LAŠIŠOS KAPOTINIS / LAIŠKINIŲ ČESNAKŲ MAJONEZAS / TOPINAMBŲ TRAŠKUČIAI / SERENČIAI

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Jau esame rašę, kad kapotinis yra vienas dažniausių užkandžių pasirinkimų restoranuose. Mūsų šeimos narys, atstovaujantis profesionaliai virtuvei, gali tik patvirtinti, jog būtent lašišos kaponinis yra tai, ką didmiesčių restoranų lankytojai renkasi bene dažniausiai. Tad kodėl nepasidarius tobulo kapotinio ir nesusikūrus restorano namuose?

Anksčiau dalinomės jautienos kapotinio receptu, kuriame nemažai rašėme apie patiekalo kilmę bei paruošimo būdus. Kapotinio variacija su lašiša neturi savo ypatingos istorijos ar įdomių faktų, nes buvo sukurta kaip lengvesnė jau egzistuojančio patiekalo alternatyva. Suprantama, jog valgyti termiškai neapdorotą mėsą kai kuriems žmonėms tiesiog nemalonu, todėl pasirinkti variantą su žuvimi yra puikus išsigelbėjimas.

Kapotiniui su lašiša galima pasirinkti kitokius, gaivesnius ingredientus. O jį pasigaminti yra išties nesudėtinga. Ypač jeigu kapotinį mėgstate ir norite save pasilepinti namuose.
Šį kartą mūsų siūlomas patiekalas leis paeksperimentuoti su visiškai naujais skoniais ir pagarauti tiesiog burnoje tirpstančio lašišos kapotinio su topinambų traškučiais, laiškinių česnakų majonezu ir serenčių lapeliais.

SERENČIAI

Tai vienos dažniausiai močiutės gėlių darželyje sutinkamų gėlių. Gal ir ne pačios mylimiausios, bet tikrai populiarios ir ypač ryškios. O ar kada nors pagalvojote, jog šios gėlės yra… valgomos? Tikriausiai ne.
Kaip bebūtų, Lietuviškuose darželiuose auga tikrai daug valgomų žiedų ar lapelių. Medetkos, serenčiai, rožės, našlaitės, žibuoklės, dobilai, rugiagėlės – tai tik keletas populiariausių augalų iš valgomų gėlių sąrašo. Jeigu esate atidesni bei stebite pasaulines maisto ir gėrimų tendencijas, turėjote pastebėti, kaip paskutiniu metu į skonių „madas“ sugrįžta alyvos, levandos, rožės, ramunėlės. Specializuotose parduotuvėse galima nusipirkti liofilizuotų rugiagėlių, rožių žiedlapių, o prekybos centruose salotų mišiniuose atsiranda našlaičių žiedų.
Ne išimtis ir serenčių lapeliai bei žiedlapiai. Jų skonis yra labai subtilus ir suteikiantis patiekalams ne tik vos juntamą cinkelį, bet ir dailaus papuošimo galimybes.

MĖSOS IR ŽUVIES PJAUSTYMAS KAPOTINIUI

Čia nepagailėsime kritikos kolegoms tinklaraštininkams bei virtuvės darbuotojams. Kapotinis turi būti kapojamas! Kaip mūsų šeimos šefas sako – sukapoti mėsą reikia mokėti. Ir tai yra tiesa. MĖSA PRIVALO BŪTI SUKAPOTA SMULKIAI. Bet ne sumalta į faršą. Stambus mėsos pjaustymas ne tik nesukelia apetito, bet ir lėkštėje neatrodo išvaizdžiai.


O su žuvimi galime elgtis gerokai laisviau. Dėl lengvumo ir minkštumo tiek lašišos, tiek tuno filė gali būti sukapota  ir 0,5-0,7 milimetrų kubeliais. Juose labai gražiai atsispindės žuvies tekstūros raštai, o ir sukramtyti nebus nemalonu.

LAIŠKINIŲ ČESNAKŲ MAJONEZAS

Visas naminio majonezo gamybos subtilybes rasite įraše paspaudę čia.
Ne išimtis ir laiškinių česnakų majonezas. Tiesa, jeigu norite paprastesnio ir šiek tiek lengviau paruošiamo varianto, lašišos kapotiniui galite naudoti česnakinį majonezą su citrinomis. Skoniu jis tikrai nenusileis!

