KUKURŪZINIS VIŠČIUKAS / ŠAKNINĖS DARŽOVĖS / CHIMICHURRI / SPANGUOLĖS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Kukurūzinis viščiukas – vienas populiariausių patiekalų pietų Prancūzijoje. Lietuvoje šią paukštieną dažniausiai sutiksite restoranų meniu, tačiau pabandę juos pasigaminti namuose tikrai nenusivilsite! Susipažinkite -tikrai šventei skirtas kukurūzinis viščiukas su spanguolėmis ir šakninėmis daržovėmis.

Kas tas kukurūzinis viščiukas ir kur jį surasti?
Lakstančio pievose gal ir nepamatysite, tačiau įsigyti galite bene visuose didžiuosiuose prekybos centruose. Reikia paminėti, jog šie viščiukai yra ryškiai geltonos spalvos dėl lesinimo kukurūzais bei augaliniu maistu. Jų mėsa begalo sultinga, minkšta ir netgi turi saldumo. Tad visai nenuostabu, jog paragavę kukurūzinio viščiuko, galite kurį laiką įprastos vištienos net nenorėti. Ypač jeigu esate paukštienos fanas.
Šie viščiukai nedideli, dažniausiai dviejų dydžių – 500 gramų arba 1 kilogramo. Toks dydis daugumai pirkėjų yra didžiulis privalumas, nes kepant visą paukštį, sutaupoma nemažai laiko.
Žinoma, kukurūzinių viščiukų kaina yra didesnė. Ne vien dėl pašaro, bet ir dėl aukščiausios paukštienos kokybės. Patikimų ir pasaulyje žinomų įmonių viščiukų fermose paukščiai yra laikomi laisvėje.


O su kuo patiekti skanų kukurūzinį viščiuką, jei ne su mūsų taip mylimomis šakninėmis daržovėmis: morkomis, pastarnokais ir salierų šaknimis, kurios buvo glazūruojamos meduje? O pagardinimui visuomet tiks saldžiai rūgščios spanguolės bei chimichurri padažas.
 

Panašu, jog po truputį tiek nuotaikoje, tiek pačioje virtuvėje pradeda atsispindėti gražiausių metų švenčių laukimas. Mūsų šeimoje jis kiekvienais metais būna ankstyvas, todėl visai nenuostabu, jog ir dabar, dar neprasidėjus lapkričiui, stalą puošia jaukesni ir šventiškesni patiekalai. Na, tikriausiai sutiksit, kad įvairiais būdais reikia švęsti gyvenimą! To linkime ir jums, tad skubame dalintis fantastišku receptu. Gal ir jums paragavus kukurūzinio viščiuko atsiras pakilesnė, šventinė nuotaika.


Tiesa, pirkome vieną, mažesnį (500 gr.) kukurūzinį virščiuką, kurio mums abiems su tokia puokšte daržovių užteko sočiai pavalgyti! Atsižvelgdami į tai galite skaičiuoti reikiamas porcijas ruošdami patiekalus savo šeimai.
 

Pagaminimas. Viskas ko reikės tai laiko (viščiukui pamarinuoti) bei mėsos termometro. Ir iš tiesų, pagal mūsų gyvenimo virtuvėje praktiką, termometras must have dalykas namuose. Jį turėdami ir žinodami reikiamas temperatūras niekada (!) neperkepsite mėsos ir nuolatos mėgausitės sultingais jos gabalėliais. Žinoma, tik termometro pagalba nesunkiai pasigaminsite įvairiausius konditerinius įdarus, kremus ar padažus. Net ir vykusiam duonos kepimui termometras kartais praverčia. Tad šį prietaisą turėti būtina. Net ir neišleidžiant daugybės pinigų galima turėti visai neblogą įrankį. Mūsų turimas termometras taip pat yra ne prabangos prekė, bet sėkmingai tarnauja jau beveik 3 metus.

