Keičiantis sezonams keičiasi ir mūsų mitybos įpročiai. Atėjus vėsesniam orui, vietoje vasariškų gaivių salotų vis dažniau norisi mėgautis šiltais ir sočiais patiekalais. Tam puikiai tinka virtų bulvių blyneliai su šonine ir pievagrybiais! Tai ne tik tobulas patiekalas, bet ir jaukumo bei skonio šventė ant stalo, kurią susikursite be didelių pastangų.
Bulviniai blynai toli gražu nėra patiekalas, kuris pasikeitus sezonams karaliautų mūsų valgiaraštyje. Tačiau viskas pasikeitė, kai pasigaminome šiuos įdarytus bulvių blynelius! Jie purūs, minkšti ir tinkantys tiek pietums, tiek sotiems savaitgalio pusryčiams. O geriausia tai, jog juos pasigaminsite visiškai nesudėtingai!
Įmantrių ingredientų tikrai nereikės, tad suskubkite skusti bulvių ir tegyvuoja bulviniai blyneliai!
BLYNELIŲ FORMAVIMAS
Pagal mūsų recepte nurodytus ingredientų kiekius pasigaminsite 8 blynelius. Kad jie pavyktų ir būtų dailūs, įdėjome blynelių formavimo proceso nuotraukas.
Svarbu masę suskirstyti į 8 lygias dalis. Tuomet prieš formuojant blynelį, dalį tešlos atskirkite ir padėkite į šoną – ja uždengsite įdarą bei taip gausite dailų gaminį.
Taip pat talpinant įdarą patariame vadovautis taisykle – 70 gr. tešlos ir 18 gr. įdaro.
GRIETINĖS – KRAPŲ PADAŽAS / LAIŠKINIŲ ČESNAKŲ ALIEJUS
Grietinės ir krapų padažas yra praktiškai klasikų klasika, tinkanti pagardinti įvairius bulvių patiekalus. Jis ypatingai lengvai paruošiamas, universalus ir dar nesutikome nė vieno, kuris jo nemėgtų.
Na, o laiškinių česnakų aliejus gali pasirodyti ne toks klasikinis ir netgi šiek tiek modernesnis pasirinkimas. Tačiau viskas ko jums reikės tai tik laiškinių česnakų ir aliejaus. Ingredientus teks sudėti į pakankamai galingą smulkintuvą ir smulkinti apie 4 minutes arba tol, kol aliejaus temperatūra nuo smulkinimo pasieks 60 C laipsnių. Būtent tuomet išryškės nuostabi aliejaus spalva ir jis įgaus daug laiškinių česnakų skonio.
Aliejaus – fantastiškas, o jo universalumas taip pat neapsakomas! Aliejų galite maišyti su majonezu, jogurtu, grietine – gausite puikius padažus tinkančius prie daug skirtingų ingredientų. Taip pat juo laisvai pagardinsite salotas, trintas sriubas, mėsos patiekalus ar įvairius tortilijų suktinukus.
BULVINIAI BLYNELIAI SU ŠONINE IR PIEVAGRYBIAIS / GRIETINĖS – KRAPŲ PADAŽAS / LAIŠKINIŲ ČESNAKŲ ALIEJUS
8
blyneliai55
minutesINGREDIENTAI
- Bulvinių blynelių tešla
500 gr. bulvių
1 kiaušinis
30 gr. bulvių krakmolo
10 gr. kvietinių miltų
3 gr. druskos
2 gr. malto muskato
- Blynelių įdaras
50 gr. svogūno
50 gr. pievagrybių
80 gr. šaltai rūkytos kiaulienos šoninės
- Grietinės – krapų padažas
200 gr. grietinės (30 proc.)
20 gr. krapų
10 gr. baltųjų krienų
2 gr. druskos
- Laiškinių česnakų aliejus
50 gr. laiškinio česnako
100 gr. saulėgrąžų aliejaus
- Patiekimui
Svogūnų laiškų
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Bulviniai blyneliai
- Nuskutame ir nuplauname bulves. Dedame jas į puodą su vandeniu ir žiupsniu druskos. Išverdame.
- Kol bulvės verda, pasiruošiame blynelių įdarą. Smulkiai supjaustome svogūnus, pievagrybius bei šoninę.
- Į keptuvę pilame šlakelį aliejaus ir dedame smulkintą šoninę. Kelias minutes pakepiname. Tuomet sudedame svogūnus, ir pakepinus dar pora minučių sudedame pievagrybius. Viską pagardiname druska ir pipirais. Iškepusią masę sudedame į dubenį ir leidžiame pravėsti.
- Išvirusias bulves nusunkiame, grąžiname su puodu ant kaitros ir 30 sekundžių nugariname likusį vandenį. Tuomet puodą nutraukiame nuo kaitlentės. Su bulvių grūstuve sugrūdame bulves ir masei leidžiame atvėsti.
- Į atvėsusią bulvių masę įmušame kiaušinį, sudedame krakmolą, druską, muskatą, miltus ir gerai išmaišome.
- Tešlą padalijame į 8 lygas dalis ir pradedame formuoti blynelius.Imame tešlą, dalį jos atskiriame ir iš likusios didesnės dalies formuojame apskritimą su įdubusiu viduriu bei storesniais kraštais. Įdedame įdaro. Ant viršaus talpiname atskirtą nedidelę dalį tešlos ir ją sujungiame su blynelio kraštais. Pirštais paformuojame gaminį, kad blynelis būtų vienodo storio ir tešloje nebūtų skylių. (Formavimą žiūrėti nuotraukose).
- Įkaitiname keptuvę ant vidutinės – žemos kaitros. Pilame šlakelį aliejaus. Sudedame į keptuvę dalį blynelių (mums tilpo 4) ir kepame apie 3-4 minutes. Tuomet apverčiame ir kepame tiek pat.
- Grietinės padažas
- Krapus smulkiai sukapojame ir dedame į dubenį.
- Į indą su krapais sudedame grietinę, baltuosius krienus. Viską pagardiname druska ir gerai išmaišome.
- Laiškinių česnakų aliejus
- Nuplauname laiškinius česnakus ir nupjauname jų svogūnėlius (jeigu pirkote su nenupjautais).
- Į smulkintuvą supilame aliejų, sudedame laiškinius česnakus. Smulkiname apie 4 minutes arba kol masė besmulkinant pasieks 60 C laipsnius. Tuomet aliejaus spalva išryškės bei sustiprės jo skonis. Paruoštą aliejų galima laikyti šaldytuve apie savaitę.
- Patiekimas
- Blynelius patiekiame su grietinės- krapų padažu, laiškinių česnakų aliejumi ir smulkintais svogūnų laiškais.
Skanaus!
Labai labai skanu! O grietinės padažas iš vis pasaka. Ačiū! 🙂
Labai džiaugiamės, jog receptas patiko! Skanaus!