Kas jau kas, bet mes tikrai žinom, jog nieko nėra geriau už gardžią naminę duoną. Ir ta duona nebūtinai turi būti tinkama sumuštiniams sutepti! Angliškai vadinamosios duonelės flatbread yra be galo skanus užkandis, tinkantis visur: iškyloje gamtoje, vakarienei su šeima ar lauktuvėms einant į svečius.
Mielinės duonelės su pagardais yra puiki terpė pasireikšti jūsų fantazijai ant tešlos viršaus dėti viską ką mėgstate ir kurti savo skonius. Duonelės gali būti sūrios, saldžios ar įkvėptos skirtingų Europos šalių (taip kaip darėme mes). Keliauti dabar nelabai saugu, tačiau mėgautis svajonių atosogų skoniais galime ir namuose!
Iš išvaizdos gali pasirodyti, jog duonelės panašios į picą. Deja, bet taip nėra ir savo skoniu picos papločio jos neprimena. Labiau panašumų rastume su itališka duona Focaccia. Tačiau vėlgi – kol focaccia traški ir sūri, šios duonelės dėl gerai išminkytos tešlos bei gliuteno yra tokios minkštos ir šilkinės, jog suprasite tik pabandę išsikepti!
Duona mūsų namuose, kaip minėjome ankstesniuose įrašuose, yra tik naminė. Visko bandėm ir visko ragavom, tačiau šios duonelės tirpte ištirpo nuo stalo vos tik baigus fotosesiją. Ir kepsim jas dar nenuskaičiuojamą skaičių kartų.
Ar duonelių receptas sudėtingas? Tikrai ne. Ar teks paaukoti daug laiko jas gaminant? Deja, bet iš dalies taip. Tačiau tai neturėtų jūsų atbaidyti nuo bandymų, nes visuomet tinkamai pafermentuotos (net ir su sausomis mielėmis) duonos gaminiai yra daug skanesni už greitai sumaišytą ir iškildintą tešlą. Tad šiek tiek laiko bei kantrybės šias duoneles paverčia nerealiais kepiniais!
Kad būtų lengviau, sufotografavom visą procesą ir apžvelgsime detaliau kiekvieną tešlos gaminimo etapą.
GAMINIMAS
Tešlos paruošimas.
Inde sumaišome mieles su šiltu vandeniu ir aliejumi. Paliekame 10-15 minučių pastovėti – per tą laiką suaktyvės mielės.
Atskirame dubenyje sumaišome miltus su druska.
Į dubenį su miltais supilame suburbuliavusias mieles ir lėtai maišome elektriniu maišytuvu su kablio antgaliu pora minučių, kol tešla taps vientisa. Kai tai nutiks, iš karto padidiname maišymo greitį iki vidutinio ir leidžiame tešlai maišytis apie 15 minučių. Kodėl tai svarbu? Per tas 15 minučių miltai tinkamai sureaguoja su vandeniu ir išsiskiria gliutenas. Jo pagalba, gaminiai tampa minkšti, šilkiniai bei laaabai gardūs. Skirtumą prieš ir po gliuteno išsiskyrimo greitai pastebėsite išminkytą tešlą paėmę į rankas.
Paruoštą tešlą dedame ant lengvai miltuoto paviršiaus, ją suplojame į apskritimą ir sulenkiame per 3 dalis. Tuomet tešlą pasukame 90 laipsnių lampu ir vėl sulenkiame per 3 dalis.
Uždengiame drėgnu rankšluosčiu ir paliekame 20 minučių ilsėtis. Šį lankstymo procesą pakartojame dar 2 kartus (iš viso 3 kartai), tačiau po paskutinio sulankstymo tešlą dedame į aliejumi pateptą indą, užklojame drėgnu rankšluosčiu ir leidžiame „pamiegoti“ kambario temperatūroje apie 1,5 – 2 valandas. Laiką stebėkite pagal kambario temperatūrą bei sezoną – vasaros metu pilnai užtenka minimalaus (1,5 val.) kildinimo laiko.
Ką daryti toliau kai tešla iškyla?
Po kildinimo laiko, išleidžiame iš tešlos orą. Išimame ją ant miltuoto paviršiaus ir daliname į tris dalis.
