Šventinis kavos likeris vos per 30 minučių? Tai tikrai misija įmanoma! Nuostabaus skonio gėrimas, kuris puikiai tiks ant Kalėdų stalo, keliaujant į svečius ar tiesiog kaip valgoma dovana geros rūšinės kavos skonių mėgėjui.
Vis dažniau šventinių gėrimų tendencijos iš užsienio atkeliauja pas mus. Nuo karšto vyno iki karšto sidro ar šio sezono hito – naminio likerio. Tiesa, pastarąjį pasigaminti beprotiškai lengva, tačiau sodrus skonis padarys savo magiją, kurios pamiršti jau nebegalėsite.
Kodėl kavos likeris? Visų pirma, jis nėra perdėtai saldus, o kartu puikiai dera prie šventinių skanėstų, kurie jau ir taip dažniausiai būna prisotinti šildančių prieskonių. Taip pat pasigaminę šį gėrimą vėliau galėsite laisvai mėgautis airiška kava. Žinoma, jeigu tik mėgstate!
Tad pakalbėkime apie kelias taisykles, kad likerio ruošimas būtų sklandus, o skonis nepaliktų abejingų.
Kava. Nenuostabu, jog gaminant kavos likerį, kavos kokybės praleisti pro pirštus negalima! Niekas nesuteiks tokio malonaus skonio, kaip rūšinės kavos pupelės. Jos leis gėrimo skoniui sluoksniuotis – nuo švelnios suplaktos likerio putos iki sodraus gomurį aplankančio poskonio, kuriame ir atsiskleidžia naudojamos kavos savybės. Mūsų užtikrintas pasirinkimas – braziliškos vidutinio skrudinimo kavos pupelės iš „Kavos draugas“. Šios kavos pupelės neabejotinai patiks daugeliui, nes jose susipina tradicinės šokolado, karamelės ir prinokusių vaisių skonių natos.
Laikymas. Būtinai leiskite gėrimui 1-2 valandas prieš serviruojant pastovėti šaldytuve. Per tą laiką kiekvienas naminis likeris išleidžia tiek daug aromatų ir skonio! Patikėkite, nenusivilsite.
Nealkoholinė versija. Kažin ar produktą be airiško viskio galima pavadinti likeriu, tačiau galite gauti nuostąbų punčą! Viskas, ką tereikia pakeisti, tai pieno, grietinėlės ir kavos proporcijas padvigubinti ir nepilti alkoholio. Būtinai palaikyti šaldytuve ir patiekti stiklinėje su ledo kubeliais.
Receptas kurtas bendradarbiaujant su „Kavos draugas“
ŠVENTINIS KAVOS LIKERIS
550
ml.25
minutesINGREDIENTAI
300 ml. škotiško viskio
150 ml. pieno
100 ml. plakamosios grietinėlės (36%)
100 ml. espresso kavos iš rūšinių kavos pupelių
2 kiaušinių
100 gr. cukraus
GAMINIMO INSTRUKCIJA
- Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius dybenyje elektriniu maišytuvu sumaišome su cukrumi.
- Į priskaistuvį supilame pieną, grietinėlę ir espresso kavą. Užkaitiname, tačiau neužverdame.
- Bemaišydami elektriniu maišytuvu trynius su cukrumi, plona srovele supilame užkaitusią pieno, grietinėlės bei kavos masę. Ją į kitą dubenį perkošiame per metalinį sietelį, kad išvengtume susidariusių kiaušinių gumulėlių.
- Į dubenį su perkošta likerio mase, supilame geros kokybės škotišką viskį. Gerai išmaišome. Leidžiame 10-čiai minučių likeriui pastovėti vėsioje vietoje, kol suplaksime kiaušinių baltymus.
- Suplakame kiaušinių baltymus iki standžių putų. Lengvai juos įmaišome į pagamintą likerį.
- Gėrimą supilame į sandariai uždaromą indą ir bent valandai dedame į šaldytuvą. Patiekiame atvėsintą.
Skanaus!
Pastabos:
- Nealkoholinei versijai pagaminti, dvigubinkite kavos, pieno ir grietinėlės proporcijas ir nepilkite škotiško viskio. Gėrimą taip pat rekomenduojama palaikyti šaldytuve ir patiekti stiklinėje su ledo kubeliais.