OBUOLIŲ ŠTRUDELIS / AMARETO KREMAS / MIGDOLAI

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Sveikas atvykęs, obuolių pyrago sezone! Ko jau ko, bet rudenį nekepti obuolių pyrago yra tikrų tikriausia nuodėmė. Mes pasitinkam obuolių derlių su mūsų kurta modernia austriško štrudelio versija.

Tikriausiai retas, kuris besilankydamas Vienoje, Austrijoje, per visa savo kelionę nerado bent valandėlės pasimėgauti tradiciniu obuolių štrudeliu. Nors mes savo kelionės metu pirmenybę teikėm autentiško šnicelio paieškoms, negalėjom palikti Vienos neparagavę deserto. Ir ne bet kur, o pačioje seniausioje kavinėje Café Central, prie kurios vakarais rykiuojasi gyvos lankytojų eilės, o viduje, besimėgaujant kava ir desertais, skamba gyva fortepijono muzika. Tikra Austrijos dvasia!Eilėje pastovėti verta – ne vien dėl fantastiškos atmosferos ar prabangios erdvės, o dėl fakto, jog būtent šioje kavinėje XIX amžiuje dažnai lankydavosi tokie žymūs žmonės kaip Zigmundas Froidas, Alfredas Polgaras, Stefanas Cveigas, Adolfas Loos ir kiti. Tad pasisvečiuotivietoje, kurioje ne tik dabar, bet ir gerokai anksčiau kūrėsi kultūrinis Vienos gyvenimas, tiesiog būtina!

Kalbant apie štrudelį, verta paminėti, jog pats seniausias jo receptas yra užrašytas 1696 (!) metais išleistoje receptų knygų, laikomų vienoje žymiausių Vienos bibliotekų. Tradiciškai šis kepinys patiekiamas su plakta grietinėle, ledais arba vanilės kremu, o jo tešla yra plona, sluoksniuota – išorėje traški, o viduje minkšta.
Tiesa, tradicinio štrudelio tešla kočiojama ant audeklo, kad būtų lengviau susukti įdarą. Kartu taip tešla neprilimpa prie stalviršio ir yra išlaikomas jos elastingumas.


Interneto platybėse galima rasti daug neblogų tradicinio štrudelio receptų. Tad mūsų siūlomas štrudelio naujadaraspalengvins gaminimą, nes naudosime jau paruoštą filo tešlą ir patieksime ne vieną didelį, o mažus, individualius pyragėlius su amareto kremu bei kepintais migdolais. Tikriausiai būtent taip, žvelgiant mūsų akimis, atrodytų moderni Viena.

PYRAGĖLIŲ FORMAVIMAS

Suformuoti mažus štrudeliukusnebus sunku: imame vieną filo tešlos lakštą, dedame jį prieš save vertikaliai ir peiliu padaliname į tris vienodo pločio horizontalias dalis.

1.- 2.
Ant atpjauto tešlos gabalėlio kairiojo šono (apie 3 centimetrai nuo pačio krašto) dedame po gerą šaukštą obuolių įdaro, lengvai iš jo suformuojame kvadratą ir užlenkiame kairį šoną, tešlos viršų ir apačią. 
 
3.
Tuomet palengva lenkiame įdarą su tešla į dešinę pusę ir veiksmą kartojame tol, kol pasieksime kitą kraštą, o prieš save turėsime dailų tešlos kvadratą / stačiakampį. Jeigu lieka poros centimetrų tešlos kraštelis, jį peiliu nupjauname.

Geras dalykas tas, jog pyragėlius paruošite labai greitai – per valandą su trupučiu ( jeigu leisite sau pabimbinėti). Receptas lengvas, pakankamai greitas, nesudėtingas, o svarbiausia, fantastiškai gardus!

