ŠOKOLADINIS BANANŲ TORTAS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Geras jausmas artimuosius ar draugus palepinti savo gamybos desertais, tiesa? Ypač atėjus šaltesniam sezonui norisi sodresnio skonio ir saldesnių kepinių. Šis bananų ir pieninio šokolado tortas yra mūsų rudens atradimas, kuris ne kartą sulaukė šeimos narių pagyrų.

Dažniausiai pagalvojus kaip „sunaikinti“ bananų likučius, pirmiausiai galvoje susiformuoja bananų duonos vaizdinys. Gal bus sunku patikėti, tačiau ko jau ko, bet pastarosios net nesame namuose kepę! Mes senstelėjusius bananus mieliau sudedame į vaisių ir daržovių kokteilius. Tačiau šio rudens pradžioje iškepėmė saldų bananinį tortą, kuris buvo fantastiškas ir greitai apipiltas pagyromis.


Geriausia dalis ta, jog tortas tikrai yra nesudėtingai paruošiamas, tačiau jo skonis toks, lyg būtų pirktas geroje konditerijos gaminių parduotuvėje.
O mes linkę dalintis profesionaliais ir gerais receptais su savo skaitytojais! Tad griebkite šokoladą ir bananus – laukia gardus konditerinis nuotykis!

KEPIMO PATARIMAI

Bananai. Torto gamybai galite rinktis tiek šviežius, tiek pagyvenusius bananus. Tad be sąžinės graužimo sunaudokite tuos vaisius, kurių tiesiog nespėjate suvalgyti.
 
Sviestas. Tik kambario temperatūros! Pagrindui (biskvitui) sumaišyti reikalingas atšilęs sviestas, kurį elektriniu maišytuvu galėsite išpurenti su cukrumi.
 
Šokoladas. Geriausiam efektui ir garantui, jog tortas tikrai pavyks, rinkitės geros kokybės pieninį šokoladą.
 
Alkoholis. Bananų karamelizavimui jo galite visiškai nenaudoti. Tačiau net ir panaudojus, pyragas alkoholiniu tikrai netampa. Šio ingrediento panaudojimas lemia skonių bei aromatų puokštę, tad jeigu namuose Amaretto likerio neturite, jį galite keisti tamsiu romu.
 
Grietinėlė. Kaip visuomet – tik plakamoji, 36 % riebumo.
 
Kepimo forma. Ją prieš kepimą kuo tolygiau išklokite kepimo popieriumi arba naudokite sviestu apteptą metalinį kepimo žiedą. Mūsų naudotos formos diametras – 16 cm.
 
Tešla. Biskvito tešla bus pakankamai tiršta. Ją į formą rekomenduojame išspausti iš konditerinio maišelio, spiralės principu. Taip gausite gražią, su skylutėmis šoninę tekstūrą (kaip pas mus nuotraukose). Tačiau tai tik viena iš rekomendacijų – tešlą laisvai galite į formą įleisti paprastai, su silikonine mentele. Tik nepamirškite suformuoti šiek tiek aukštesnių kraštų – formuojant tortą biskvito įduboje patogiau „įsitaisys“ babanų įdaras.

Darbų eiga. Gaminant tortą mes patariame taip susidėlioti darbus: 1 – pasiruošti pieninio šokolado grietinėlę (jai reikės laiko gerai atšalti šaldytuve), 2- išsikepti torto pagrindą (jam prieš torto formavimą taip pat reikės atvėsti), 3- kol pyragas kepa, karamelizuoti bananus.

