JOS DIDENYBĖ – PICA

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Tikriausiai sunku būtų rasti žmogų, kuris nemėgsta picos – juk tai ne tik vienas spalvingiausių bei universaliausių maisto pasirinkimų pagal skonį ar mitybos ypatumus, bet ir populiariausias patiekalas pasaulyje! O be viso to, gardžias picas pasigaminti namuose yra lengvas bei smagus procesas, į kurį galima įtraukti svečius, vaikus ar mylimuosius.

Picą mėgstame ir mes! Paskutiniu metu restoranuose siūlomų picų kokybe tenka vis dažniau nusivilti, o mintyse prabunda nuostabūs prisiminimai apie kelionę į Neapolį ir nuostabios picos laukimus eilėje prie L‘Antica Pizzeria da Michele durų.  Oh, kaip norėtųsi ten sugrįžti!

Kaip bebūtų, tikimės, jog tą skonį dar tikrai teks gyvenime mums patirti bei labiau pažinti nuostabų Kampanijos regioną. O dabar, tenka verstis su tuo, ką galime pasigaminti savose virtuvėse. Ir patikėkit, ten galime paruošti puikių dalykų! Tik kol kas šiek tiek pramankštinkime smegenis ir sužinokim daugiau apie picos kilmę bei autentiškumą.

ISTORIJA

Picos, kaip maisto vargšams, istoriją tikriausiai girdėjome ne vieną kartą. Tačiau šis faktas labiau tinka ne pačios picos patiekalui, o tiesiog kepamoms flatbread duonelėms, kurias valstiečiai valgydavo vienas. Vėliau buvo pradėta jas pagardinti aliejumi ir po truputį pridėti kitų priedų.
Kad pirmoji pica buvo iškepta Italijoje yra nenuginčijamas faktas. Tačiau pirmą kartą žodis PICA buvo panaudotas šaltiniuose, parašytuose Gaeta miestelyje, Lazio regione. Tik praėjus šiek tiek laiko, pirma neapolietiška pica buvo išrasta 18 a. pabaigoje – 19 a. pradžioje, Neapolyje. Įdomu tai, jog jos sudėtyje buvo česnakas, aliejus, sūris, taukai ir druska. Kada tiksliai buvo pradėti naudoti pomidorai, kaip patiekalo pagardas, nėra žinoma.


Pica Margarita. Pasak legendos, į Neapolį atvykusi Karalienė Margarita pamatė gatvėje žmones valgančius papločius su pagardais. Vedina smalsumo pati šio patiekalo paragavo ir liko begalo sužavėta. Todėl picų kepėjo Raffaele Esposito ji paprašė sukurti kelias skirtingas picas būtent jai. Margaritą labiausiai iš visų variantų sužavėjo kepinys, kuriame atsispindėjo Italijos vėliavos spalvos: raudona (pomidorai), balta (mocarelos sūris) bei žalia (bazilikai). To pasekoje, ši pica buvo pavadinta Pizza Margherita, o Italijoje pasklidus kalboms, jog tai karalienės mylimas maistas, patiekalas ne tik išpopuliarėjo visose šalyje, bet ir tapo kulinariniu paveldu.
Tiesa, tikroji neapolietiška pica yra kepama ant plono tešlos pagrindo sudėjus San Marzano pomidorus, kurie auga Vezuvijaus kalno papėdėje, Mozzarella di Bufala Campana sūrio, šviežio baziliko, druskos bei ypač tyro alyvuogių aliejaus. Autentiška pica yra kepama plytų krosnyje, kūrenamoje malkomis. Visas kepimo procesas vyksta žaibiškai – iki 90 sekundžių, nes krosnies viduje esanti temperatūra sieka beveik 500 Celsijaus laipsnius!