KUKURŪZINIS VIŠČIUKAS / ŠAKNINĖS DARŽOVĖS / CHIMICHURRI / SPANGUOLĖS

Porcijos

2

porcijos

INGREDIENTAI

  • Kukurūzinis viščiukas
  • 1 kukurūzinis viščiukas (500 gr.)

  • 4 gr. druskos

  • 4 gr. rūkytos paprikos

  • 4 gr. maltų garstyčių sėklų

  • 4 gr. malto džiovinto česnako

  • 8 gr. aliejaus

  • 6 gr. cukraus

  • Žiupsnelis džiovintos kalendros

  • Žiupsnis pipirų

  • 10 gr. sviesto

  • Meduje glazūruotos daržovės
  • 300 gr. saliero šaknies

  • 200 gr. pastarnoko

  • 100 gr. morkų

  • 50 gr. medaus

  • 4 gr. druskos

  • 15 gr. aliejaus

  • 10 gr. česnako

  • Šakelė rozmarino

  • Pora šakelių čiobrelio

  • Spanguolės
  • 100 gr. spanguolių

  • 100 gr. vandens

  • 100 gr. cukraus

  • 1 cinamono lazdelė

  • Pora gvazdikėlių

  • Chimichurri padažas
  • 30 gr. petražolių

  • 10 gr. kalendros lapelių

  • 7 gr. mėtos

  • 1 nedidelė česnako skiltelė

  • 5 gr. čili pipiro

  • 4 gr. druskos

  • 50 gr. aliejaus

  • 10 gr. juodųjų serbentų acto (arba raudono vyno acto)

  • 10 gr. cukraus

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Kukurūzinis viščiukas
  • Visus prieskonius sumaišome su aliejumi indelyje.
  • Nuplauname kukurūzinį viščiuką. Gerai nusausiname. Jį su žirklėmis (ar peiliu) kerpame per nugarą ir išvalome nešvarumus (jeigu jų yra). Apverčiame viščiuką kirpta puse į apačią ir delnu paspaudžiame per krūtinę.
  • Paukštį gausiai ištriname prieskoniais ir paliekame marinuotis šaldytuve nuo 2 iki 12 valandų.
  • Meduje glazūruotos daržovės
  • Daržoves nuskutame ir nuplauname. Supjaustome stambiais kubeliais, sudedame į dubenį.
  • Į prikaistuvį dedame druską, česnaką, aliejų ir medų. Užkaitiname ir maišome tol, kol medus ištirps. Karštą masę pilame į dubenį ant daržovių. Gerai išmaišome.
  • Kepimas
  • Daržoves tolygiai paskirstome kepimo skardoje. Ant viršaus dedame kukurūzinį viščiuką krūtinėle į viršų. Jį aptepame lydytu sviestu.
  • Ant daržovių sudedame rozmarino ir čiobrelio šakeles.
  • Kepame iki 200 C laipnių įkaitintoje orkaitėje tol, kol viščiuko vidinė temperatūra pasieks 64 C laipsnius (20-25 min.).
  • Spanguolės
  • Kol viščiukas su daržovėmis kepa, pasiruošiame spanguoles: į prikaistuvį dedame cukrų, vandenį, cinamono lazdelę ir gvazdikėlius. Užverdame ir paverdame apie minutę. Tuomet sudedame spanguoles ir prikaistuvį nuimame nuo kaitros. Leidžiame kelias minutes pravėsti.
  • Chimichurri
  • Nuplauname čili pipirą, išimame iš jo sėklas ir smulkiai sukapojame. Taip pat sukapojame ir visas žoleles bei česnako skiltelę. Jas su čili pipiru dedame į dubenį.
  • Supilame aliejų, actą, cukrų. Pagardiname druska ir gerai išmaišome.
  • Patiekimas
  • Iškepusį viščiuką su daržovėmis pagardiname spanguolėmis. Ragaujame kartu su chimichurri padažu.
    Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*