2 MIDIJŲ SKONIAI

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Midijos – nacionalinis Belgijos patiekalas, kuriam atsispirti tiesiog neįmanoma! Kol pandemijos metu restoranų durys užvertos, profesionaliai šias jūsų gėrybes galime pasiruošti ir namuose. Pristatome midijų ruošimo gidą ir net du skirtingus padažus!

Jūrų gėrybės yra fantastiškas maistas, ypač jeigu jį mokate pasiruošti namuose teisingai. Dažna klaida gaminant jūrų gėrybes yra ta, jog jos paprasčiausiai yra perverdamos ir tampa kietos bei guminės. Lygiai tos pačios taisyklės galioja ir midijoms. Bet pirma šiek tiek pakalbėkim apie jas ir susipažinkim artimiau.


Midijos – tai dvigeldžiai moliuskai, kurių pasaulyje yra begalės skirtingų rūšių. Tačiau iš tos begalybės tik 17  rūšių yra tinkamos valgyti. Midijos paplitusios taip plačiai, jog jų galima rasti nukeliavus į bet kurį pasaulio kraštą. Populiariausios valgomosios midijos (Mytilus edulis) netgi gyvena Lietuvoje, Baltijos jūroje! 
Įdomu tai, jog maistui midijos naudojamos jau tūkstančius metų, tačiau išaugus jų paklausai buvo įkurtos valgomųjų midijų fermos. Tai į vandenį nuleisti lynai, ant kurių išleistais siūlais prisitvirtina bei auga moliuskai. Midija pilnai užauga per  12-15 mėnesių, o tuomet fermose vyksta jų skynimo sezonas. Prakeliavusios per daug skirtingų įrenginių midijos yra nuvalomos, atrenkamos ir atvežamos šviežios arba šaldytos į prekybos centrus.

PRIEDAI

Tradiciškai Belgijoje bei Prancūzijoje midijos patiekiamos su gruzdintomis bulvytėmis arba šviežia duona. Tai, su kuo valgysite paruoštus moliuskus priklauso tik nuo jūsų pomėgių ir norų. Tiesa, midijos puikiai dera su šviežiomis salotomis.

Šį kartą jums paruošėme net du midijų skonius. Primename, jog vieno padažo receptas skirtas  1-am kilogramui midijų. Taip pat atkreipkite recepte dėmesį į apačioje esančią skiltį „Pastabos“. Ten rasite šviežių ir šaldytų midijų ruošimo skirtumus.

MIDIJOS BALTOJO VYNO IR GRIETINĖLĖS PADAŽE

Mėgstantiems klasikinį skonį tikriausiai nieko nebus skaniau už baltojo vyno ir grietinėlės padaže ruoštas midijas. Tiesa, būtent šis paruošimo būdas yra pats populiariausias pasaulyje!

MIDINOS RAUDONOJO KARIO, KOKOSŲ PIENO IR CITRINŽOLĖS PADAŽE

Na, o norintiems Azijos skonių rekomenduojame išbandyti kokosų, raudonojo kario ir citrinžolės padažą. Mums šis skonių derinys vienas skaniausių, kokiu esame ruošę.
Jeigu mėgstate, nepagailėkite kalendros – ji čia dera tobulai!

2 MIDIJŲ SKONIAI

INGREDIENTAI

  • Baltojo vyno – grietinėlės padažas
  • 100 gr. svogūno

  • 15 gr. česnako

  • 80 gr. sauso balto vyno

  • 200 gr. grietinėlės

  • 4 gr. šviežio čiobrelio

  • 4 gr. šviežio raudonėlio

  • 15 gr. šviežios petražolės ( 5 gr. petražolių patiekimui)

  • gr. aliejaus

  • Pora lapelių šalavijo

  • Druskos

  • Raudonojo kario padažas
  • 25 gr. aliejaus

  • 60 gr. svogūno

  • 10 gr. česnako

  • 30 gr. pomidorų pastos

  • 10 gr. rudojo cukraus

  • 50 gr. raudonojo kario pastos

  • 10 gr. citrinžolės

  • 200 gr. kokosų pieno

  • 6 gr. žaliųjų citrinų sulčių

  • 5 gr. šviežios kalendros lapelių (patiekimui)

  • Midijos
  • 1 kg. midijų (Vieno padažo receptūra skirta 1 kilogramui midijų)

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Baltojo vyno – grietinėlės padažas
  • Įkaitiname keptuvę su aliejumi. Į ją sudedame smulkiai pjaustytus svogūnus su česnakais. Kepiname ant vidutinės kaitros apie 4  minutes.
  • Supilame į keptuvę vyną ir nugariname 2/3 jo dalis.
  • Supilame grietinėlę, užverdame ir sudedame kapotas žoleles (5 gr. petražolių pasilikite patiekimui). Išmaišome ir pagardiname druska.
  • Raudonojo kario padažas
  • Įkaitiname keptuvę su aliejumi. Į ją sudedame smulkiai pjaustytus svogūnus su česnakais. Kepiname ant vidutinės kaitros apie 4  minutes.
  • Tuomet sudedame pomidorų pastą, raudonojo kario pastą, cukrų. Viską išmaišome ir pakepiname pora minučių.
  • Supilame kokosų pieną, sudedame citrinžolę. Išspaudžiame žaliųjų citrinų sultis. Viską išmaišome. Kaitiname apie 3 minutes.
  • Midijų paruošimas
  • Šviežias midijas užmerkiame vandenyje. Su šiurkščia kempine nuvalome jų geldeles ir pašaliname nešvarumus. Plūduriuojančias vandens paviršiuje midijas pašaliname – jos nėra tinkamos valgyti. Taip pat pašaliname midijas, kurios pajudintos savaime neužsidaro.
  • Nusunktas midijas dedame į puodą su verdančiu padažu. Išmaišome. Uždengiame dangčiu ir verdame 3 minutes.
  • Atidengiame puodą, išmaišome ir verdame be dangčio dar 2 minutes.
  • Patiekiame dubenyje gausiai apibarstytas kapotomis žolelėmis.
    Skanaus!

PASTABOS

  • Vieno rūšies padažo kiekis tinkamas 1 kilogramui midijų.
  • ŠALDYTŲ MIDIJŲ PARUOŠIMAS:
    Atitirpintas midijas taip pat perplauname ir nuvalome. Midijas dedame į verdantį padažą ir verdame uždengtas dangčiu apie 3 minutes. Papildomai virti be dangčio nebereikia.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*