Picą visame pasaulyje išgarsino italų emigrantai, išvykę į Jungtines Amerikos Valstijas. Taip ilgainiui susikūrė didieji picos restoranų tinklai, buvo išrastos Čikagos stiliaus picos ir begalė jų variantų. Pats patiekalas ne tik tapo pačiu populiariausiu pasaulyje, bet ir įgavo greitojo maisto etiketę. Tiesa, kol mokslininkai abejoja picos, siūlomos vakarų parduotuvėse ar restoranuose, nauda, Italijoje buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, jog pasimėgavimas šiuo patiekalu turi daugiau teigiamų sveikatai savybių, nei neigiamų. Ir visa tai daro kokybiški, natūralūs ingredientai, bei tešlos ruošimas namuose.

Iš tiesų,  paskutiniu metu mūsų namuose pica yra patiekalas, kurį dažniausiai valgome tuomet kai šaldytuve mėtosi įvairūs likučiai – juos mielai sumetam ant naminės tešlos ir mėgaujames skoniais.
Turėjo praeiti nemažai laiko, kol pagaliau galutinai išradom sau priimtiniausią picos gamybos namuose būdą. Kad ir kaip norėtume jas kepti kuo autentiškiau, turim suvokti, kad namuose yra tik orkaitė ir iš alkio susitraukę skrandžiai, tad veikti reikia turimomis galimybėmis.
Tačiau ištobulinti varinatai pasiteisino, ir dabar mieliau picas gaminam namuose (na, bent jau tol, kol negalime grįžti į mylimą Italiją), o publikuodami nuotraukas asmeniniuose socialiniuose tinkluose esam sulaukę klausimų iš kokio restorano vakarienei užsisakome picas! Esmė ta, kad tokias picas ir jūs galite užsisakyti… savo namuose! Procesas smagus, įvairus ir kiekvienam pritaikomas pagal skonio poreikius. Nebijokite į gaminimo sūkurį įtraukti vaikų, mylimųjų. Galite tiesiog susutikimo su draugais metu paruoškite mini dirbtuves – tai ne tik suartina, bet ir valgyti vėliau būna šimtą kartų skaniau!

GAMNINIMO PATARIMAI

Mūsų siūlomų picų receptai yra tiesiog skanios ingredientų kombinacijos. Taip pat mėgstame kai picos nebūna tobulos formos.  

Turėdami pomidorų padažo bei pagrindo receptus, visus viršaus priedus laisvai galite rinktis pagal save ir ruošti visiškai Italija kvepiančias picas, arba dėlioti savo variantus, kuriuos pamatę italai pašiuprtų. Mes skonius renkamės pagal nuotaikas, tuomet ir mūsų pilvukai laimingi, ir italai nemato ką mes čia išdarinėjam.

Svarbu atminti picos ingredientų dėliojimo eigą: pagrindas, padažas, sūris… o po to jau tegul reiškiasi vaizduotė.

Nekepkite žalių žolelių kaip bazilikai ar gražgarstė – juos dėkite tik ant iškepusios picos.

Iškepusios picos kraštelius iš karto aptepkite alyvuogių aliejumi.

Kepant orkaitėje taip pat labai svarbi kepimo funkcija su vėjeliu – taip pica ne tik greitai iškeps, bet ir bus traški, sultinga bei gardi. Taip pat nepamirškite užmesti akies į kepimo procesą. Orkaitės visos skirtingos, tad jeigu jūsų turima sena ar praščiau veikia, tuomet mūsų recepte siūlomi kepimo laiko intervalai gali būti ilgesni, siekiant tobulai iškepusio gaminio.

3 PICŲ VARIANTAI PAGAL SKIRTINGUS POMĖGIUS

Patiekiam jums net tris picos skonius, kuriuos patys dažniausiai gaminame namuose.
Tad laisvai galite pasirinkti – gaminti mūsiškius variantus ar pasiruošti tai, ką patys mėgstate.

Padažo bei picos pagrindo receptą rasite apačioje.

Štai ir viskas. Gaminam?