LAŠIŠOS KAPOTINIS / LAIŠKINIŲ ČESNAKŲ MAJONEZAS / TOPINAMBŲ TRAŠKUČIAI / SERENČIAI

Porcijos

2

porcijos
Gaminimo laikas

40

minutes

INGREDIENTAI

  • Lašišos kapotinis
  • 160 gr. lašišos filė

  • 20 gr. šalotinio svogūno

  • 20 gr. alyvuogių aliejaus

  • 0,5 citrinos žievelės

  • Žiupsnelio druskos, pipirų

  • Topinambų traškučiai
  • gr. topinambų (bulvinių saulėgrąžų)

  • Žiupsnelio druskos

  • Aliejaus gruzdinimui

  • Laiškinių česnakų majonezas
  • 225 gr. aliejaus (saulėgrąžų arba rapsų)

  • 150 gr. laiškinių česnakų

  • 20 gr. kiaušinių trynių

  • 16 gr. garstyčių

  • 8 gr. obuolių acto

  • 3 gr. druskos

  • 3 gr. cukraus

  • Patiekimui
  • 2 putpelės kiaušinių

  • Ikrų (jūsų mėgstamų)

  • Serenčių lapelių

  • Laiškinių česnakų majonezo

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Lašišos kapotinis
  • Supjaustome lašišą 0,5-0,8 mm pločio kubeliais.
  • Smulkiai kubeliais supjaustome šalotinį svogūną.
  • Dubenyje sumaišome plaustytą lašišą, šalotinius svogūnus, alyvuogių aliejų bei tarkuotas citrinos žieveles. Pagardiname druska, pipirais ir paliekame marinuotis kambario temperatūroje apie 15 minučių.
  • Topinambų (bulvinių saulėgrąžų) traškučiai
  • Įkaitiname puodą su aliejumi gruzdinimui.
  • Nuplauname ir nusausiname topinambus. Supjaustome juos plonais iki 1mm storio griežinėliais.
  • Kepame topinambų griežinėlius iki 170 C laipsnių įkaitintame aliejuje kelias minutes, kol apskrus ir taps traškūs.
  • Iškepusius traškučius talpiname ant popierinio rankšluosčio. Nuvarvėjus aliejaus pertekliui perkeliame į švarų dubenį ir pagardiname druska.
  • Laiškinių česnakų majonezas
  • Nupjauname laiškinių česnakų svogūnėlius. Į didesnio galingumo smulkintuvą sudedame laiškinius česnakus bei supilame aliejų. Smulkiname tol, kol aliejus užkais iki 60 C laipsnių. Tuomet jis taps ryškiai žalias ir labai aromatingas.
  • Aliejų perkošiame per sietelį.
  • Perkoštą aliejų supilame į plastikinį  permatomą maišelį (arba vienkartinį konditerinį maišelį). Pakabiname įstrižai, kad nuo žolelių esantis vanduo nusėstų į maišelio kampą. Po 3-4 minučių turėtume matyti vandenį atsiskyrusį nuo aliejaus. Kampo patį galiuką nukerpame, išleidžiame vandenį, o aliejų supilame į jums patogų indą pylimui į kiaušinių trynių masę.
  • Į didelį dubenį dedame kiaušinio trynį, garstyčias, cukrų ir druską. Įpilame obuolių acto. Viską gerai šluotele išmaišome.
  • Labai plona srovele palengva pilame laiškinių česnakų aliejų į trynių masę ir nuolat maišome, kol susidarys emulsifikacija bei majonezas sutirštės. Būtent šio majonezo gamyboje, dėl ilgiau vykstančios emulsifikacijos patariame naudoti elektrinį maišytuvą.
  • Patiekimas
  • Putpelių kiaušinius verdame 2 minutes 30 sekundžių. Atvėsiname po šaltu vandeniu, nulupame ir perpjauname per pusę.
  • Į lėkštę talpiname lašišos kapotinį.
  • Ant viršaus dedame jūsų mėgstamų ikrų, serenčių lapelių, topinambų traškučių ir putpelės kiaušinio puseles.
  • Laiškinių česnakų majonezą sudedame į konditerinį maišelį ir išpurškiame per ploną antgalį.
    Skanaus!

PASTABOS:

  • Jeigu norite paprastesnio ir šiek tiek lengviau paruošiamo varianto, lašišos kapotiniui galite naudoti česnakinį majonezą su citrinomis.
    Įrašą apie naminio majonezo gamybą su receptais rasite “Kulinarijos pagrindai” skiltyje.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*