ITALIŠKI GNOCCHI / BARAVYKAI / PARMIGIANO-REGGIANO

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Ar galite įsivaizduoti rudens sezono patiekalus be grybų, o tiksliau, grybų karalių baravykų? Mes tikrai ne! Vietoj tradicinio šių gėrybių patiekimo, siūlome namuose pasigaminti itališkų gnocchi, juos pagardinti baravykais bei parmigiano-reggiano sūriu. Puota, ne kitaip!

Tikriausiai retas nežino, jog gnocchi į Europos šalių virtuves atkeliavo iš Italijos. Būtent ten virtinukai yra laikomi viena iš pastos rūšių. Tiesa, itališkame restorane gnocchi yra pasirinkimas vietoj sriubos ar pastos. Ir tas pasirinkimas tikrai nėra blogas!
 

Nors patys pirmieji gnocchi buvo gaminami iš manų košės, dar palyginus visai neseniai atsiradęs būdas ją pakeisti virtomis bulvėmis, miltais bei sūriu tapo pačiu populiariausiu.
Kaip įprasta Italijoje, virtinukai skirtinguose regionuose taip pat yra ruošiami skirtingai: keičiant pagrindinius ingredientus, formas, patiekimo būdus. Tačiau mes šį kartą nenutolstam nuo klasikos ir siūlome namuose pasigaminti apvalių bulvių virtinukų su parmigiano – reggiano sūriu. Gal ir skamba sudėtingai, tačiau receptas tėra vienas juokas!
 

Patarimai gaminant gnocchi namuose:

–          Naudokite blynams bei cepelinams skirtas bulvių rūšis. Kitaip tariant – krakmolingesnes bulves. Jos taip nesukaups savyje vandens. Taip pat nenaudokite labai šviežių bulvių – jose taip pat mažai krakmolo.

–          Suformuotus naminius virtinukus geriausia išvirti ir sunaudoti tą pačią dieną. Kitu atveju – virtinukus šaldyti arba nesuformuotos masės dalį laikyti šaldytuve, o prieš virimą suformuoti. Tiesa, sekančią dieną, priklausomai nuo bulvių krakmolingumo, masė gali būti šiek tiek skystesnė ir sunkiai formuotis. Todėl papildomas šaukštas miltų padės tešlą atstatyti į reikiamą konsistenciją.

–          Virtinukus patiekti galite su kuo tik norite: rikotos kremu, žolelių pesto, pomidorų padažu ar, mūsų atveju, su jo didenybėmis baravykais! Gnocchi yra universalus ir prie įvairiausių ingredientų tinkantis  gaminys, tad eksperimentuokite ir kurkite Italiją savoje virtuvėje.

GNOCCHI FORMAVIMAS

Itališki gnocchi gali būti įvairių formų, ir tikrai nereikia pirkti specialių formavimo priedų, jog pasigamintumėte juos namuose. Tradiciškai virtinukai gali būti apvalūs, pagalvėlės formos, įspausto disko formos ir pailgi su ruoželiais.

Suformuoti virtinukus greitai ir nesunkiai galima dalį tešlos rankomis iškočiojant į juostelę ant miltuoto paviršiaus. Jį peiliu ar tešlos skirstytuvu daliname į norimo dydžio virtinukus. Miltuotomis rankomis susukame rutuliukus. Paprasta kaip 2×2!

Baravykai. Nors Lietuvoje grybų karaliais tituluojami baravykai, tačiau ironiška tai, jog beveik visi grybai pasižymi identiškomis savybėmis. Kaip žinia, grybai gamtoje yra vartotojai kaip žmonės ar gyvūnai. Tai reiškia, jog jie nesukuria medžiagų, o jas savinasi iš aplink esančių augalų.
Šiaip ar taip, grybuose gausu antioksidantų. Sakoma, jog būtent grybai yra naudingi sergantiems 1 ir 2 tipo cukriniu diabetu, nes padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. O kur dar begalės iš aplinkos negrįžtamai „pasiskolintų“ mineralinių medžiagų bei vitaminų. Tad nėra jokio skirtumo, rinksitės baravykus, voveraites ar pievagrybius – visi grybai gali duoti naudos mūsų organizmui. Tačiau ta nauda kiekvienam yra skirtinga ir ypač sergantys autoimuninėmis ligomis, turėtų dėl grybų vartojimo gerai pasitarti su savo gydytojais.
Tiesa, neapdorotų grybų geriau kambario temperatūroje daugiau nei pusę paros nelaikyti. Taip pat su grybais pagamintus patiekalus kaip įmanoma greičiau talpinkite į šaldytuvą. Šios miškų gėrybės labai greitai genda, o apsinuodijimas jomis yra nejuokingas. Kartą rimtą apsinuodijimą grybais patyrę žmonės, jų nebegali valgyti net praėjus kelioms dešimtims metų.

