ŠILKINIS PYRAGAS / AVIEČIŲ – SŪRIO KREMAS / AGRASTŲ – MEDAUS TYRĖ / UOGOS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Lengvo skonio šilkinis pyragas su aviečių – sūrio kremu, sezoninėmis uogomis bei agrastų tyre yra tobulas vasaros pagerbimas. Juokaujame, jog šis desertas dėl savo minkštumo bei sezoniškumo patiks neabejotinai tiek vaikams, tiek senjorams. Ir ką, juk mėgautis vasaros sezonu nusipelnė visi!

Tikriausiai tiems, kurie bent šiek tiek domisi restoraniniu maistu, dekonstruoto maisto sąvoka nėra svetima. Dekonstruotas maistas – tai patiekalo patiekimo tendencija, kurioje visos jo dalys yra vienoje visumoje, tačiau lėkštėje išdėliotos atskirai. Geras to pavyzdys būtų ledų desertas. Įsivaizduokite – ledai patiekiami lėkštėje, šalia yra karamerizuotų obuolių gabalėliai, šiek tiek toliau pyrago trupiniai, o aplink visas sudedamąsias dalis dailiai pašlakstyta padažu. Juk įprastas desertas būtų patiektas ledainėje, su visais priedais užbarstytais ant ledų viršaus.
Kokia dekonstruoto maisto idėja? Toks patiekalo patiekimo metodas leidžia žmogui ragauti visko kartu arba atskirai ir susikurti sau geriausių skonių kombinacijas. Idėja leidžia pajusti, pilnumoje mėgautis ir patiekalą suvokti kaip vieną bendrą arba kelis atskirus. Būtent dėl šios priežasties dekonstruotas maistas priverčia patį valgytoją suklusti ir sukaupti dėmesį į ingredientus, tapti gamybos – valgymo proceso dalimi.
 

Mes taip pat nusprendėm šiai vasarai dedikuoti ypatingai švelnų dekonstruotą desertą. Šilkinis sūrio pyragas, aviečių-sūrio kremas, agrastų tyrė, sezoninės uogos – viskas viename, tačiau valgant lėtai, galima atrasti mažiausiai penkis skirtingus skonius. Be to, desertas yra ypatingai lengvos tekstūros, nekaloringas ir yra pakankamai paprastai pagaminamas, tad turėtų patikti visų amžiaus grupių ragautojams. O tai iš ties geras pasirinkimas nustebinti šeimos narius!
 

Šilkinis pyragas. Šis biskvitinis pyragas yra neapsakomo lengvumo tekstūros. Jį gaminant labai svarbu gerai ir standžiai išplakti kiaušinių baltymus bei juos lėtai, neišleidžiant oro, įmaišyti į tešlos masę. Taip pat verta žinoti, jog šis pyragas kepamas vandens vonelėje, tad prieš jo kepimą pasiruoškite tokią skardą, kuri tilptų į dar vieną, didesnę už save.

Aviečių – sūrio kremas. Ypač lengvai pagaminamas kremas, kuris savo skoniu ir tekstūra šiek tiek primena jogurtą. Tiesa, čia ir cukraus mažiau, ir kremas sodresnio skonio. Labai svarbu išgaunant tolygią masės konsistenciją, trintas avietes perkošti per sietelį.

Agrastų – medaus tyrė. Agrastų tyrę pristatėme su agrastų naminio limonado receptu. Jau tuomet kalbėjome apie tai, kokia ji skani bei universali. Dalį jos naudojome šiame deserto recepte ir ji jam suteikė tokį gerą cinkelį, kad net negalėjom patikėti! Būtent dėl uogų bei šios tyrės desertas tapo tuo, kuriuo nusprendėme vainikuoti šią vasarą pačiu švelniausiu ir nuostabiausiu skoniu.
Na, o norintyss gero bei universalaus naminio limonado recepto spauskite čia.

O kokiu skanėstu jūs vainikuosite savo vasarą?

