Pasaulis kraustosi iš proto dėl purių ir minkštų it debesėlis tradicinių japoniškų tortų bei blynelių. Ir tikrai yra ko! Šiuos blynelius pasigaminti tikrai nėra sudėtinga, tereikia šiek tiek laiko, švelnumo ir kantrybės.
Japonišų desertų užkurta manija internete visuomet atrodė kaip išpūstas burbulas, tad skubėti gaminti tradicinio jų sūrio pyrago, ar blynų tikrai neratrodė verta. Būtent – neatrodė – iki tol, kol neatėjo tikra blynų šventė – Užgavėnės! Kadangi blynų patiekalai mūsų namuose pakankamai retas svečias, normalu, jog neturime kažko šimtą kartų išbandyto ir patvirtinto. Todėl tiesiog nusprendėme paeksperimentuoti. Tad kodėl neišsikepus tų išpopuliarintų blynelių? Pasidomėję kibome į darbus, o dabar turime vieną mėgstamiausių blynų receptų!
Į tešlą įtarkuota citrinos žievelė suteikia patiekalui gaivumo, o apelsinų likerio padažas bei citrusinių vaisių gabaliukai priverčia pagalvoti apie saulėtas atostogas. Pats tas ne tik gardiems pusryčiams, bet ir saulėtų atostogų prisiminimams šalto sezono savaitgaliais!
Svarbu! Visa šių blynelių esmė yra nepermaišyti tešlos, gerai išpurenti morengą ir naudoti kambario temperatūros ingridientus!
Morengas. Kuo standesnį morengą suplaksite, tuo pati tešla bus tirštesnė, o kepami blyneliai be žiedo storesni.
Priedai. Naudokite viską, ką mėgstate – šviežias uogas, džemą, sirupą, cukraus pudrą ar karamelę. Mes siūlome pabandyti apelsinų likerio padažą. Tiesa, padažo gausis daugokai, bet šaldytuve jo likutis gali stovėti ilgą laiką. O pašildę ji galite panaudoti lietiniams, ledams ar karštam biskvitiniam pyragui pagardinti.
MORENGINIAI CITRUSINIAI BLYNELIAI
2
porcijos45
minutesIngredientAI
- Morenginiai blyneliai
125 gr. miltų
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelis druskos
1 vidutinio dydžio kiaušinio trynio
3 vidutinio dydžio kiaušinių baltymų
100 gr. pieno
25 gr. sviesto
1 citrinos žievelės
30 gr. cukraus
0,5 šaukštelio citrinos sulčių
- Apelsinų likerio padažas
100 gr. cukraus
60 gr. vandens
100 gr. sviesto
1 didelio apelsino tarkuotos žievelės
50 gr. Apelsinų likerio (rekomanduojamas Contreu)
Gaminimo instrukcijos
- Morenginiai blyneliai
- Ištirpiname sviestą, leidžiame jam atvėsti.
- Į dubenį pilame kambario temperatūros pieną, dedame kiaušinio trynį ir citrinos žieveles. Lengvai išmaišome šluotele. Supilame sviestą, pamaišome.
- Laikas visiems biriems produktams – miltams, druskai ir kepimo milteliams. Viską dedame į pieno dubenį ir palengva išmaišome iki vientisos masės. Šiame žingsnyje labai svarbu nepermaišyti ir viską daryti palengva!
- Kitame dubenyje dedame kiaušinių baltymus bei supilame pusę šaukštelio citrinų sulčių. Elektriniu maišytuvu plakame iki pusiau standžių putų. Palengva per kelis kartus (toliau maišydami) pilame cukrų. Morengas turi būti standus, baltas ir purus.
- Morengo masę lengvai mediniu (arba silikoniniu) šaukštu įmaišome į blynų tešlą. Kad būtų lengviau viską sujungti, galite šaukštą morengo įdėti į tešlą, išmaišyti ir tik tuomet dėti likusį morengą.
- Nelimpančios dangos keptuvę dedam ant kaitlentės. Įkaitiname ant vidutinės temperatūros. Svarbu šiuos blynelius kepti ant vidutinės – žemos kaitros!
- Metalines apvalias formeles gerai ištepame sviestu. Dedame jas į keptuvę pilame blynelių tešlos. Nuo tešlos viršaus iki žiedo aukščio turėtų likti apie 5 mm. Jeigu neturite formelės, galite blynelius kepti įprastai, šaukštu dėdami tešlos į įkaitusią keptuvę. Žinoma, blyneliai nebus tokie aukšti, bet garantuojam, jog skonis bus toks pat dieviškas!
- Kepame uždengę dangčiu apie 4-5 minutes, tuomet apverčiame su visu žiedu, vėl uždengiame ir kepame tiek pat laiko. Patikriname ar blynas iškepęs mediniu pagaliuku. Atminkite, jog kepant blynelius įprastai (be žiedo) kepimo laikas bus trumpesnis, apie 2-3 minutes.
- Išimtų iš keptuvės blynų šonus apipjauname plonu peiliu ir išimame iš žiedo.
- Gardiname mėgstamais vaisiais, uogiene, džemu, karamele arba apelsinų likerio padažu (receptas apačioje).
Skanaus! - Apelsinų likerio padažas
- Į keptuvę pilame vandenį, kaitiname kol pradeda virti.
- Dedame cukrų, maišome.
- Kai tik cukrus ištirps, dedame apelsino žieveles. Kaitiname apie pora minučių.
- Sudedame sviestą, kaitiname kol išsilydys.
- Galiausiai supilame apelsinų likerį ir su ilgu degtuku arba degikliu uždegame padažą. Padažas degs tol, kol išgaruos alkoholis. Rekomenduojame užgesus ugniai dar pamaišyti ir uždegti antrą kartą.