Vasara, atostogos, egzotika, palmės ir gera nuotaika – viskas telpa vienoje Pinakolados taurėje. Visame pasaulyje populiarus gėrimas gali būti visai nesunkiai paruošiamas namuose. O autentiškumo bei kokybiško skonio kokteiliui pridės pačių pagamintas kokosų sirupas!
Nors būtų sunku surasti žmogų, kuris nežinotų kas yra Pinakolada, tačiau pasaulio pačių mėgstamiausių kokteilių sąraše šis gėrimas užima tik kuklią 32-ą vietą. Ir visai nenuostabu – pieniškas kokosų skonis dažniausiai užburia tik kokosus mėgstančias moteris.
Nors štai čia prasideda ironija – mat gėrimą sukūrė…piratas! Anot istorijos šaltinių, 19 amžiuje puertorikietis piratas Roberto Cofresi savo įgulos narius vaišino gėrimu, paruoštu iš romo, ananasų sulčių bei kokosų pieno. Deja, bet pats Roberto daugeliui įspūdį palikusio kokteilio receptą nusinešė su savimi į kapus.
Tačiau 20 amžiaus viduryje barmenas Ramon Portas Mingot sukūrė tokį kokteilį, kokiu iki šiol galime mėgautis. Kaip teigė pats kūrėjas, jis taurėje sumaišė ingredientus, kurie jam simbolizuoja tikrą Puerto Riko aurą. Kokteilis žaibiškai išpopuliarėjo, o 1978 metais Puerto Rikas paskelbė, jog Pinakolada yra jo oficialus gėrimas.
Nors yra tradiciniai Pinakolados receptai, kuriais vadovaujasi pasaulio barmenai, savo gėrimams galite suteikti fantastišką cinkelį pasigaminę kokosų sirupą namuose. Be to, visai nebūtinai reikia naudoti alkoholį – šį kartą pateiksime dvi kokteilio versijas, o jums beliks pasirinktisau priimtinesnę.
Į sveikatą!
PINA COLADA
4
porcijosINGREDIENTAI
- Kokosų sirupas
300 gr. kokosų drožlių
400 gr. kokosų pieno
300 gr. rudojo cukraus
- Alkoholinė Pinakolada
50 ml. šviesaus romo
75 ml. ananasų sulčių
25 ml. grietinėlės
20 gr. kokosų sirupo
Ledukų
- Nealkoholinė Pinakolada
25 gr. kokosų sirupo
50 ml. kokosų pieno
125 ml. ananasų sulčių
Ledukų
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Kokosų sirupas
- Sausoje keptuvėje pakepiname kokosų drožles, kol gražiai apskrus.
- Į keptuvę su pakepintomis kokosų drožlėmis supilame kokosų pieną ir cukrų. Kaitiname ant vidutinės kaitros, kol išsilydys cukrus.
- Tuomet keptuvę nutraukiame nuo kaitros, uždengiame aliuminio folija arba maistine plėvele ir paliekame 30-60 minučių kambario temperatūroje. Per šį laiką iš kokoso drožlių išsiskirs aliejai ir kvapai.
- Pasiruošiame audinio skiautę, marlę arba sūrmaišį. Supiltą kokosų sirupo masę per audinį išsunkiame į dubenį. Gautą sirupą atvėsiname iki kambario temperatūros ir sandariai uždarę laikome šaldytuve. Sirupas išliks geras apie 4 savaites.
- Alkoholinė Pinakolada
- Visus ingredientus su pora ledo kubelių suplakame. Supilame į taurę su ledukais.
- Nealkoholinė Pinakolada
- Visus ingredientus su pora ledo kubelių suplakame. Supilame į taurę su ledukais.
Pastabos:
- Papuošimui ir kokteilio pagardinimui galite naudoti karamelizuotus ananasus, kurių receptą rasite čia.
- Nuo sirupo virimo likusių drožlių neišmeskite! Pašaukite jas į 150 C laipsnių orkaitę ir vis pamaišydami kepinkite. Gausite skanų pabarstuką desertams arba ingredientą naminei granolai.
Sveiki, ar naudojamas kokosų pienas iš augalinio pieno skyriaus ar tirštesnis iš skardinės?
Sveiki,
Šiam receptui buvo naudojamas tirštesnis kokosų pienas. Kartu noriu paminėti, jog galite jo pilti ir truputį daugiau, nei rašoma receptūroje – skonis tikrai nenukenčia 🙂
Sveiki, alkoholiniam kokteiliui kokią grietinelę naudojat? Ačiū
Laba diena,
siūlyčiau naudoti plakamąją grietinėlę su stabilizatoriais.