ISPANIŠKA GAZPACHO ŠALTSRIUBĖ / ČILI / SALSA

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Jau viename įraše kalbėjome apie ispanišką vasaros top’ą – sangria ir net pristatėm jos gamybos vadovą. Tačiau karštoms dienoms besitęsiant išgelbėti gali ir kita Ispanijos virtuvės pažiba – gazpacho šaltsriubė. Šį kartą dalinamės tobulos šaltos sriubos receptu, kuris dar kartą įrodys, jog atostogų nuotaikos bei restoraninis maistas namuose – misija įmanoma!

Šį sezoną, kaip niekada anksčiau, socialinės medios erdvė pilnut pilnutėlė įvairiausių gazpacho receptų. Kas siūlo tradicišką variantą, kas eksperimentuoja ir bando atrasti kažką neva unikalaus, o kas gamina, kad… tiesiog gaminti. 
Esame ne viename interviu kalbėję, kad mokytis maisto gamybos paslapčių reikia iš gerų šefų, kokybiškų šaltinių. Ir patikėkit, tos kokybiškos informacijos internete yra begalybė! Nenorim įžeisti nė vieno gaminančio, tačiau ruošiant tokią paprastą sriubą kaip gazpacho, ir norint aukštos, bent kiek panašios į restoraninį maistą kokybės su vykusiomis nuotraukomis, svarbūs yra tik trys faktoriai: spalva, tekstūra bei skonis. Tad apie viską atskirai.
 

Spalva. Ne paslaptis, jog gazpacho turi begalybę savo versijų, iš kurių kelios neįtikėtinai nukrypsta nuo autentiškos Ispaniškos šatsriubės recepto ir visiškai nepasižymi raudona spalva. Vis dėlto norint išgauti tą nuostabų gazpacho raudonį labai (labai labai!) svarbu naudojant agurką jį būtinai nuskusti. Taip pat privalu rinktis raudonas paprikas vietoje žalių.
 

Tekstūra. Tradicinė gazpacho turi tekstūrą. Tačiau ta tekstūra tikrai nėra tokia kaip troškinio. Net nereikia turėti stacionaraus galingo trintuvo, jog galėtumėte išspausti absoliučiai viską iš savo gazpacho. Rankinis “blenderis” taip pat padaro stebuklą, jeigu tik netingite trinti. Esame ne vieną kartą gaminę gazpacho privačiose šventėse klientų namuose kai tekdavo naudotis jų turima įranga. Tad puikiai žinome ką galima sukurti su tuo paprastu, bene kiekvienuose namuose esančiu elektriniu prietaisu. Todėl neverta nelabai pavykusios sriubos tekstūros suversti ant blogos technikos. Sakysite, jog siekta recepto autentiškumo? Nejuokaukite, net ir ispanai jau seniai gazpacho nebetrina akmeniniuose grūstuvuose. Tiesa, geras stacionarus trintuvas leis jums pasiekti tokią sriubos konsistenciją, kurią perkošus per sietelį praktiškai nebeliks jokių tirščių. Pavyzdžiui, mes esame tie, kurie mėgsta tekstūros įspūdį lėkštėje sukurti kaip įmanoma tobulesniais būdais. Tad mūsų siūloma išeitis – šilkinė gazpacho su salsa lėkštėje. Ji suteiks tą maksimalų skonio bei pasitenkinimo efektą net ir tiems, kurie mėgsta ne pilnai sutrintą sriubą. O prie to paties nereikės valgant justi pomidorų odelių.
 

Skonis. Jeigu yra patiekalų, kurių skonį galima patobulinti prieskoniais ir taip ištaisyti visas gaminimo ar prastesnių ingredientų klaidas, tai gazpacho nėra vienas jų. Čia būtini gerai prinokę pomidorai. O jei dar naminiai tai iš vis pasaka! Tradicinėje sriubos receptūroje labai jau skurdžiai yra naudojamos paprikos. Mes jas mėgstame ir naudojame kelis kart daugiau. Tačiau atsisakome duonos, kuri sriubą daro bereikalingai tirštą ir sunkią. To pasekmė? Puiki sutrintos gazpacho tekstūra ir miltinių produktų neužslopintas šaltsriubės skonis. Taip pat labai labai keista, jog mažai kas užsimena apie tai, jog pagamintą gazpacho privaloma bent dvejas valandas palaikyti šaldytuve. Jame besibrandindama sriuba įgauna pilnavertį daržovių skonį, tampa kupina aromatų. 
Tad nekvailiokite ir pasigaminkite gazpacho anksčiau laiko. Tik taip galėsite mėgautis absoliučia daržovių fiesta pietų ar vakarienės metu.
 
