KARAMELIZUOTŲ MOLIŪGŲ – PANKOLIŲ SALOTOS SU LEŠIAIS / GRIETINĖS – PELETRŪNO PADAŽAS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Karamelizuotų moliūgų – pankolių salotos su lęšiais puikus pasirinkimas, kai norisi greitai pagaminamų pietų (ar vakarienės) be mėsos. Nors dažniausiai mūsų siūlomi tokio tipo patiekalai yra vegetariški, šis puikiai tinka ir veganams!

Karamelizuotos sezoninės daržovės pasižymi dideliu universalumu – jos tinka ir kaip garnyras, ir kaip puikus pagrindinis patiekalas, patiektas su lęšiais, kruopomis ar ryžiais. Šis sezonas kaip niekada kupinas socialinėje erdvėje esančių moliūgų receptų. Tačiau kur dingo ir kitos daržovės?
Tikriausiai nesumeluosim, sakydami, jog tas kasmetinis derliaus naikinimas virtuvėje, iki sekančio rudens „užkemša“ pilvus. Tad nenuostabu, jog nusipirkti nedidelį sviestinį moliūgą parduotuvėje kitu metų laiku net nekyla rankos. Tačiau taip tikrai neturi būti!
Šaknines daržoves, cukinijas bei moliūgus mes lapnojame ištisus metus. Na gerai, gal vasarą šiek tiek rečiau, bet net ir gaminant gerą steak‘ą, dažnai bulves keičiam batatų, moliūgų, salierų, pastarnokų tyrėmis. Todėl ta sezoninė receptų mugė, nemeluosim, kelia šypseną.
Mes esame už įvairovę, kuri tęsiasi ištisus metus.
 

Šios moliūgų – pankolių salotos tikriausiai įeis į istoriją kaip pirmasis receptas, kuris puikiai tinka ne tik vegetarams, bet ir veganams. Iki pilno komplekto, grietinę padaže tereikia pakeisti augalinės kilmės produktais. O mes žinom, kad jūs, veganai, tokių dalykų turit!
Apskritai pakaramelizuotos daržovės yra fantastika, kuri galėtų papildyti bene kiekvieną patiekalą ir ilgai ilgai nenusibosti!
 

Lęšiai. Jų yra daugybė rūšių, kurios skiriasi minkštumu, forma bei spalva. Prie šių salotų rinkomės prancūziškus žaliuosius lęšius, kurie iš visų rūšių yra aromatingiausi, bet kartu pačio švelniausio skonio. Taip pat išvirus šie lęšiai puikiai išlaiko savo formą. Kitaip tariant, iš jų nepasidaro košė. Tačiau pritaikydami receptą pagal save, galite eksperimentuoti su mėgstamomis ar turimomis lęšių rūšimis.
 

Pankolis. Kitaip liaudies medicinoje dar vadinamas saldžiuoju kmynu. Taip taip, liaudies medicinoje. Mat šis augalas senovėje pirmiausia buvo pradėtas naudoti kaip vaisas, o tik po to atrastas kulinarijoje. Tikriausiai pankolis yra daržovių kalendra – ne visiems yra mėgstamas jo skonis bei kvapas, šiek tiek primenantis anyžių. Tačiau jį valgyti yra ne tik sveika, bet ir skanu – ypač kai jis paruoštas tinkamai. To jus šiame recepte ir pasistengsime išmokyti.

KARAMELIZUOTŲ MOLIŪGŲ – PANKOLIŲ SALOTOS SU LEŠIAIS / GRIETINĖS – PELETRŪNO PADAŽAS

Porcijos

4

porcijos
Pagaminimo laikas

35

minutes

INGREDIENTAI

  • Moliūgų – pankolių salotos su lęšiais
  • 600 ml. sultinio (daržovių arba vištienos)

  • 30 gr. saliero stiebo

  • 2 lauro lapai

  • 400 gr. sviestinio moliūgo (valyto)

  • 300 gr. pankolio

  • 250 gr. lęšių

  • 2 gr. pankolio sėklų

  • 6 gr. malto kumino

  • 60 gr. alyvuogių aliejaus

  • 60 gr. klevų sirupo

  • 5 gr. druskos

  • Žiupsnelis pipirų

  • Grietinės – peletrūno padažas
  • 120 gr. grietinės

  • 2 gr. kapoto peletrūno

  • 2 gr. krapų

  • 1 česnako skiltelė

  • 1 citrinos žievelė

  • 6 gr. citrinos sulčių

  • 2 gr. druskos

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Moliūgų – pankolių salotos su lęšiais
  • Moliūgą supjaustom 1 centimetro riekelėmis. Pankolį daliname į 6-8 dalis.
  • Dubenyje sumaišome ingredientus užpilui: klevų sirupą, aliejų, pankolio sėklas, maltą kuminą, druską ir pipirus. Išmaišom ir atsidedam 15 gramų užpilo lęšiams. Į dubenį su likusia dalimi sudedame moliūgą ir pankolį. Išmaišome ir dedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Kepame iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
  • Kol daržovės orkaitėje, į puodą supilame sultinį (arba vandenį), dedame lauro lapus, perlaužtą saliero stiebą. Užverdame. Tuomet suberiame lęšius ir verdame pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Išvirusius lęšius nukošiame.
  • Išvirusius šiltus lęšius sumaišome su atidėtais 15 gramų užpilo ir pagal skonį pagardiname druska.
  • Grietinės – peletrūno padažas
  • Smulkiai sukapojame česnako skiltelę bei žoleles. Įtarkuojame citrinos žievelę bei išspaudžiame sultis. Sudedame grietinę. Viską pagardiname druska ir išmaišome.
  • Salotų patiekimas
  • Į lėkštę dedame paruoštus lęšius, ant viršaus – karamelizuotas daržoves bei smulkintas mėgstamas žoleles. Patiekiame su grietinės padažu.
    Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*