NAMINIS POMIDORŲ KEČUPAS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Vasaros pabaigoje ir rudenio pradžioje daugelis susiduriame su ta pačia problema – pomidorų tiek daug, jog nebeįmanoma spėti suvalgyti. Juos panaudoti yra dešimtys galimybių, tačiau mes nusprendėme iš turimo pomidorų pertekliaus pasigaminti naminį kečupą, kuris gerokai skanesnis nei pirktinis!

Kečupas retai kada būna vadinamas padažu – kulinarijoje jis labiau vertinamas kaip koncentratas, kitiems pagardams sukurti. Tačiau ar tikrai be gero pomidorų kečupo (tiesa, pagal lietuvių kalbos taisykles, šis produktas gali būti vadinamas ir kečupu ir kečiupu!) įsivaizduojame savo šaldytuvą bei maisto ruošimo procesą? Nors mes kečupo sunaudojame labai saikingai, šis naminis paruoštas produktas viršijo bet kokius lūkesčius, todėl skubame receptu dalintis su jumis!
 
 
Šiaip labai skeptiškai žiūrim į namuose gaminamus patiekalus, kurie vadinami populiarių produktų  vardais: Oreo / Snickers / Raffaello tortai, naminė Nutella ir t.t. Kodėl? Mes esam įsitikinę, jog nebūtina savintis svetimo vardo norint perteikti nuostabų gaminio skonį. Tačiau jeigu reiktu pasakyti į ką panašus mūsų siūlomo pomidorų kečupo skonis, neabejotinai rastume atsakymą. Tiesa, nuo acto bei cukraus kiekio priklausys kokį parduotuvėje esantį produktą primins jūsų gaminys.
Kaip bebūtų, džiaugsmą skonio receporiams garantuojam vienu ar kitu atveju. Juk šis padažas natūralus ir NAMINIS!
 

Gamybos patarimai:
 
–          Norėdami ryškios ir gražios spalvos, padažui naudokite vienspalvius pomidorus.
–          Geresnį skonį garantuos gerai prinokę pomidorai.
–          Kečupą išpilstykite į dezinfekuotus (pavirintus) stiklinius indus, kurie sandariai užsidaro. Galite ir konservuoti žiemai.
–          Ruošdami pomidorų kečupą acto bei cukraus kiekį derinkite palaipsniui pagal savo skonį bei atsižvelgdami į natūralų pomidorų saldumą.
 

Kečupo testas

Ar pomidorų kečupas gerai paruoštas, t.y. ar jame neliko per daug vandens, galite patiktinti 1/3 šaukštelio padažo uždėje ant vienspalvės šviesios lėkštės ir ją rankose pavartę. Jeigu aplink kečupo lašą formuojasi vanduo, reikia dar pavirti. Išbaigtas gaminys turi būti sodraus skonio bei tirštos konsistencijos (kaip pavaizduota nuotraukoje, esančioje apačioje).

Prieskonių bei žolelių mišiniai, pagardinantys klasikinį pomidorų kečupą:

Itališkas. Į kečupo virimo pabaigą įberkite (pagal skonį ir pomėgį) džiovinto baziliko, raudonėlio, šalavijo, truputį rozmarino.

Prancūziškas. Į kečupo virimo pabaigą įberkite (pagal skonį ir pomėgį) džiovintų petražolių, čiobrelių, daržinio builio, peletrūno.

Meksikietiškas. Į kečupo virimo pabaigą įberkite (pagal skonį ir pomėgį) džiovinto raudonėlio, česnako miltelių, maltų čili pipirų.
 

Mes juokaujam, jog paprastai tariant, pomidorų kečupas tėra nugarintos pomidorų sultys. Tad tokiu pat principu galite pasigaminti įvairiausių daržovių ar grybų kečupo. Juk mokant pagrindus, viskas įmanoma!

NAMINIS POMIDORŲ KEČUPAS

INGREDIENTAI

  • 1600 gr. prinokusių pomidorų

  • 200 gr. vandens

  • 200 gr. obuolių acto

  • 100 gr. cukraus

  • 7 gr. druskos

GAMINIMO INSTRUKCIJA

  • Pomidorus nuplauname ir stambiai supjaustome į 4 dalis. Sudedame juos į didesnį puodą ir įpilame 200 gr. vandens.
  • Puodą su pomidorais ir vandeniu užviriname, tuomet sumažiname kaitrą iki vidutinės-žemos ir troškiname apie 10-15 minučių. Pomidorai turi būti visiškai minkšti.
  • Išsitroškinusius pomidorus sutriname iki vientisos konsistencijos rankiniu elektriniu “blenderiu” arba stacionariu trintuvu.
  • Gautą masę perkošiame per metalinį tankų sietelį. Stambias, sietelyje likusias pomidorų daleles išmetame, o skystą masę supilame į švarų puodą. Kartu supilame į puodą actrą, cukrų ir įberiame druskos.
    Jeigu nesate tikri dėl jums tinkančio acto bei cukraus kiekio, iš pradžių pilkite pusę recepte nurodomo čių ingredientų kiekį, o kečupo virimo pabaigoje, derinkite skonį pagal save.
  • Kai kečupas pradės lėtai virti, sumažiname kaitrą iki vidutinės- žemos ir lėtai verdame tol, kol vanduo išgaruos ir gausime tirštą, sodrios spalvos bei intensyvaus skonio masę.
  • Kečupą supilstome į dezinfekuotus (pavirintus), sandariai uždaromus stiklinius indelius.
    Skanaus!

4 Comments

  1. Labai ačiū už šį receptą! Kaip tik ieškojau tokio, kuris būtų be jokių papildomų daržovių ir niekur nepavyko rasti. Rezultatas – kaip iš parduotuvės (jei tai komplimentas naminiam padažui)! “Lekštės testas” buvo super naudinga tirštumui įvertinti.

  2. Sveiki, turiu desimtis kilogramų pomidorų, idomu kiek laiko keciupas stovėtų lentynose jei sudetas i iskaitintus stiklainius!?

    • Sveiki! Manau, kad iškaitinus ir dezinfekavus stiklainius turėtų padažas stovėti tikrai ilgai. Tik tokiu atveju, vis vien reiktų laikyti stiklainius vėsioje vietoje ar šaldytuve.

Komentuoti: Giedrė Cancel

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*