Tad truputis atsakomybės tikrai nepakens. To pasekoje galėsime savo pilvukus kokybiškai palepinti šviežiais baravykais su itališkais naminiais gnocchi! Niam!

GNOCCHI / BARAVYKAI / PARMIGIANO-REGGIANO

Porcijos

4

porcijos

INGREDIENTAI

  • Gnocchi
  • 600 gr. bulvių (didesnių)

  • 100 gr. miltų

  • 40 gr. parmigiano – reggiano

  • 1 kiaušiniuo trynys

  • 4 gr. druskos

  • Žiupsnelis malto muskato

  • Baravykų padažas
  • 200 gr. baravykų

  • 150 gr. grietinėlės (36%)

  • 60 gr. svogūno

  • 40 gr. saliero stiebo

  • 20 gr. sviesto

  • 10 gr. česnako

  • 10 gr. druskos

  • 2 gr. šviežių čiobrelio lapelių

  • Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

  • Patiekimui
  • Šviežių krapų šakelių

  • Smulkiai tarkuoto parmigiano – reggiano sūrio

  • Laiškinių česnakų aliejaus

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Gnocchi
  • Gerai nuplauname bulves. Neskustas ir nepjaustytas dedame į puodą su pasūdytu vandeniu ir pilnai išverdame.
  • Išvirusias bulves nusunkiame, nulupame ir atvėsiname. Vėliau jas smulkiai sutarkuojame. Virtinukams paruošti turite gauti 500 gr. grynos tarkuotų bulvių masės.
  • Į tarkuotas bulves dedame druską, muskatą, smulkiai tarkuotą parmezano sūrį, miltus. Supilame išplaktą kiaušinio trynį. Viską gerai išmaišome, kol virtinukų tešla taps vientisos konsistencijos.
  • Ant lengvai miltuoto stalviršio formuojame virtinukus: pjauname dalį tešlos, rankomis kočiojame į juostelę ir ją supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Juos sukame tarp delnų į apvalius kukuliukus (formavimą žiūrėti nuotraukose).
  • Gnocchi verdame apie 3 minutes pasūdytame ir verdančiame vandenyje. Kai virtinukai pakils į paviršių, juos jau galima iš puodo ištraukti.
  • Ištrauktus virtinukus dedame į keptuvę su grybų padažu. Įmaišome pora šauktų virtukų vandens į padažą. Viską gerai išmaišome, truputį pakepiname ir patiekiame su smulkiai tarkuotu parmezanu bei šviežiomis krapų šakelėmis.
    Skanaus!
  • Baravykų padažas
  • Smulkiais kubeliais supjaustome svogūną, česnaką bei saliero stiebus.
  • Į įkaitintą keptuvę sudedame sviestą. Kai šis išsilydo, sudedame smulkintas daržoves. Jas lengvai pakepiname ant vidutinės kaitros.
  • Kol daržovės kepa, supjaustome nuvalytus baravykus 2 cm dydžio gabalėliais. Juos sudedame į keptuvę su daržovėmis. Kartu apkepiname.
  • Pakepus grybams, sudedame druską, pipirus, šviežio čiobrelio lapelius. Viską gerai išsmaišome bei supilame grietinėlę. Užverdame, sumažiname kaitrą iki žemos ir pora minčių paverdame. Paragaujame ir pagal skonį papildomai pagardiname druska.
  • Į paruoštą padažą sudedame išvirusius gnocchi, įpilame pora šaukštų virtinukų vandens, išmaišome ir minutę patroškiname.

Pastabos

  • Prie gnocchi su baravykais puikiai dera laiškinių česnakų aliejus, kurio receptą galite rasti čia.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*