Svarbu! Nesugalvokite tešlos pjauti peiliu. Tešlos dalintuvas ją atskiria pakankamai buka kraštine, taip nesugadindamas tešlos vidaus tekstūros. Todėl jeigu dalintuvo neturite, geriau atskirkite duoną didelio peilio viršutine, neaštria, dalimi.
Kiekvieną tešlos gabalėlį susukame į stangrų kamuoliuką ir sudedame į skardą su lengvai miltais apibarstytu kepimo popieriumi. Ant tešlos viršaus dar lengvai užberiame miltų, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame 20 minučių. Per tą laiką atsipalaiduos gliutenas.
Duonelių formavimas ir pagardų uždėjimas
Imame kiekvieną tešlos kamuoliuką ir pirštais iš jo padarome nedidelį paplotėlį. Nenaudokite kočėlo – išleisite iš tešlos burbuliukus ir iškepusi duonelė neturės viduje tos užburiančios tektūros.
Dar vienas patarimas – nepalikite tešlos labai storos, bus puiki apie 1 centimetro storio. Kodėl? Nes ir vėl iš tešlos paruoštus paplotėlius uždengiame rankšluosčiu ir paliekame tešlą fermentuotis 1 valandai.
Po fermentavimosi, duoneles gausiai aptepame alyvuogių aliejumi ir sudedame pagardus. Paskaniname druskos dribsniais (Maldon) ir dar apžiūrime ar niekur netrūksta aliejaus.
Pašauname į orkaitę. Iškepusioms duonelėms leidžiam bent 15 minučių pravėsti, tačiau tos minutės neapsakomai prailgsta…
Toliau skaitydami rasite skirtingų šalių įkvėptus pagardus, patarimus bei nuorodas. Iš tiesų prie tešlos darbo yra tikrai mažai, daugiausiai recepte laiko užima jos kildinimas, paruošimas ir fermentavimas. Tačiau tikrai tikrai tai yra užkandis vertas ne tik brangaus laiko, bet ir nuodėmės!
IITALIŠKA DUONELĖ SU VYTINTAIS POMIDORAIS IR BAZILIKAIS
Italijos įkvėpta duonelė neabejotinai patiks visiems klasikinio skonio fanams.
Šiai duonelei pagaminti reikės vytintų pomidorų, daug tarkuoto parmezano bei skrudintų česnakų.
Ingredientų receptai:
Vytinti vyšniniai pomidoriukai
Duonelei reikalingi bus aliejuje laikomi vytinti pomidoriukai. Kitu atveju dėl aukštos duonelės kepimo temperatūros pomidoriukai sudegs.
Skrudintas česnakas
Jeigu nusprendėte gaminti ne tris skirtingas, o vieną didelę duonelę, maišydami tešlą įdėkite 3-4 skrudinto česnako skilteles. Dar sodresnis skonis garantuotas!
pagardai itališkai duonelei
Vytinti, aliejuje laikomi pomidoriukai
Kelios skrudinto česnako skiltelės
Smulkiai tarkuotas kietasis sūris Parmigiano – Reggiano
Švieži bazilikų lapeliai
Druskos dribsniai Maldon
Gaminimo patarimai
Kai tešlą aptepsite aliejumi, sudėkite česnakus bei vytintus pomidoriukus. Viską galite dar kartą aptepti aliejumi. Apibarstykite druska ir pašaukite į orkaitę. Kai duonelė iškeps, iš karto apibarstykite ją smulkiai tarkuotu kietuoju sūriu ir pagardinkite bazilikų lapeliais.
GRAIKIŠKA DUONELĖ SU ALYVUOGĖMIS IR FETA
Kas gali būti geriau už gardžias alyvuoges, fetos sūrį ir vytintus pomidoriukus? Viskas tiesiog alsuoja Viduržemio regiono nuotaikomis!
Ingredientų receptai:
Vytinti vyšniniai pomidoriukai
Duonelei reikalingi bus aliejuje laikomi vytinti pomidoriukai. Kitu atveju dėl aukštos duonelės kepimo temperatūros pomidoriukai sudegs.
