RAVIOLI / KREVETĖS / SALDŽIŲJŲ BULVIŲ PIURĖ / PARMIGIANO-REGGIANO

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Patikėkite, niekas taip nedžiugina, kaip patiekalo gaminimas nuo visiško nulio! Išmokę pasigaminti naminę pastą ilgainiui įgusite ir net nesidairysite į ją apsipirkinėdami parduotuvėje.

Baikime pastą vadinti makaronais!
 

Visi žinome, jog Italija ne tik pastos tėvynė, bet ir šalis, kurioje kiekviena atskira šio gaminio forma turi savo pavadinimą. O juos išmokti bei itališkam restorane susigaudyti tikrai yra kas!
Nepaisant visko, lietuvaičiams pasta yra tiesiog makaronai, kurių daug ir dažnai privalgę galime “pasidžiaugti” papildomais kilogramais. Kodėl italai valgo ir nestorėja, o pas mus viskas atvirkščiai?! Juokas juokais, tačiau viso to paslaptis, Italijoje auginama kita kviečių rūšis. Taip pat mums būtų išties pravartu iš italų pasimokyti lėto valgymo. Jų vakarienė dažnai trunka apie 2-3 valandas jaukiai besišnekučiuojant su šeima ar draugais. To pasekoje, spėjamas pajusti sotumas nuo pakankamai nedidelio maisto kiekio. Kitaip tariant – italai nepersivalgo.
 

Mūsų šį kartą siūloma naminė pasta yra gaminama iš itališkų 00 malimo miltų, o ravioli – vienas mylimiausių klasikinių itališkos pastos tipų. Kur dar pietvakarių Italijos virtuvės įkvėptas krevečių įdaras, gardi saldžiųjų bulvių piure bei tikras Lombardijos regiono perlas Parmigiano – reggiano kietasis sūris!

Naminės pastos formulė:
 
100 gr. miltų = 1 kiaušinis = 1 šaukštas alyvuogių aliejaus

 Profesionalios virtuvės dažna paslaptis – išnaudoti net tuos ingredientus, kuriuos mes įprastai esame linkę išmesti. Kitą kartą ruošdami naminį pomidorų padažą įmeskite kuriam laikui į troškintuvą pomidorų šakelę. Pamatysite, kaip atsiskleidžia aromatai!
Šiuo atveju naudosim išdorotų krevečių kiautus. Įdomu, tiesa?

Žinot kas dar čia labai tinka? Ant sausos įkaitusios keptuvės pakepintos citrinos sultys. Išbandykite!

RAVIOLI / KREVETĖS / SALDŽIŲJŲ BULVIŲ PIURĖ / PARMIGIANO-REGGIANO

Porcijos

2

porcijos
Gaminimo laikas

1

hour 

30

minutes

IngredientAI

  • Saldžiųjų bulvių piurė
  • 2 saldžiųjų bulvių

  • Krevečių kiautų

  • 110 gr. grietinėlės (36 proc. riebumo)

  • 40 gr. sviesto

  • Šlakelis alyvuogių aliejaus

  • Druskos

  • Ravioli su krevėtemis
  • 200 gr. kvietinių miltų (00 malimo)

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus

  • Žiupsnelis druskos

  • 2 vidutinio dydžio kiaušinių

  • 150 gr. nevirtų krevečių (atšaldytų arba šviežių)

  • 60 gr. svogūno

  • 10 gr. česnako

  • 20 gr. sviesto

  • 70 gr. kietojo sūrio Parmigiano-reggiano

  • Šakelė šviežio čiobrelio

  • Šlakelis alyvuogių aliejaus

  • Pora lapelių baziliko

  • Laiškinio česnako (patiekimui)

