DONBURI / LAŠIŠA / SRIRACHA PADAŽAS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Paskutinius metus maisto tendencijose karaliauja Bowls’ai (kitaip tariant, maistas dubenyje). Kokia šios idėjos išliekamumo paslaptis? Atsakymas paprastas – pakankamai sveikas maisto pasirinkimas, neįtikėtina įvairovė pagal kiekvieno skonį ir, žinoma, spalvos!

Mūsų namuose populiariausias bowls’as – Azijos perlas Donburi. Tai iš Japonijos kilęs maistas, kurio pavadinimas lietuviškai skambėtų “ryžių patiekalas dubenyje”. Tradiciškai, ant patiekalui būdingų marinuotų ryžių, dedama žuvis ar daržovės, o kai kuriuose Japonijos regionuose nevengiama ir mėsa. Kitaip tariant – variantų begalybė. Paskutiniu metu be galo propoguojami iš šaldytuve esančių maisto likučių namuose pagaminti Donburi. 
 
Kaip jau minėjome, tradiciškam patiekalui pagaminti būtinai reikia marinuotų (!) ryžių. Japonai turi begalę skirtingų Donburi pavadinimų ne tik pagal tam tikruose regionuose paplitusias patiekalo variacijas, bet ir pagal ryžių marinato skonį – sūrų arba saldų.
 
Kadangi Donburi gali būti pagaminamas iš praktiškai bet ko, ingridientus ant viršaus galite laisvai rinktis pagal savo pomėgius ar mitybos ypatumus. Su puikiai paruoštais ryžiais ir šiek tiek padažo kiekvienas gali susikurti sau tobuliausią Donburi variantą!

Tobulo Donburi deriniai pagal 2 Virėjus:

 
Marinuoti ryžiai

+

Padažas

+

Žuvis / Krevetės – Lašiša / Tunas / Krevetės (Virtos, keptos, marinuotos, na o žuvį renkamės valgyti žalią). Veganiškos alternatyvos – Tofu / Halumi sūriai.
 
+
 
Azijos poskonis – Marinuota jūrų žolė / Nori dumblių lapai / Marinuotas imbieras / Wasabi / Konservuoti bambukai.
 
+
 
Daržovės, žolelės – Agurkas / Avokadas / Pekininis kopūstas / Ridikėliai / Kukurūzai / Morkos / Baltasis ridikas / Įvairūs daigai / Svogūnų laiškai.
 
+
 
Kita– Įvairūs ikrai / Sėklos.

Ryžiai. Geriausias ryžių ir vandens santykis yra 1:2. Tačiau kai ryžiai yra plaunami, reiktų nepamiršti, jog jie prisigeria vandens, todėl verdant jo pilti turėtume šiek tiek mažiau. Naudokite marinavimui TIK sushi ryžius! Virimo patarimai ir subtilybės kitų rūšių ryžiams gali netikti.
Taip pat šis marinuotų ryžių receptas puikiai tinka ir namie gaminamiems sushi!

Donburi sudėjimas. Šiame recepte dalinamės informacija, kaip skaniai užmarinuoti ryžius, pasigaminti padažą ir pristatome produktus, kurie tinkami tikrai skaniam Donburi. Tačiau dėl papildomų priedų drąsiai klausykite savo skrandžio norų ir eksperimentuokite. Mes, jeigu neturime žuvies, retkarčiais valgome su vištiena ar tiesiog surimi lazdelėmis – visuomet gaunasi tobulai!

DONBURI

Porcijos

2

porcijos
Gaminimo laikas

40

minutes

IngredientAI

  • Marinuoti ryžiai
  • 130 gr. Sushi ryžių

  • 200 gr. vandens

  • Žiupsnis druskos

  • 70 gr. obuolių acto

  • 50 gr. cukraus

  • 110 gr. obuolių sulčių

  • Padažas
  • 2 gr. sojos padažo

  • 60 gr. majonezo

  • 5 gr. Sriracha padažo

  • Pora lašelių žuvies padažo

  • 1 arb. šaukštelis citrinos sulčių

Gaminimo instrukcijos

  • Marinuoti ryžiai
  • Dubenyje su šaltu vandeniu gerai išplauname ryžius vis juos nukošdami ir užpildami naujai. Veiksmą kartojame tol, kol ant ryžių užlietas vanduo liks skaidrus.
  • Ryžius ir vandenį pilame į puodą, uždengiame dangčiu ir dedame ant kaitlentės su nustatyta aukščiausia temperatūra. Kai vanduo užverda, kaitrą sumažiname iki minimaliausios ir paliekame lėtai virti. Labai svarbu ryžiams verdant nenuiminėti puodo dangčio. Galite viduryje virimo kartą ryžius pramaišyti, o pagaminimo laiką derinkite su minutėmis, parašytomis ant jūsų turimų sushi ryžių pakelio.
  • Kol ryžiai verda, gaminame marinatą. Atskirame inde supilame obuolių actą, sultis ir cukrų. Elektriniu trintuvu viską maišome kol cukrus ištirps.
  • Išvirus ryžiams, puodą nuimame nuo kaitros ir dar uždengę palaikome apie penkias minutes.
  • Pilame dalį marinato, įberiame žiupsnelį druskos. Labai svarbu nuolat ragauti ir pilti marinato tiek, kad skonis atitiktų jūsų poreikį (mes pylėme 75 gr. marinato). Likusį marinatą galite iki mėnesio laikyti sandariai uždarytą šaldytuve ir panaudoti sekančio Donburi gaminimo metu.
  • Paruoštus ryžius dedame į dubenėlį. Jeigu norite, galite ant jų užpilti šiek tiek Teryaki padažo (mums jis visad pasiteisina!) ir tik tuomet dėti visus Donburi ingridientus. Ant viršaus pilame šiek tiek padažo.
    Skanaus!
  • Padažas
  • Dubenyje sumaišome visus ingridientus iki vientisos masės. Padažo skonis turi būti pakankamai intensyvus, tačiau pagaminus ryžius ir patiekus pilnai sudėtą Donburi skoniai bus subalansuoti.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*