Pagardai graikiškai duonelei
Juodosios ir žaliosios alyvuogės be kauliukų
Fetos sūris
Džiovintas raudonėlis
Vytinti, aliejuje laikomi vyšniniai pomidoriukai
Švieži raudonėlio lapeliai
Druskos dribsniai Maldon
Gaminimo patarimai
Kai tešlą aptepsite aliejumi sudėkite alyvuoges bei vytintus vyšninius pomidoriukus. Juos dar kartelį lengvai patepkite aliejumi. Sudėkite fetos sūrio gabalėlius, apibarstykite druska ir pašaukite į orkaitę. Ant iškepusios duonelės galite papildomai pabarstyti fetos trupinių. Duonelę pagardiname šviežių raudonėlių lapeliais.
PRANCŪZIŠKA DUONELĖ SU PERSIKAIS IR BRIE
Tai vienas saldesnių duonelės variantų, tačiau persikų, medaus, rozmarinų bei brie sūrio kombinacija dažniausiai sužavi visus!
PAGARDAI PRANCŪZIŠKAI DUONELEI
Prinokęs persikas
Brie sūris
Šviežio rozmarino lapeliai
Skystas (arba lengvai pakaitintas) medus
Druskos dribsniai Maldon
Gaminimo patarimai
Kai tešlą aptepsite aliejumo, sudėkite brie sūri ir persikus. Viską aptepkite skystu medumi (arba pakaitintu). Ant viršaus užberkite šviežio rožmarino lapelių, pagardinkite druska ir pašaukite į orkaitę.
Iškepusią duonelę galite papildomai dar aplieti skystu medumi ir užberti daugiau rozmarino lapelių.
Nebijokite ant duonelių sudėti tai, kas atrodo jums skanu ar tiesiog tai, ką rasite šaldytuve.
Taip pat galite vietoj kelių nedidelių duonelių draugų ar šeimos vakarėliui pasigaminti vieną didelį duonos su pagardais padėklą – tikrai toks užkandis greitai išgaruos nuo stalo!
Skanaus!
MIELINĖS DUONELĖS SU PAGARDAIS
3
duonelėsINGREDIENTAI
250 gr. kvietinių miltų (550D)
187 gr. vandens
12 gr. aliejaus + duonelių aptepimui
5 gr. sausų mielių
6 gr. druskos
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Dubenėlyje sumaišome šiltą vandenį su sausomis mielėmis ir aliejumi. Paliekame 10-15 minučių kambario temperatūroje kol mielės suaktyvės.
- Kitame dubenyje sumaišome miltus su druska. Supilame suburbuliavusią mielių ir vandens masę. Maišome elektriniu maišytuvu su kablio antgaliu LĖTAI, kol visi ingredientai susimaišys ir tešla taps vientisa. Tuomet maišymi greitį padidiname iki vidutinio ir maišome tešlą 15 minučių, kol išsiskirs gliutenas ir ji taps švelni, blizgi ir šilkinė.
- Dedame tešlą ant lengvai miltuoto paviršiaus ir rankomis is jos suformuojame paplotį. Lenkiame tešlą į tris dalis. Tuomet ją apsukame 90 laipsnių kampu ir vėl sulenkiame per 3 dalis (lankstymą žiūrėti nuotraukose). Tešlos kamuoliuką uždengiame drėgnu rankšluosčiu ir paliekame kambario temperatūroje 20 minučių. Šį lankstymo procesą kartojame dar du kartus (iš viso 3 kartai), tačiau po paskutinio lankstymo tešlą dedame į aliejumi pateptą indą, užklojame drėgnu rankšluosčiu ir paliekame kilti 1,5-2 valandoms.
- Iš iškilusios tešlos išleidžiame orą. Dedame ją ant miltuoto paviršiaus ir daliname į 3 dalis. Iš kiekvienos dalies suformuojame stangrų kamuoliuką.
- Tešlos kamuoliukus dedame į skardą su lengvai miltais apibarstytu kepimo popieriumi. Uždengiame drėgnu rankšluosčiu ir paliekame 20 minučių. Šis laikas skirtas tešloje esančio gliuteno atsipalaidavimui.
- Pirštais iš tešlos suformuojame nedidelius paplotėlius (apie 1 centimetro storio). Uždengiame juos drėgnu rankšluosčiu ir leidžiame fermentuotis apie 1 valandą.
- Šiek tiek pakilusius ir pasifermentavusius paplotėlius gausiai aptepame alyvuogių aliejumi. Sudedame norimus pagardus (apie juos skaitykite įrašo viršuje).
Pašauname į 230 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 22-25 minutes. Iškepusioms duonelėms leidžiame bent 10-15 minučių atvėsti.
Skanaus!