 
Maistingumas. Be visų šių tobulos gazpacho šaltsriubės tips’ų nevalia pamiršti to, kodėl iš vis verta šią sriubą gaminti namuose karštuoju sezonu. Tai žalių trintų daržovių sriuba, tad ji yra viena iš puikiausiai subalansuotų patiekalų, tinkančių ir veganams – vegetarams, ir nuo karščio pailsėti trokštantiems mėsos mylėtojams. Gazpacho būtent dėl žalių ingredientų pasižymi aukšta maistine verte ir organizmui palankiomis savybėmis. Tad apibendrinant galima drąsiai teigti, jog ši šaltsriubė yra būtent tai ko reikia lengviems vasaros pietums ir laimingiems pilvukams. 
 
 
Mūsų siūlomos gazpacho vinis yra be česnako pasiektas maksimalus pikantiškumas naudojant nedidelį kiekį chalapos bei jalapenų pipirų. Šilkinė šaltsriubė su čili, daržovių salsos gabaliukais, baziliku ir svogūnų laiškais – tai tas sriubos variantas, kurį gautumėte restorane arba… galėtumėte nesudėtingai, lyg kulinarijos meistras, pasigaminti namuose!
Ir, kas geriausia, dar kartą pabrėšime, jog ji tinka veganams, vegetarams, netoleruojantiems laktozės, netoleruojantiems gliuteno ir visiems kitiems, kurie neturi alergijų nė vienam gazpacho ingredientui. Valio Ispanijai, valio visus valgytojus vienijančiai gazpacho šaltsriubei!

ISPANIŠKA GAZPACHO ŠALTSRIUBĖ / ČILI / SALSA

Porcijos

6

porcijos
Pagaminimo laikas

30

minutes
Laikymas šaldytuve

2

hours 

INGREDIENTAI

  • Gazpacho šaltsriubė
  • 1 kg. gerai sunokusių pomidorų

  • 700 gr. raudonosios paprikos

  • 300 gr. agurko

  • 150 gr. raudonojo svogūno

  • 70 gr. alyvuogių aliejaus

  • 30 gr. baltojo vyno acto

  • 17 gr. druskos

  • Daržovių salsa
  • Raudonoji paprika

  • Agurkas

  • Pomidoras

  • Raudonoji Chalapos paprika

  • Jalapeno pipiras

  • Patiekimas
  • Svogūnų laiškai

  • Alyvuogių aliejus

  • Šviežiai grūsti pipirai

  • Šviežio baziliko lapeliai

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Gazpacho šaltsriubė
  • Nuplauname daržoves. Nuskutame agurką ir visas gazpacho daržoves stambiai supjaustome.
  • Į elektrinį trintuvą supilame baltojo vyno actą bei aliejų. Sudedame daržoves. Viską triname iki vientisos konsistencijos.
  • Trintą masę perkošiame per smulkų sietelį į dubenį. Jį uždengiame dangčiu arba maistine plėvele ir mažiausiai pora valandų laikome šaldytuve.
  • Daržovių salsa
  • Visas daržoves nuplauname.
  • Išpjauname paprikų sėklas. Visas daržoves supjaustome smulkiais kubeliais, sudedame į dubenį ir išmaišome.
  • Gazpacho patiekimas
  • Smulkiais įstrižais žiedais supjaustome svogūnų laiškus.
  • Į dubenį pilame atvėsusios gazpacho šaltsriubės. Dedame pora ledo kubelių bei kelis šaukštus daržovių salsos. Ant viršaus talpiname pjaustytus svogūnų laiškus, papuošiame šviežiais baziliko lapeliais.
  • Ant sriubos pilame šlakelį alyvuogių aliejaus ir viską pagardiname šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.
    Skanaus!

PATARIMAS:

  • Jeigu namuose turite Kimchi pastos, galite pora jos lašelių įdėti į dubenį su patiekta gazpacho šaltsriube. Skonis fantastiškas!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*