VIŠTIENOS TIKKA MASALA / INDIŠKA NAAN DUONA

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Vištienos Tikka Masala neabejotinai yra vienas populiariausių Indijos virtuvės patiekalų, paplitusių po visą pasaulį. Kas geriausia, tai greitai ir lengvai pagaminamas maistas, kuris savo skonių įvairove leis bent mintimis pakeliauti po kontrastų bei spalvų kupiną Pietų Aziją.

Vienas įdomiausių faktų tas, jog nors Tikka Masala yra glaudžiai susijęs su Indijos virtuve ir jos tradicijomis, tačiau laikomas populiariausiu Jungtinėje Karalystėje! Neįtikėtina, jog iki šiol vyksta tikra kova tarp Anglijos ir Indijos dėl patiekalo autentiškumo bei kilmės. Vieni randa senus rašytinius šaltinius, jog Tikka Masala kilo iš Punjab, Indijos, antri yra tvirtai įsitikinę, jog patiekalas sukurtas į Angliją atvykusių migrantų iš Bangladešo. Treti teigia, jog Tikka Masala sukūrė iš Pakistano kilęs šefas Ali Ahmed Aslam viename Škotijos restorane ir būtent Glazgo miestas turėtų būti pripažintas vištienos Tikka Masala tėvyne.
Versijų begalės, tačiau tai tik įrodo, jog dėl tikrai gero bei skanaus patiekalo gali grumtis net kelios, viena nuo kitos per pusę pasaulio nutolusios kultūros!

Alternatyvos vištienai. Dabar siūlome vištienos Tikka Masala, tačiau Azijoje yra paplitęs populiarus vegetariškas variantas su panyro (varškės) sūriu. Kažkada bandėme ir jį – buvo tikrai skanu!

Naan duona. Kadangi daug prieskonių asocijuojasi su Indija, prie Tikka Masala puikiai tinka tradicinė Naan duona. Jos receptą jau mokame net mintinai, nes tiek Tikka Masala, tiek Naan duona mūsų namuose yra gaminami neretai ir ganėtinai seniai. 
Tradiciškai ši duonelė iškepus yra aptepama lydytu sviestu, o į tešlą dažnai yra dedama trinto ar smulkiai kapoto česnako. Taip pat verta paminėti, jog duonai iškepti yra naudojamos mielės, tad ji nors atrodo kaip viena įprastinių plokščių (flat bread) duonų, yra gaminama būtinai su mielėmis, sourdough raugu ar alumi. Indijoje Naan kepama specialioje krosnyje – Tanduri, o tokia ji neabejotinai pati skaniausia!

Garam masala. Esame kalbėję apie kario prieskonius Pastarnokų sriubos recepte, tad dabar laikas pristatyti mūsų vienus mylimiausių prieskonių mišinių – Garam Masala.
Nors pasaulyje labiau paplitęs Kario prieskonių mišinys, jis buvo britų sukurtas būtent atsižvelgiant į tradicinio indiško Garam Masala sudėtį. 

Kuo skiriasi Karis ir Garam Masala? 

Jau esame minėję, jog Kario prieskoniai yra geltonos ryškios spalvos ir beriami į patiekalą kepimo proceso metu. Tuo tarpu Garam Masala yra tamsios, rudos spalvos ir jais patiekalas yra dažniausiai gardinamas pačioje kepimo pabaigoje.  Kol Kario skonis yra saldus ir švelnus, Garam Masala pasižymi aštresniu ir sodresniu skonių tandemu.
 

Garam Masala sudėtis:
 
–      Žaliasis kardamonas
–      Gvazdikėliai
–      Cinamonas
–      Kalendros sėklos
–      Kumino sėklos
–      Muskatas
–      Juodasis kardamonas
–      Anyžius
 
Indijoje dažnai į Garam Masala papildomai yra dedami įvairūs aštrūs pipirai.
Mes visuomet egzotiškus prieskonius perkame specializuotose parduotuvėse, tačiau neseniai teko didžiausiuose Vilniaus prekybos centruose pamatyti Garam Masala mišinį Azijos virtuvės produktų lentynose.

