NAMINIS AGRASTŲ, MEDAUS IR ČIOBRELIŲ LIMONADAS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Namuose ruošiami gėrimai dažniausiai yra ne tik sveikesnė alternatyva, bet kartu jie gali pasižymėti tokia sezonine įvairove, kokios prakybos centruose nė su žiburiu nerasite! Šį kartą kviečiame nusikelti į vaikystės sentimentus, mintimis pakeliauti po močiutės sodą bei pasimėgauti naminiu agrastų limonadu.

Jau kuris laikas norėdami saldžių gazuotų gėrimų pirmenybę teikiame naminiams limonadams. Net per savo vestuves restorano, kuriame vyko šventė, administracijos prašėme, kad pagamintų naminio limonado be dirbtinių saldiklių, sirupų, o su citrusiniais vaisiais, mėtomis ir kitomis žolelėmis. Jiems šis mūsų prašymas nuskambėjo keistokai, tačiau stebėtis nėra ko – pažiūrėjus kiek cukraus kiekvieną dieną supa mus įvairiuose maisto produktuose, tiesiog sunku jo išvengti. Gal todėl dauguma žmonių (ypač tų, kurie maistą suvokia kaip degalus kūnui) net nesuka galvos apie sveikesnes gėrimų ar maisto alternatyvas ir renkasi tai, kas reikalauja mažiau pastangų bei pigiau kainuoja.
Net ir stebėdami savo artimuosius vis dažniau pastebime, kad ne toks saldus pyragas ar gėrimas jiems tiesiog yra neskanus. Ilgainiui naudodami cukrų dideliais kiekiais pradedame nepastebėti ir nebevertinti natūralaus maisto skonio.
Kaip bebūtų, šventės metu limonadas visiems patiko, tad ir mes viduje krykštavom iš džiaugsmo dėl savo sprendimo.
 

Agrastai. Neslėpsim, jog mus nustebino socialinėje erdvėje atliktos apklausos rezultatai, kurie parodė, kokia didelė dalis žmonių agrastų… nemėgsta! Gerai išnokę uogos yra tiesiog tobulos užkandžiavimui arba įvairių gėrimų gamybai. Net pervertę visas savo kulinarines knygas pastebėjome, jog šios uogos, rodos, pasaulyje nė neegzistuoja. Tad mes pasiruošę naikinti agrastų mitus ir tapti šių uogų ambasadoriais!
O jeigu rimtai, agrastai yra nepelnytai pamirštos uogos, kurias drąsiai galima vadinti vienomis vertingiausių uogų lietuvoje. Mat tik agrastai savyje turi mūsų organizmui vertingos gintaro rūgšties. Taip pat agrastuose gausu pektininių medžiagų, organinių rūgščių, vitaminų C, B1, E ir t.t. Turit bėdų su virškinamuoju traktu? Dažnai bėga kraujas iš nosies ir norite stipresnių kraujagyslių bei kapiliarų sienelių? Dažnai jaučiate apatiją? Valgykite agrastus! O ypač sezono metu, liepos – rugpjūčio mėnesiais, ieškokite sodybų su raudonuojančiomis uogomis ir stiprinkite savo organizmą.


Medus. Visi žinom, jog agrastai turi nemažai rūgštelės. Tačiau virdami jų tyrę naudosime ne dirbtinį cukrų, o medų. Kodėl, juk medus taip pat saldiklis? Taip, saldiklis, tačiau natūralus! Meduje gausu vitaminų, mineralinių medžiagų. Taip pat naudoti medų iš gimtojo regiono labai svarbu žmonėms, kenčiantiems nuo įvairių alergijų žiedadulkėms. Žinoma, jis neišgydys ligos, tačiau padės pastiprinti imunitetą. Be visų šių naudingų savybių, medus turi savo unikalų skonį, kuris tyrei suteikia kvapo, vasaros ir vaikystės skonio. Kitaip tariant – tikras provanso balius viename kąsnyje.
 

Recepto universalumas. Agrastų, citrinų ir medaus tyrę panaudoti galėsite ne tik gaiviuosiuose gėrimuose, bet ir arbatose, kokteiliuose, desertuose, prie pusryčių blynų ar biskvitinio pyrago. Ji yra kažkas nerealaus!
Taip pat receptas labai universalus ir praktiškas – agrastus pakeiskite persikais, mėlynėmis, abrikosais, avietėmis. Turėsite naujo skonio, tačiau tokį pat puikų gėrimą. Tiesa, atsižvelkite į uogų ir vaisių saldumą – tikėtina, teks gerokai sumažinti medaus kiekį.
 

Tad keliaujam į vaikystės vasaras ir pasigaminkime puikaus gėrimo!

NAMINIS AGRASTŲ, MEDAUS IR ČIOBRELIŲ LIMONADAS

INGREDIENTAI

  • 400 gr. pronokusių agrastų

  • 1 nedidelės citrino sulčių

  • 200 gr. medaus

  • 100 gr. vandens

  • Gazuoto mineralinio vandens

  • Kelios šakelės šviežio čiobrelio

  • Ledo kubelių

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Apdorojame agrastus: gerai nuplauname ir nuimame uogų kotelius bei priekyje esančius lapelius. Dedame agrastus į prikaistuvį.
  • Į prikaistuvį su uogomis sudedame medų, supilame vandenį bei išspaudžiame citrinos sultis. Užkaičiame. Kai uogos pradės virti, kaitrą sumažiname ir palengva verdame 15 minučių.
  • Išvirusią tyrę rankiniu trintuvu sutriname iki vientisos masės. Tuomet perkošiame per metalinį sietelį į didesnį dubenį ir paliekame atvėsti kambario temperatūroje. Atvėsusią tyrę galite supilti į sandarų indą ir laikyti šaldytuve apie 2 savaites.
  • Gaminame limonadą: Į stiklinę dedame du šaukštus tyrės, užpilame gazuotu mineraliniu vandeniu. Į stiklinę įdedame ledo kubelių. Gerai išmaišome. Pagardiname šviežio čiobrelio šakelėmis.
    Skanaus!

PASTABOS:

  • Agrastus galite pakeisti persikais, mėlynėmis, abrikosais, avietėmis. Turėsite naujo skonio, tačiau tokį pat puikų gėrimą. Tiesa, atsižvelkite į uogų ir vaisių saldumą – tikėtina, teks gerokai sumažinti medaus kiekį.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*