ŠILKINIS PYRAGAS / AVIEČIŲ – SŪRIO KREMAS / AGRASTŲ – MEDAUS TYRĖ / UOGOS

Porcijos

4

porcijos
Gaminimo laikas

1

hour 

30

minutes

INGREDIENTAI

  • Šilkinis pyragas
  • 80 gr. kreminio sūrio (philadelphia)

  • 35 gr. pieno

  • 25 gr. sviesto

  • 3 maži kiaušiniai (tryniai atskirti nuo baltymų)

  • 1 kiaušinio baltymas

  • 10 gr. miltų

  • 10 gr. kukurūzų krakmolo

  • 40 gr. cukraus

  • 8 gr. žaliosios citrinos sulčių

  • 1 žaliosios citrinos žievelė

  • 2 gr. druskos

  • 1 gr. vyno akmens miltelių (nebūtina)

  • Aviečių – sūrio kremas
  • 120 gr. kreminio sūrio (philadelphia)

  • 30 gr. aviečių

  • 20 gr. cukraus pudros

  • Agrastų – medaus tyrė
  • 200 gr. prinokusių agrastų

  • 100 gr. medaus

  • 0,5 mažos citrinos sulčių

  • 50 gr. vandens

  • Patiekimui
  • Sezoninių uogų

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Šilkinis pyragas
  • Prikaistuvyje užkaitiname pieną ir sviestą. Kai sviestas išsilydys ir masė pradės silpnai virti, nutraukiame ją nuo kaitros ir sudedame kreminį sūrį. Elektiniu “blenderiu” gerai sutriname iki vientisos masės be atskirų sūrio gabalėlių.
  • Į sūrio masę palengva sudedame trijų kiaušinių trynius, žaliosios citrinos tarkuotas žieveles, sultis ir druską. Viską sutriname iki vientisos konsistencijos.
  • Tuomet įmaišome miltus bei kukurūzų krakmolą.
  • Atskirame dubenyje elektriniu maišytuvu suplakame keturių kiaušinių baltymus iki standžių putų. Maišymo viduryje įdedame gramą vyno akmens miltelių (nebūtina).
  • Atsargiai įmaišome išplaktus kiaušinių baltymus į sūrio masę.
  • Įkaitiname orkaitę iki 165 C laipsnių. Dedame pyrago tešlą į skardą, išlyginame paviršių. Skardą su pyragu dedame į didesnę skardą ir sukuriame vandens vonelę: į didelę skardą pripilame šilto vandens tiek, kad jis siektų mažoje kepimo formoje esančios pyrago tešlos paviršių.
  • Kepame pyragą 50 minučių. Iškepusį paliekame 15 minučių pravėsti pradarytoje orkaitėje, tuomet išimame ir paliekame atvėsti kambario temperatūroje, vandens vonelėje, kurioje jis ir kepė.
  • Aviečių – sūrio kremas
  • Avietes elektriniu trintuvu sutriname iki vientisos masės. Kad nebūtų gumulėlių, perkošiame trintas uogas per metalinį sietelį.
  • Dubenyje gerai išmaišome kambario temperatūros kreminį sūrį su aviečių tyre bei cukraus pudra.
  • Agrastų – medaus tyrė
  • Apdorojame agrastus: gerai nuplauname ir nuimame uogų kotelius bei priekyje esančius lapelius. Dedame agrastus į prikaistuvį.
  • Į prikaistuvį su uogomis sudedame medų, supilame vandenį bei išspaudžiame citrinos sultis. Užkaičiame. Kai uogos pradės virti, kaitrą sumažiname ir palengva verdame 15 minučių.
  • Išvirusią tyrę rankiniu trintuvu sutriname iki vientisos masės. Tuomet perkošiame per metalinį sietelį į didesnį dubenį ir paliekame atvėsti kambario temperatūroje. Atvėsusią tyrę galite supilti į sandarų indą ir laikyti šaldytuve apie 2 savaites.
  • Pyrago patiekimas
  • Šaukštu kabiname atvėsusio šilkinio pyrago masę. Dedame į dubenėlį pyrago kupstelius, šalia aviečių – sūrio kremo. Viską papuošiame sezoninėmis uogomis ir agrastų tyre.
    Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*