Namuose sūdyta lašiša? Lengva ir paprasta! Iš turimos žuvies file visai nesunku pasigaminti nuostabų užkandį. Geriausia tai, kad galėsite būti ramūs, jog patiekalo sudėtyje nebus dirbtinių skonio stipriklių ar stabilizatorių.
Lašišos gravlax – tai iš Šiaurės kilęs paprastas ir gardus būdas pasisūdyti žuvį salotoms, sumuštiniams ar užkandžiams. Tradicinis Skandinavų virtuvės gravlax pasižymi lašišos marinavimu druskos, cukraus bei garstyčių marinate, naudojant šviežias krapų šakeles. Viduramžiais išpopuliarėjęs Šiaurės žvejų metodas dabar yra plačiai naudojamas kulinarijoje, eksperimentuojant ir pridedant įvairiausių ingredientų kaip, pavyzdžiui, burokėlių sultys.
Taip užmarinuota lašiša laikoma marinate nuo 1 iki 5 parų, kol tampa standi. Pjaustant plonomis riekelėmis valgoma kaip užkandis. Žinoma, išsimarinavusią žuvį reikia nusausinti dėl labai intensyvaus marinato skonio. Tačiau jo išmesti nerekomenduojama: nedidelės proporcijos skysčio gali būti pilamos į įvairius padažus ar verdamus sultinius.
Tad kur galima panaudoti lašišos gravlax?
· Kaip užkandis prieš pagrindinį patiekalą
· Sumuštinių gamyboje
· Egg Benedict gamyboje
· Įvairiuose paplotėlių suktinukuose (wraps)
· Salotose
LAŠIŠOS GRAVLAX
INGREDIENTAI
700-1000 gr. lašišos file su oda
200 gr. druskos
150 gr. rudojo cukraus
30 gr. džino
100 gr. apelsinų sulčių
1 apelsino tarkuota žievelė
60 gr. Dijon garstyčių su sėklomis
10 gr. krapų
Žiupsnelis pankolio sėklų
GAMINIMO INSTRUKCIJA
- Lašišos file nuplauname, nusausiname. Išimame kaulus jeigu jų yra.
- Dubenyje sumaišome visus likusius ingredientus. Sudedame stambiai kapotas krapų šakeles.
- Į indą su kitais ingredientais oda į viršų dedame lašišą ir ją prislėgiame svoriu, kad didžioji dalis žuvies būtų panirusi į marinatą. Indą sandariai uždarome arba uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą.
- Laikome lašišą marinate nuo 1 iki 5 parų.
- Išsimarinavusią žuvį išimame iš marinato, nusausiname. Pjaustome labai plonomis riekelėmis ir serviruojame ar naudojame kitiems patiekalams gaminti.
Skanaus!