Gaminimo Instrukcijos

  • Saldžiųjų bulvių piurė
  • Į puodą pilame alyvuogių aliejaus ir dedame 40 g. sviesto. Kai sviestas ištirps, į puodą sudedame išdorotų krevečių kiautus. Jeigu vis dėlto tenka gaminti patiekalą iš jau virtų krevečių, vietoj kiautų naudokite jūrų gėrybių sultinį arba krevečių pastą.
  • Ant vidutinės kaitros kepiname kiautus, kol šie paskrunda ir įgauna auksinį atspalvį.
  • Kiautus iš puodo išimame arba nukošiame. Svarbu, kad puode liktų tik skonį įgavęs sviesto ir aliejaus mišinys, į kurį sudedam nuluptas ir smulkintas saldžiąsias bulves. Jas trumpai apkepiname ir į puodą supilam grietinėlę su 60 gr. vandens. Troškiname ant silpnos kaitros kol saldžiosios bulvės visiškai suminkštės.
  • Išsitroškinusias saldžias bulves pagardiname druska pagal skonį ir masę dedame į virtuvinį kombainą bei triname iki vientisos masės (čia puikiai tiks ir rankinis “blenderis”). Jeigu piurė atrodo per tiršta, galite įpilti šlakelį vandens.
  • Ravioli su krevetėmis
  • Ant švaraus stalviršio pilame miltus, jų viduryje padarom duobutę, į kurią supilame du plaktus kiaušinius, du šaukštus alyvuogių aliejaus ir įberiame žiupsnelį druskos (jeigu nerandate 00 malimo miltų parduotuvėje prie savo namų, galite naudoti ir įprastus 550D miltus, su jais taip pat pasta gali gautis).
  • Masę maišome, kol tešlos visi gabaliukai sulips į vieną. Tuomet rankomis masę stipriai minkome apie 10 minučių. Šis veiksmas tikrai pareikalaus kantrybės ir jėgos! Tešla tikrai nebus minkšta, todėl kai taps vientisa, suformuojame kamuolį, įvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą valandai “pailsėti” ir paminkštėti.
  • Susmulkiname svogūną ir česnaką.
  • Į neįkaitusią keptuvę dedame 20 g. sviesto, pilame šlakelį sudedame kapotą česnaką ir čiobrelio šakelę. Kol viskas kaista, supjaustome krevetes 1 cm. pločio griežinėliais.
  • Kai sviestas keptuvėje pilnai ištirps, prie česnako ir čiobrelio sudedame smulkintą svogūną. Trumpai pakepinam ir išimame čiobrelio šakelę. Vietoj jos sudedame krevečių gabaliukus.
  • Kepančias krevetes paskaninam druska, pipirais. Jeigu mėgstate aštriau, galite papildomai įdėti čili prieskonių arba dribsnių. Labai svarbu krevečių neperkepti! Kepiname ne daugiau kaip 2 minutes. Jeigu ravioli ruošiate iš jau virtų krevečių, jų nekepinkite – sviesto, česnako ir svogūno pakepintą mišinį sudėkite į dubenį, atvėsinkite ir supilkite virtas krevetes.
  • Susmulkiname laiškinį česnaką ir pora baziliko lapelių. Juos sudedame į paruoštas ir nuo viryklės nuimtas krevetes.
  • Kol masė vėsta, sutarkuojme sūrį. Dedame 1/3 viso sūrio į krevetes, o likusią dalį pasiliekam patiekimui.
  • Beliko paruošti raviolius. Iš šaldytuvo išimtą tešlą dedame ant miltais pabarstyto stalviršio, daliname į dvi lygias dalis ir su kočėlu šiek tiek paploniname. Pastai paruošti naudojame tradicinę mašinėlę. Visgi, jeigu tokios neturite, tai visiškai ne bėda – tešlą kočiokite rankiniu kočėlu (žinoma, tai pareikalaus nemažai ištvermės ir pastangų, bet misija yra įmanoma – patys išbandėme!). Lakšto storis neturi būti didesnis nei 1 milimetras.
  • Ant vieno pastos lakšto dedame krevečių masės “kupstelius”, palikdami pakankamai vietos vienam nuo kito. Aplink įdarą vandeniu patepame tešlą ir kitu lakštu krevetes apklojame. Labai svarbu apkloti lėtai, vis prispaudžiant lakštą prie lakšto ir paliekant kuo mažiau oro.
  • Raviolius žiedu ar kita formele išspaudžiame, kraštus dar galime sutvirtinti šakute. Juos galite daryti didelius (taip, kaip darėme mes) arba visai mažyčius. Pasiduokite fantazijai ir eksperimentui!
  • Užkaičiame puodą su vandeniu, dedame žiupsnelį druskos. Kai vanduo užvirs, į jį dedame raviolius. Verdame apie 5-6 minutes ir išimtus iš puodo nusausiname.
  • Į dubenį dedame kelis šaukštus saldžiųjų bulviu piure, ant jos atsargiai talpiname raviolius ir viską pabarstome kietuoju sūriu bei smulkintu laiškiniu česnaku. Šalia galite patiekti ant sausos keptuvės pakepintos citrinos griežinėlį sultims išspausti.
    Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*