PLĖŠYTA KIAULIENA / TORTILIJOS / KALIAROPĖS SALOTOS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Dauguma žmonių plėšytą kiaulieną įsivaizduoja tik mėsainiuose arba yra įsitikinę, kad jai pasigaminti namuose reikalinga speciali technika. Anaiptol! Mes pasiruošę įrodyti, kad plėšyta kiauliena gali paįvairinti kiekvienų namų vakarienės stalą,  o prie jos puikiai tinka kaliaropės salotos ir naminės tortilijos!

Naminė plėšyta kiauliena – tikriausiai tai vienas apskritai skaniausių kiaulienos patiekalų. Mes dievinam vakarienes, kuriose yra dalijimasi maistu iš kelių didelių lėkščių: tai stiprina bendravimą, šeimos ryšį ir yra be galo skanu kartais valgyti tiesiog be įrankių! Tokia jau ta plėšyta kiauliena – kaip vieną troškinį  ją valgyti yra nuobodu, tačiau su duonos gaminiais, daržovėmis bei įvairiomis salotomis ji dera puikiai. 
 
 
Iš pietinės Jungtinės Amerikos Valstijų pusės kilęs patiekalas nuo pat pradžių buvo kepamas apie 12 valandų kepsninėje, tuomet maišomas su barbekiu padažu. Tačiau pripažinkime, retas turi laiko, galimybių ir noro taip ilgai stoviniuoti prie kepsninės.
Paskutiniu metu vis populiarėjanti nuomonė, kad plėšytai kiaulienai paruošti reikalingas greitpuodis. Taip, šiuo atveju jis tikrai naudingas dalykas, nes sutaupo daug laiko. Vis dėlto, mes esam žmonės, kurie neapkrauna savo namų kelis kart per mėnesį naudojamais prietaisais, tad prireikus tam tikrų įrankių galvojame, kaip išlaviruoti be jų gaunant tą patį ar net geresnį rezultatą.  Taip nutiko ir šįkart – plėšyta kiauliena troškinama tiesiog puode – jį visi tikrai turite. Rezultatas – nerealus! Valgydami su naminėmis tortilijomis bei kaliaropės salotom čepsėjom ir nesigailėjom. Siūlome pabandyti ir jums!
 

Plėšyta kiauliena. Ji gaminama tik iš mentės. Turėkite tai omenyje, jeigu norite, kad patiekalas pavyktų. 
Ištrynę mėsą prieskoniais ir ją apkepinę dedame į puodą su paruoštu padažu.

Išsitroškinusią mėsą ištraukiame iš padažo ir šakutėmis suplėšome. Tuo metu leidžiame padažui dar pavirti ir sutirštėti.

Suplėšytą kiaulieną grąžiname į sutirštėjusį padažą ir pagardiname druska bei čili pagal poreikius.

PLĖŠYTA KIAULIENA / TORTILIJOS / KALIAROPĖS SALOTOS

Porcijos

4

porcijos

Ingredientai:

  • Plėšyta kiauliena
  • 400 gr. kiaulienos mentės be kaulo

  • 2 gr. maltos kalendros

  • 2 gr. džiovinto raudonėlio

  • 2 gr. malto imbiero

  • 4 gr. saldžios paprikos

  • 2 gr. rūkytos paprikos

  • 1 gr. čili dribsnių

  • 4 gr. smulkintų garstyčių sėklų

  • 32 gr. rudojo cukraus

  • 4 gr. druskos

  • 2 gr. pipirų

  • 10 gr. viskio acto (arba obuolių sidro acto)

  • 35 gr. alyvuogių aliejaus

  • 100 gr. svogūnų

  • 10 gr. česnako

  • 50 gr. pomidorų pastos

  • 150 gr. kapotų pomidorų savo sultyse

  • 500 gr. daržovių sultinio

  • Naminės tortilijos (6 vnt.)
  • 175 gr. miltų

  • 70 gr. vandens

  • 5 gr. druskos

  • 4 gr. kepimo miltelių

  • 70 gr. taukų (arba aliejaus)

  • Kaliaropės salotos
  • 300 gr. kaliaropės

  • 100 gr. morkų

  • 10 gr. kalendros

  • 8 gr. žaliosios citrinos sulčių

  • 10 gr. alyvuogių aliejaus

  • 2 gr. druskos

GAMINIMO INSTRUKCIJOS:

  • Plėšyta kiauliena
  • Mėsą nuplauname ir nusausiname.
  • Dubenyje pasidarom prieskonių mišinį: visus prieskonius gerai sumaišome su 10 gramų alyvuogių aliejumi, 12 gr. cukraus ir viskio actu.
  • Ištriname kiaulieną prieskonių mišiniu. Prieskonių negailim, o mėsos jokiu būdu nesmulkiname. Jeigu yra galimybė, paliekame per naktį marinuotis šaldytuve.
  • Įkaitiname keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Joje stipriai apkepiname išsimarinavusią kiaulieną iš visų pusių. Apkepintą mėsą patraukiame nuo kaitlentės ir atidedame trumpam į šoną.
  • Stambiais pusžiedžiais supjaustome svogūną, susmulkiname česnaką.
  • Į puodą pilame likusius 25 gramus alyvuogių aliejaus. Puodui įkaitus, sudedame svogūnus ir česnakus. Lengvai pakepiname ant vidutinės kaitros.
  • Sudedam pomidorų pastą ir pakepinam kelias minutes. Tuomet supilame kapotus pomidorus savo sultyse, 20 gr. rudojo cukraus ir sultinį. Viską užverdame ir įdedame apkepintą kiaulieną. Uždengiame puodą dangčiu, sumažiname kaitrą ir paliekame troškintis kol mėsa suminkštės – apie 2,5 – 3 valandoms.
  • Svarbu nuolatos mėsą tikrinti. Kai tik ji pradės minkštėti, nuimame dangtį ir paskutines 30 min troškiname be jo, kad padažas sutirštėtų.
  • Išsitroškinusią mėsą dedame į dubenį ir šakutėmis suplėšome. Kol tai darome, leidžiame padažui toliau virti.
  • Plėšytą kiaulieną grąžiname į sutirštėjusį padažą ir gerai išmaišome.Pagal skonį pagardiname druska ir čili dribsniais.
  • Naminės tortilijos
  • Miltus, druską, kepimo miltelius ir taukus elektriniu smulkintuvu maišome tol, kol gauname trupinių masę.
  • Į trupinius supilame vandenį ir maišome kol gausime vientisos konsistencijos tešlą.
  • Pusvalandžiui paliekame tešlą “pailsėti”.
  • Ant lengvai miltuoto paviršiaus išimame tešlą, daliname ją į 6 lygias dalis ir kiekvieną tešlos gabalėlį labai plonai iškočiojame.
  • Kepam sausoje keptuvėje ant vidutinės – aukštos kaitros apversdami, kol abi paplotėlio pusės įgaus auksinį atspalvį.
  • Kaliaropės salotos
  • Nuluptas kaliaropes ir morkas sutarkuojame.
  • Sukapojame kalendrą su koteliais (juose daugiau skonio nei lapeliuose).
  • Į sutarkuotas daržoves dedame smulkintas kalendras, pilame alyvuogių aliejų, žaliosios citrinos sultis ir suberiame druską. Gerai išmaišome.
    Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*