OBUOLIŲ ŠTRUDELIS / AMARETO KREMAS / MIGDOLAI

Porcijos

6

pyragėliai
Gaminimo laikas

1

hour 

15

minutes

INGREDIENTAI

  • Obuolių štrudelis
  • 2 filo tešlos lakštai

  • 235 gr. obuolių (2 vidutinio dydžio obuoliai)

  • 10 gr. žaliųjų citrinų sulčių

  • 20 gr. sviesto ( + 20 gr. tešlos aptepimui)

  • 20 gr. rudojo cukraus

  • 10 gr. migdolų riekelių

  • 8 gr. Amarto likerio

  • 4 gr. kukurūzų krakmolo

  • Žiupsnelis druskos

  • Žiupsnelis cinamono

  • Žiupsnelis malto muskato

  • Amareto kremas
  • 120 gr. grietinėlės (36%)

  • 120 gr. pieno

  • 15 gr. amareto likerio

  • 40 gr. cukraus

  • 6 kiaušinių tryniai

  • 3 gr. druskos

  • Patiekimui
  • Švelniai kepintų migdolų riekelių

  • Naminės granolos

  • Cukraus pudros

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Obuolių štrudelis
  • Nulupame obuolius, išimame jų sėklas. Supjaustome apie 1 centimetro kubeliais. Sudedame į indą ir ant obuolių supilame žaliųjų citrinų sultis. Išmaišome.
  • Į nedidelį puodą dedame sviestą ir cukrų. Užkaitiname. Kai cukrus ištirps sudedame pjaustytus obuolius. Troškiname pora minučių ant vidutinės kaitros.
  • Po kelių minučių troškinimo obuoliai turėtų būti išleidę savo sultis. Tuomet šaukštu “pastumiame” obuolius į puodo kraštus ir sudedame kukurūzų krakmolą. Gerai išmaišome.
  • Sudedame druską, cinamoną, muskatą bei migdolų riekeles. Supilame Amareto likerį. Išmaišome, nutraukiame nuo kaitros ir paliekame trumpam atvėsti.
  • Ant stalviršio vertikaliai prieš save dedame filo tešlos (atšildytos) lakštą. Jį daliname į tris lygias horizontalias dalis.
  • Formuojame pyragėlius: ant atpjauto tešlos gabalėlio kairiojo šono (apie 3 centimetrai nuo pačio krašto) dedame po gerą šaukštą obuolių įdaro, lengvai iš jo suformuojame kvadratą ir užlenkiame kairį šoną, tešlos viršų ir apačią. 
    Tuomet palengva susukame įdarą su tešla į dešinę pusę ir sukame tol, kol pasieksime kitą kraštą, o prieš save turėsime dailų tešlos kvadratą / stačiakampį. Jeigu lieka poros centimetrų tešlos kraštelis, jį peiliu nupjauname (formavimą žiūrėti nuotraukose, įrašo viršuje).
  • Susuktus pyragėlius dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, gausiai aptepame lydytu sviestu ir pašauname į įkaitintą iki 200 C laipsnių orkaitę. Kepame vidurinėje lentynoje apie 20 minučių, arba tol pyragėlis bus dailiai apskrudęs, o tešla taps traški.
  • Amareto kremas
  • Į puodą pilame grietinėlę ir pieną. Užkaitiname, tačiau neužverdame. Nutraukiame nuo kaitros.
  • Dubenyje elektriniu maišytuvu išmaišome cukrų, druską bei kiaušinio trynius.
  • Į išplaktus kiaušinius pilame 1/3 karštos pieno ir grietinėlės masės, gerai išmaišome. Tuomet kiaušinių ir grietinėlės masę grąžiname į puodą su likusia 2/3 pieno mase . Išmaišome.
  • Puodą vėl dedame anr vidutinės – žemesnės kaitros ir nuolatos maišydami kaitiname, kol masė pasieks 84 C laipsnių temperatūrą ir sutirštės.
  • Tuomet kremą perkošiame per sietelį į švarų dubenį, supilame Amareto likerį bei išmaišome.
  • Patiekimas
  • Į lėkštę pilame Amareto kremo. Jo pašonėje dedame obuolių štrudelį. Pagardiname skrudintomis migdolų riekelėmis bei granola. Lengvai pabarstome cukraus pudros.
    Desertas pats gardžiausias valgomas karštas.
    Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*