VIŠTIENOS TIKKA MASALA / INDIŠKA NAAN DUONA

PORCIJOS

4

porcijos
GAMINIMO LAIKAS

1

hour 

Ingredientai:

  • Vištienos Tikka Masala
  • 400 gr. vištienos krūtinėlės mėsos

  • 600 gr. smulkintų konservuotų pomidorų

  • 50 gr. natūralaus jogurto

  • 100 gr. svogūnų

  • 10 gr. česnako

  • 70 gr. kokosų pieno

  • 5 gr. Garam Masala prieskonių

  • 2 gr. malto džiovinto imbiero

  • 1 gr. malto kumino

  • Žiupsnelis čili paprikos

  • 2 gr. džiovintos kalendros

  • 2 gr. ciberžolės

  • 15 gr. cukraus

  • 6 gr. druskos

  • 30 gr. aliejaus

  • 1 žaliosios citrinos patiekimui

  • Naan (4 duonelės)
  • 210 gr. miltų

  • 100 gr. pieno

  • 50 gr. vandens

  • 6 gr. sausų mielių

  • 2 gr. česnako granulių

  • 4 gr. druskos

  • 5 gr. cukraus

  • 1 gr. smulkintos šviežios arba džiovintos kalendros

  • 20 gr. lydyto sviesto

Gaminimo instrukcijos:

  • Vištienos Tikka Masala
  • Užmarinuojam vištieną – stambiai supjaustytus krūtinėlės gabalėlius (apie 2- 3 cm dydžio) sumaišome su jogurtu, žiupsneliais druskos, Garam Masala ir čili paprikos. Jeigu nėra galimybės vištienos užmarinuoti iš vakaro, tą padarome bent jau pusvalandį iki kepimo.
  • Smulkiai supjaustom svogūnus ir česnakus.
  • Įkaitinam gilią WOK keptuvę (ar puodą) su aliejumi. Sudedame smulkintus svogūnus ir česnakus. Lengvai pakepiname. Po poros minučių sudedame marinuotus vištienos gabalėlius. Iš visų pusių apkepiname.
  • Supilame smulkintus konservuotus pomidorus. Sumažiname kaitrą iki žemos-vidutinės ir troškiname tol, kol dalis pomidorų vandens išgaruos ir padažas pasidarys tirštesnis (apie 20-25 minutes).
  • Supilame į padažą cukrų. Jis nuims nepageidaujamą pomidorų rūgštumo skonį.
  • Sudedame visus prieskonius ir druską. Gerai išmaišome.
  • Supilame kokosų pieną. Paragaujame ir pagal poreikį pagardiname druska bei čili paprika. Patroškiname dar apie 10 minučių.
  • Patiekiame su naan duonos paplotėliais, šviežia kalendra ir žaliosios citrinos skiltelėmis.
  • Naan duona
  • Dideliame dubenyje sumaišome visus birius ingredientus: miltus, mieles, cukrų, druską, prieskonius. Išmaišome.
  • Supilame pieną ir vandenį, maišome elektriniu maišytuvu su kablio antgaliu. Kol tešla taps blizgi ir vientisa.
  • Uždengiame dubenį maistine plėvele ir paliekame šiltai tešlą pakilti 1-2 valandoms kol masė atrodys du kartus didesnė.
  • Pakilusią tešlą dedame ant gausiai miltais apibarstyto stalviršio, išeidžiame iš tešlos orą ir daliname ją į keturias dalis.
  • Rankomis formuojame apie 20-25 centimetrų pločio papločius.
  • Kepame įkaitintoje keptuvėje ant vidutinės kaitros. Svarbu kepimui nenaudoti aliejaus!
  • Kepame Naan vieną karta apversdami. Paplotėlis turi būti purus ir auksinio atspalvio, su tamsesnėmis kepimo dėmėmis.
  • Prieš patiekiant Naan duona tradiciškai aptepama lydytu sviestu.
    Skanaus!

6 Comments

  1. Labai mėgstu indišką virtuvę, todėl nusprendžiau savaitgalio pietums išmėginti vištienos Tikka Masala kartu su Naan duonelėmis. Receptas nesudėtingas ir puikiai pavyko, visi valgę atrodo nusikėlėme į Indiją, kaip buvo skanu ir tikra! Labai geras prieskonių balansas, ačiū už receptą ir rekomenduoju išbandyti 🙂

  2. Labai skani naan! Labai gerą receptą atradau! Haha 🤟

  3. O kuri šaukštelio dalis yra 1, 5, 3 gr.? Ar tiesiog reikia turėti vaistininko svarstykles

    • Laba diena, Paulina,
      rašome receptus profesionaliai ir nematuojame ingredientų stiklinėmis ar šaukšteliais.
      Vadovaukitės tuo, kad šaukštelis be kaupo yra apie 4-5 gr.
      Prieskonius dėkite žiupsniais. Sėkmės!

Komentuoti: 2virejai Cancel

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*