūryje rasite daugybę B grupės vitaminų. Sakoma, jog kasdien suvalgius gabalėlį Camembert, galite pagerinti savo virškinimo sistemos darbą. Tik nereiktų jo suvalgyti daugiau nei 50 gramų, nes… na visi žinom kas būna, kai prarandame saiką.
Vienaip ar kitaip mes tikim, jog visi produktai turi tų gerųjų savybių, o jais mėgaujantis protingai, bus laiminga ne tik siela, bet ir kūnas.

SU KUO VALGOMAS CAMEMBERT?

Iš tiesų, valgomas su kuo tik norite – šis sūris puikiai dera prie daugumos produktų. Tačiau geriausi sūrio skoniai atsiskleidžia valgant su:

–          Riešutais. Ypač graikiniais, lazdyno ir karijomis.

–          Vaisiais. Figomis, vynuogėmis, kriaušėmis, įvairiais kaulavaisiais, uogomis (ypač avietėmis ir vyšniomis).

–          Duona. Krekeriai, prancūziška bagetė, itališka ciabatta ar focaccia – dauguma kvietinės duonos rūšių ir gaminių puikiai derės!

–          Pagardais. Čatniai, uogienės, džemai, padažai, medus – rinkitės pagal mėgstamą skonį.

– Gėrimais. Calvados, obuolių sidras, šampanas ar baltas sausas vynas iš Prancūzijos (Chardonnay yra priskiriamas kaip vienas labiausiai prie šio sūrio derantis vynas).


Na, o mes siūlome namuose pasigaminti savo pagardus, kurie tobulai derės prie Camembert sūrio!

SLYVŲ ČATNIS

Slyvų Čatnis

  • 300 gr. prinokusių slyvų

  • 150 gr. rudojo sukraus

  • 50 gr. raudonojo svogūno

  • 5 gr. aliejaus

  • 10 gr. vandens

  • 20 gr. balzamiko acto

1. Slyvas nuplauname, išimame kauliukus ir supjaustome į keturias dalis.
2. Stambiais kubeliais supjaustome raudonąjį svogūną.
3. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi dedame svogūną. Apie 5 minutes pkpiname ant vidutinės kaitros. Tuomet sudedame slyvas ir dar pora minučių pakepiname.
4. Supilame cukrų ir balzamiko actą. Troškiname, kol cukrus ištirps, o pagardas karamelizuosis.
5. Įpilame vandens. Sumažiname kaitrą ir patroškiname apie 8 minutes kol slyvos suminkštės.

BARAVYKŲ PAGARDAS

Baravykų pagardas

  • 200 gr. baravykų (ar kitų mėgstamų grybų)

  • 50 gr. svogūno

  • 10 gr. sviesto

  • 5 gr. česnako

  • 1 šaukštas šviežių čiobrelio lapelių

  • 5 gr. slyvų-rozmarinų acto (arba obuolių acto)

  • 130 gr. grietinėlės (36 proc.)

  • Druskos, pipirų

1. Svogūnus susmulkiname nedideliais kubeliais. Supjaustome baravykus. Smulkiai sukapojame česnaką.
2. Į keptuvę dedame sviestą ir įkaitiname. Kai jis ištirpsta, sudedame svogūnus ir česnakus. Ant vidutinės kaitros kepiname apie 2 minutes. Tuomet sudedame baravykus. Dar pakepiname apie 4 minutes. Stengiamės kuo mažiau maišyti ir leidžiame grybams apskrusti.
3. Pagardiname druska ir pipirais. Pilame slyvų – rozmarinų actą. Gerai išmaišome. Leidžiame actui nugaruoti.
4. Pilame grietinėlę, dedame čiobrelio lapelius. Gerai išmaišome, sumažiname kaitrą ir troškiname kol grietinėlė sutirštės.

MEDAUS IR IMBIERO PADAŽAS

Medaus ir imbiero padažas

  • 80 gr. medaus

  • 10 gr. šviežio imbiero

  • 10 gr. žaliosios citrinos sulčių

  • 2 gr. druskos

  • Žiupsnelis malto čili pipiro

1. Į prikaistuvį sudedame visus ingredientus. Užverdame.
2. Kai padažas užverda, prikaistuvį nuimame nuo kaitros. Patiekiame kaštą, arba atvėsusį.
Skanaus!

SŪRIO KEPIMAS

Camembert galite kepti orkaitėje (kaip siūlome mes) arba kepsninėje.
Norint, kad sūris iškeptų greičiau orkaitėje, aliuminio folija pridenkite jo apačią ir kraštus, o viršų palikite atvirą. Taip pat nepamirštame nedideliais rombais įpjauti pačio sūrio viršaus.
Kepant kepsninėje, rekomenduojame sandariai folija apvynioti visą sūrį, o jo viršaus jokiu būdu neįpjauti.


Camembert viršų būtinai apšlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais. Mes mėgstame ant viršaus uždėti traiškytų česnako skiltelių bei žolelių (rozmarino arba čiobrelio). Taip iškepęs sūris įgauna subtilų skonį.

KEPTAS CAMEMBERT SŪRIS

porcijos

2

porcijos
Pagaminimo laikas

30

minutes

INGREDIENTAI

  • 250 gr. Camembert sūrio

  • Ypač tyro alyvuogių aliejaus

  • Šakelės čiobrelio

  • Traiškytų česnako skiltelių

  • Druskos, pipirų

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Įkaitiname orkaitę iki 200 C laipsnių.
  • Sūrį dedame ant aliuminio folijos lakšto. Camembert viršų lengvai įpjauname kvadratėliais. Pagardiname jį druska, pipirais, apšlakstome alyvuogių aliejumi. Ant viršaus dedame traiškytas česnako skilteles bei čiobrelio šakelę.
  • Folija apvyniojame sūrio kraštus, palikdami viršų neuždengtą.
  • Sūrį kepame apie 25 minutes, kad būtų minkštas ir išsilydęs viduryje.
  • Kol sūris orkaitėje, pasikepiname duoneles, pasiruošiame mėgstamus pagardus: uogienę, medų, užtepėlę, riešutus, uogas ir vaisius.
    Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*