ŠOKOLADINIS BANANŲ TORTAS

Porcijos

8

porcijos

INGREDIENTAI

  • Torto pagrindas
  • 100 gr. sviesto (būtinai kambario temperatūros)

  • 100 gr. miltų

  • 80 gr. bananų

  • 25 gr. cukraus

  • 20 gr. migdolų miltų

  • 2 arb. šaukšteliai nesaldintos kakavos

  • 1 kiaušinio trynys

  • 0,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių

  • Žiupsnelis druskos

  • Karamelizuoti bananai
  • 200 gr. bananų

  • 20 gr. sviesto

  • 30 gr. rudojo cukraus

  • 20 gr. Amaretto likerio (arba tamsaus romo)

  • Žiupsnelis druskos

  • Pieninio šokolado grietinėlės kremas
  • 180 gr. pieninio šokolado

  • 250 ml. grietinėlės (36 proc.)

  • Patiekimui
  • Cukraus pudros

  • Švelniai kepintų migdolų riekelių

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Torto pagrindas
  • Įkaitiname orkaitę iki 170 C laipsnių temperatūros.
  • Elektriniu maišytuvu dubenyje išpurename kambario temperatūros sviestą ir cukrų. Tuomet sudedame kiaušinio trynį bei šakute trintus bananus. Išmaišome.
  • Sudedame miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, kakavą, žiupsnį druskos. Gerai išmaišome iki vientisos konsistencijos tešlos.
  • Tešlą konditeriniu maišeliu išspaudžiame į tolygiai kepimo popieriumi išklotą formą. Paliekame aukštesnius kraštus, o viduryje suformuojame įdubą bananų įdarui.
    Mūsų naudotos formos diametras – 16 cm.
  • Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 17-20 minučių.
    Po 15 min. vis patikrinti mediniu pagaliuku – jei biskvitas iškepęs, iš kart ištraukti iš orkaitės, kad neperkeptų.
  • Prieš formuojant tortą, pagrindą būtinai atvėsiname ant grotelių.
  • Karamelizuoti bananai
  • Bananus nulupame, pjauname juos išilgai į ketvirčius ir susmulkiname 1-2 cm dydžio gabalėliais.
  • Keptuvėje ištarpiname sviestą ir cukrų. Ant aukštesnės temperatūros kaitiname kelias minutes, kol cukrus ištirps ir karamelizuosis.
  • Į keptuvę sudedame bananus. Išmaišome ir patroškiname, kol paminkštės. Pagardiname žiupsniu druskos.
  • Suminkštėjus bananams, nusimame keptuvę nuo kaitros ir supilame Amaretto likerį. Išmaišome ir paliekame nugaruoti bei atvėsti.
  • Pieninio šokolado grietinėlės kremas
  • Smulkiai peiliu sukapojame šokoladą. Ištarpiname jį garų vonelėje.
  • Į ištirpusį šokoladą, pamažu supilame grietinėlę ir nuolatos maišome, kol gausite vientisos konsistencijos masę.
  • Kad neliktų plakant gabalėlių, masę perkošiame per metalinį sietelį. Indą su šokolado grietinėle dedame į šaldytuvą ir gerai atšaldome. (1-2 val.)
  • Atšalusią grietinėlę elektriniu maišytuvu išpurename iki standžios konsistencijos (tik neperplakite!). Jeigu grietinėlė nesiplaka, reiškia ji dar pilnai neatvėso. Palaikykite papildomai šaldytuve.
  • Torto formavimas
  • Ant šalto pagrindo viršaus dėkite atvėsusį karamelizuotų bananų įdarą. Palikite iš kraštų bent 2 centimetrus be įdaro.
  • Ant biskvito su bananais dedame išplaktą pieninio šokolado grietinėlę. Ją galite formuoti silikonine mentele (kaip mes) arba išspausti norimais raštais iš konditerinio maišelio.
  • Torto viršų papuošiam skrudintomis migdolų riekelėmis ir lengvai apibarstome cukraus pudra.
    Skanaus!

PASTABOS

  • Žinoma, tortas pats skaniausias tą pačią jo gaminimo dieną.
    Tačiau iš anksto suformuotą desertą ar jo likučius galite laikyti šaldytuve, uždarame inde. Taip grietinėlė neprisigers aplink esančių produktų kvapų.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*