Pica su saliamiu, kukurūzais ir jelapenais

  • Pomidorų pastos padažas

  • Tarkuotas mozzarella sūris

  • Saliamis

  • Konservuoti kukurūzai

  • Baltasis svogūnas

  • Konservuoti jelapeno pipirai

  • Žiupsnelis džiovinto raudonėlio

Pica su šonine, grybais ir rikota

  • Pomidorų pastos padažas (tepame dvigubai mažiau nei įprastai)

  • Rikotos sūris (padruskintas, papipirintas)

  • Šoninė

  • Plonai pjaustyti pievagrybiai

  • Vyšniniai pomidoriukai

  • Žiupsnelis džiovinto raudonėlio

Keturių sūrių pica

  • Tarkuotas mozzarella sūris

  • Gorgonzolos sūris

  • Camamber sūris

  • Fetos sūris

  • Žiupsnelis džiovinto raudonėlio

Šiai picai naudokite sūrius pagal pomėgius: čederio, fermentinį, parmigiano – reggiano, brie. Tik jokiu būdu papločio netepkite pomidorų pasta – sūris bekepdamas išleis savo riebalą, todėl pomidorų padažas tik paskatins picos “pavandeniavimą”.

NAMINIS PICOS PAPLOTIS / POMIDORŲ PADAŽAS BEI KEPIMO SUBTILYBĖS

Picos

2

picos (30 cm skersmens)
Pagaminimo laikas

1

hour 

30

minutes

IngredienTAI:

  • Picos tešla
  • 335 gr. miltų (00 tipo)

  • 225 gr. vandens

  • 7 gr. sausų mielių

  • Šaukštas cukraus

  • 3 gr. druskos

  • Sauja manų kruopų

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus

  • Pomidorų padažas
  • 100 gr. pomidorų pastos

  • 4 gr. alyvuogių aliejaus

  • 2 gr. druskos

  • 1 gr. džiovinto raudonėlio

  • 2 gr. cukraus

  • Picos patiekimui
  • Alyvuogių aliejaus

  • Džiovinto raudonėlio

GAMINIMO INTRUKCIJOS:

  • Picos pagrindas
  • Į šiltą vandenį įdedame šaukštą cukraus ir gerai išmaišome. Sudedame sausas mieles, supilame alyvuogių aliejų. Atidedame į šoną 10-15 minučių kol mielės suaktyvės.
  • Į dubenį pilame miltus ir druską. Išmaišome. Supilame mielių masę ir maišome apie 6 minutes elektriniu maišytuvu su kablio antgaliu.
  • Dubenį su vientisos konsistencijos tešla uždengiame maistine plėvele. Paliekame tešlą pakilti 1- 1,5 val.
  • Iš pakilusios tešlos išleidžiame orą, dedame ją ant miltuoto stalviršio ir daliname į dvi dalis. Kočėlu formuojame 30-35 centimetrų skersmens picos papločius palikdami plonesnį vidurį ir storesnius šonus.
  • Skardą išklojame kepimo popieriumi ir beriame manų kruopų. Ant jų dedame paruoštą picos paplotį.
  • Paplotį, prieš sudedant kitus ingredientus, pakepam 3-5 minutes 200 C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo fukcija- iš viršaus ir apačios su vėjeliu.
  • Kol picos pagrindas kepa – dubenėlyje sumaišome visus pomidorų padažo ingredientus.
  • Išimame paplotį, ant jo dedame pomidorų padažą, surį ir kitus jūsų pasirinktus ingredientus. Pašauname į orkaitę ir kepame su vėjelio funkcija apie 10 minučių, arba tol, kol papločio krašteliai tampa auksinės spalvos.
  • Iškepusios picos kraštelius aptepame aliejumi. Ant viršaus pabarstome džiovinto raudonėlio.
    Skanaus!

2 komentarai

  1. Pavyko net man, kuri beveik negamina 😀 ačiū už receptuką 🙂

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*