ŽĄSIES KRŪTINĖLĖ / VYŠNIOS / MORKŲ PIURĖ / BULGUR

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Naminės žąsies krūtinėlė su vyšnių padažu – puiki idėja ypatingiems savaitgalio pietums. Svarbiausia tai, kad šis, pavasarį lėkštėje primentantis, patiekalas nėra sunkiai pagaminamas ir neabejotinai paįvairins kiekvienos šeimos maisto kasdienybę!

Naminės žąsies krūtinėlė šiais metais puošė mūsų kuklų Velykų stalą. Nenuostabu, jog antieną ar žasieną tikrai kiekvienas valgome ne dažnai – tai pakankamai brangi paukštiena, tačiau ypatingomis progomis pasilepinti galima! 
 
Kaip bebūtų, sveikos mitybos specialistai teigia, jog žąsies mėsa nors yra riebi, tačiau naudinga: kepant išsiskiriančiuose riebaluose nėra kenksmingų medžiagų. Atvirkščiai, jie padeda iš mūsų organizmo išsiskirti toksinams ir radionuklidams. Na, o atsisakydami riebiausios žąsienos dalies – odos, savo mitybos racioną papildysime mėsa, kuri tinkama gerai širies bei kraujagyslių veiklai užtikrinti.

 
Marinavimas.Geriausiam rezultatui pasiekti atminkite, jog krūtinėlę reikia užmarinuoti iš vakaro druska ir pipirais. Visą instrukciją rasite recepte.
 
Paukštiena.Žąsies mėsa dažniausiai laikoma sunkiau randamu delikatesu. Todėl nebijokite ir drąsiai šiam receptui naudokite anties krūtinėlę. Jos kepimo orkaitėje laikas skirsis, tačiau jį esame nurodę recepto pastabose.
 
Kruopos.Siekiant į patiekalą įterpti kuo daugiau maistingų medžiagų, rinkomės bulgur kruopas, tačiau viena iš alternatyvų gali būti perlinės kruopos, kurių maistinė vertė taip pat yra didelė.

ŽĄSIES KRŪTINĖLĖ / MORKŲ PIURĖ / BULGUR

Porcijos

2

porcijos
Gaminimo laikas

50

minutes

IngredientAI:

  • Morkų piurė
  • 130 gr. morkų

  • 30 gr. svogūnų

  • 70 gr. grietinėlės (36%)

  • 40 gr. vandens

  • 20 gr. sviesto

  • Šlakelis aliejaus

  • Druskos, pipirų

  • Bulgur
  • 200 gr. bulgur kruopų (virtų)

  • Žiupsnis druskos

  • Vyšnių padažas
  • 140 gr. vyšnių (be kauliukų)

  • 25 gr. svoguno

  • 8 gr. cesnako

  • 15 gr. aliejaus

  • Žiupsnelis džiovinto rozmarino

  • 150 gr. vištienos sultinio

  • 6 gr. cukraus

  • 1 gr. šviežiai maltų pipirų

  • Žiupsnelis malto cinamono

  • Žąsies krūtinėlė
  • 1 žąsies krūtinėlės

  • Druskos, pipirų

  • Aliejaus

  • 2 skiltelės česnako

  • Šakelė rozmarino (arba čiobrelio)

Gaminimo instrukcija:

  • Morkų piurė
  • Nulupame morkas ir svogūnus. Supjaustome morkas plonais griežinėliais. Svogūnus susmulkiname pusžiedžiais.
  • Įkaitinam puode aliejų, dedame sviestą. Kai sviestas ištirpsta sudedame morkas ir svogūnus. Lengvai pakepiname.
  • Supilame grietinėlę ir vandenį. Pamažiname kaitrą ir troškiname kol morkos visiškai suminkštės.
  • Kai morkos išsitroškins, dedame žiupsnelį druskos ir elektriniu maišytuvu sutriname iki vientisos konsistencijos. Paragaujame ir papildomai pagardiname druska pagal poreikį (ne daugiau kaip 1-2 gr. druskos).
  • Bulgur
  • Užkaičiame puodą su vandeniu, beriame žiupsnį druskos ir verdame bulgur pagal instrukciją, parašytą ant kruopų pakuotės.
  • Išvirusias kruopas (200 gr.) sumaišome su pagaminta morkų piure.
  • Vyšnių padažas
  • Susmulkiname svogūną ir česnaką.
  • Prikastuvyje su aliejumi pakepiname svogūną ir česnaką. Tuomet pilame vištienos sultinį. Kai šis užverda, sudedame vyšnias, pipirus bei žiupsnelį džiovinto rozmarino. Viską troškiname ant vidutinės kaitros apie 15 minučių.
  • Padažą iki vientisos konsistencijos sutriname elektriniu smulkintuvu. Sudedam cukrų, cinamoną, išmaišome ir ragaujame. Cukraus kiekis priklausys nuo vyšnių rūgštumo. Vadovaukitės tuo, jog padažas turi būti saldžiarūgštis.
  • Sutrintą padažą dar perkošiame per sietelį dėl vientisesnės konsistencijos.
  • Žąsies krūtinėlė
  • Dieną prieš kepimą užmarinuojam žąsies krūtinėlę: gausiai beriame druskos ant odos ir gerai įtriname. Tą pati padarome ir su kita krūtinėlės puse, tik ją dar papildomai pabarstome pipirais. Dedame į lėkštę odele į apačią ir laikome šaldytuve neuždengtą per naktį.
  • Prieš kepimą išsimarinavusią krūtinėlę palaikome kambario temperatūroje apie pusvalandį. Įstrižais pjūviais įpjauname žąses odelę neipjaudami į mėsą. Taip kepant oda nesusitrauks, taps traški, be to iš jos greitai išisiskirs riebalai. O ir pati krūtinėlė iškeps greičiau.
  • Į neįkaitusią keptuvę pilame šlakelį aliejaus ir dedame krūtinėlę oda į apačią. Šalia dedame sutraiškytas česnako skilteles ir šakelę rozmarino. Kepame ant aukštos kaitros kiekvieną pusę apie 3-4 minutes.
  • Apkepusią iš abiejų pusių krūtinėlę dedame į mažą skardą ir pašauname į 180 C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 14 min (anties krūtinėlei užteks 7-10 min.). Jeigu turite mėsos termometrą, žinokite, kad iškepusios krūtinėlės vidaus temperatūra turi būti 54 C.
  • Baigusiai kepti krūtinėlei leidžiame 3 minutes “pailsėti” kambario temperatūroje.
  • Patiekiame su bulgur kruopomis, morkų piurė, vyšnių padažu ir mėgstamais daigais.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*