KREMINĖ KUKURŪZŲ POLENTA / KEPINTI GRYBAI / BE LUKŠTO VIRTAS KIAUŠINIS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Tinka ir pietums, ir pusryčiams – kas? Tai polenta su kepintais grybais bei be lukšto virtu kiaušiniu! Patiekalas išties maistingas, sotus ir gardus. O to juk ir reikia greitai pagaminamam kasdieniam maistui.

Visai kitaip nei kitų rūšių košės, polenta tik po truputėlį skinasi kelią į lietuvių virtuves bei skrandžius. Ir nors tai toli gražu nėra kažkas naujai sukurto, bet ši košė ant kiekvieno stalo yra labai retas svečias. Tą paaiškinti galima labai paprastai – polenta dažniausiai gaminama iš kukurūzų. Kaip žinia, kukurūzai savo naudingomis savybėmis tikrai negali taip didžiuotis kaip, pavyzdžiui, grikiai. Tačiau šios kruopos nėra kaloringos ir ruošiamos kaip garnyras gali labai paįvairinti jūsų mitybą. Juo labiau, kad kukurūzų potentoje, kaip ir kitose košėse, galima rasti gerųjų angliavandenių, kurie padės ilgiau išlikti sotiems.
 

Tad iš kur atsirado ta polenta? Tikriausiai reiktų paminėti, jog tai dar vienas Italijos virtuvės išradimas, žinomas dar nuo senovės romėnų laikų. Žinoma, tuomet polenta buvo gaminama iš kviečių, speltos ar net avinžirnių. Tik vėliau išpopuliarėjo kukurūzų polenta, kurią valgome iki šiandien. Ruošiant tikrą itališką patiekalą kruopos verdamos piene ar vandenyje. Košė yra pagardinama kietuoju sūriu bei sviestu. 
 

Būtent tokį receptą norime paraginti pasiruošti ir jus. Tik be viso to, košė pagardinta keptais rudaisiais pievagrybiais bei eringi grybais ir be lukšto virtu kiaušiniu. Skonis pasakiškas!

Grybai. Tiek pievagrybius, tiek eringi grybus galite laisvai keisti turimais arba mėgstamais kitais grybais: voveraitėmis, baravykais, paprastaisiais pievagrybiais ir t.t.
 
Polentos virimas. Laisvai galite pieną keisti tik vandeniu arba natūraliu sultiniu. Daugiau vaizduotės – daugiau skonio!
 
Maistingumas. Norėdami vertingesnio maistine prasme patiekalo, rinkitės pilno grūdo polentos kruopas.
 
Gaminimo eiga. Kadangi košė greitai stingsta ir patiekalą tikrai norisi valgyti dar karštą, rekomenduojame pirmiausiai pasiruošti grybus. Tuomet pradėti virti polentos košę ir į jos virimo pabaigą pradėti ruošti kiaušinius virimui.  
Taip pat galima kiaušinius būti išvirus bei atvėsinus iš anksto, tik prieš patiekiant juos atsargiai apie minutę pašildyti karštame (bet ne verdančiame) vandenyje.

KREMINĖ KUKURŪZŲ POLENTA / KEPINTI GRYBAI / BE LUKŠTO VIRTAS KIAUŠINIS

Porcijos

2

porcijos
Pagaminimo laikas

30

minutes

INGREDIENTAI

  • Polenta
  • 200 gr. pieno

  • 200 gr. vandens

  • 200 gr. polentos kruopų

  • 50 gr. parmezano sūrio

  • 25 gr. sviesto

  • Žiupsnis druskos

  • Kepinti grybai
  • 100 gr. rudųjų pievagrybių

  • 100 gr. japoniškų Eringi grybų

  • 20 gr. sviesto (+ 10 gr. šalto sviesto sultiniui )

  • 25 gr. vandens

  • Žiupsnelis druskos ir pipirų

  • Šakelė šviežio raudonėlio

  • Šakelė šviežio šalavijo

  • Šlakelis aliejaus

  • Be lukšto virtas kiaušinis
  • 2 vidutinio dydžio kiaušiniai

  • 40 gr. obuolių acto (arba baltojo vyno acto)

  • Puodo su 1 litru verdančio vandens

  • Patiekimui
  • Kapotų šalavijo ir raudonėlio lapelių

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Polenta
  • Į puodą supilame pieną ir vandenį, įberiame gerą žiupsnį druskos.
  • Užvirus pienui, puodą nutraukiame nuo kaitros ir nuolat maišydami supilame polentos kruopas. Tuomet puodą grąžiname ant kaitros, ją sumažiname iki žemos ir nuolatos maišome.
  • Supilame smulkiai tarkuotą parmezano sūrį. Išmaišome.
  • Košę verdame tol, kol pradės silpnai virti, burbuliuoti. Tuomet nutraukiame nuo kaitros ir gerai įmaišome sviestą.
  • Kepinti grybai
  • Grybus supjaustome riekelėmis.
  • Įkaitiname keptuvę su šlakeliu aliejaus ir į ją sudedame pjaustytus grybus. Viską pagardiname druska ir pipirais. Į keptuvę taip pat dedame šviežio raudonėlio bei šalavijo šakeles. Viską kepame ant aukštos kaitros.
  • Apkepus grybams įdedame 20 gr. sviesto. Viską pakepiname apie 1 minutę. Tuomet grybus, palikdami skystį keptuvėje, išimame ir atidedame atskirame dubenyje.
  • Į keptuvę su likusiu skysčiu pilame 25 gramus vandens ir užverdame. Sudedame 10 gr. šalto sviesto, išmaišome. Pagardiname druska.
    Tokiu būdu gausime lengvai paruošiamą grybų sultinį, kuris patiekalui suteiks labai daug skonio.
  • Be lukšto virtas kiaušinis
  • Užverdame vandenį su actu.
  • Sumažiname kaitrą, kad būtų kuo mažiau verdančio vandens burbuliukų. Tuomet atsargiai įleidžiame kiaušinius be lukšto.
  • Verdame 2-2:30 minutes. Išėmę iš puodo nusausiname padėję kiaušinius ant popierinio rankšluosčio.
  • Patiekimas
  • Į gilesnę lėkštę ar dubenį dedame polentą. Ant jos viršaus talpiname kepintus grybus ir be lukšto virtą kiaušinį. Viską apšlakstome grybų sultiniu ir apibarstome kapotomis žolelėmis.
    Skanaus!

PATARIMAI:

  • Kadangi košė greitai stingsta ir patiekalą tikrai norisi valgyti dar karštą, rekomenduojame pirmiausiai pasiruošti grybus. Tuomet pradėti virti polentos košę ir į jos virimo pabaigą pradėti ruošti kiaušinius virimui.  
  • Taip pat galima kiaušinius būti išvirus bei atvėsinus iš anksto, tik prieš patiekiant juos atsargiai apie minutę pašildyti karštame (bet ne verdančiame) vandenyje.

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*