Kiaušinių likeris, arba kitaip vadinamas Eggnog, yra vienas populiariausių šventinių gėrimų Kanadoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pasigaminti namuose jį tikrai nesunku, o skonis bus daug geresnis už įsigyto parduotuvėje.
Vis daugiau už Atlanto vyraujančių tradicijų kiekvienais metais praturtina mūsų, europiečių, šventes. Ir kol tos tradicijos yra jaukios, šiltos bei skatinančios draugiškai leisti laiką su šeima, jų neturėtume vengti. Viena jų – pasimėgavimas Kalėdiniu kiaušinių likeriu. Tai vienas skaniausių šventinių gėrimų, kurį tikrai be vargo pasiruošite namuose. Ir jeigu esate kreminių kokteilių mėgėjas, tikrai nenusivilsite.
Ironiška, jog gėrimas populiariausias JAV bei Kanadoje, o buvo sukurtas… Anglijoje! Tradiciškai Eggnog ruošiamas iš kiaušinių, pieno, grietinėlės bei alkoholio. Tačiau norintys kitokių versijų tikrai interneto platybėse ras didelį veganiškų ar nealkoholinių likerių receptų pasirinkimą.
Mes šias šventes sutinkame besiilsintys ir saikingai dauždami tradicinio Eggnog taures.
Kiaušiniai. Tiesą sakant, neįsivaizduojam, kas galėtų kiaušinių likeryje pakeisti… kiaušinius! Nors kai kuriose receptūrose rašoma, jog kiaušinių nereikia nuplikyti, o bakterijos užmušamos alkoholio pagalba, mes vis dėlto savo recepte skatinam elgtis atsargiau. Kol gamindami Whiskey Sour dėl baltymų esame ramesni, tai į Eggnog esančius trynius jau žiūrime nepatikliai. Juk laikantis saugumo ir šventės nebus su nepageidaujamomis pasekmėmis.
Alkoholis. Ir vėl – jo vartoti neskatiname, tačiau jei jau vartojate, rinkitės kokybiškus ingredientus. Kitaip sakant, nepilkite į padažą vyno, kurio su pasimėgavimu patys neišgertumėte. Taip ir su likeriu – rinkitės kokybišką viskį bei romą, taip išgausite sodrų skonį. Na, o norintiems nealkoholinės versijos siūlome laikytis receptūros ir alkoholio tiesiog nėdėti. Taip gausite pieno ir grietinėlės punčą, kuriuo taip pat galėsite gardžiai mėgautis.
Laikymas. Pagamintas likeris sandariai uždarytoje talpoje, šaldytuve gali išstovėti iki dviejų savaičių. Taip pat verta paminėti, jog likeris tradiciškai ir geriamas atšaldytas, su keliais ledo kubeliais taurėje.
KALĖDINIS KIAUŠINIŲ LIKERIS
8
porcijos30
minutesINGREDIENTAI
3 kiaušinių (baltymas atskirtas nuo trynio)
115 gr. cukraus
450 gr. pieno
230 gr. grietinėlės (36% riebumo)
340 gr. tamsaus romo
340 gr. viskio
1/2 arb. šaukštelio tarkuoto muskato
Žiupsnis malto kardamono
Žiupsnis malto cinamono
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Atskirtus kiaušinių trynius dedame į dubenį su 100 gr. cukraus. Elektriniu maišytuvu maišome kelias minutes kol masė tams puri ir šviesi.
- Į prikaistuvį pilame pieną, grietinėlę ir sudedame prieskonius. Kaitiname ant vidutinės kaitros. Masė turi būti karšta, tačiau jokiu būdu jos neužverdame.
- Pora samčių karštos pieno masės pilame į trynius ir gerai išmaišome. Tuomet supilame likusią pieno masę, gerai išmaišome. Supilame viskį bei tamsų romą į indą su beveik paruoštu likeriu. Pilnai atvėsiname ledo vonelėje ar šaldytuve.
- Kol likeris vėsta, elektriniu maišytuvu suplakame likusius kiaušinių baltymus iki standžių putų palaipsniui įmaišydami 15 gramų cukraus. Baltymus įmaišose į atvėsusį likerį, išpilstome į sandariai uždaromus butelius ir patalpiname į šaldytuvą.
- Patiekiame likerį išmaišytą bei atvėsintą su keliais kubeliais ledo. Ant viršaus negausiai pabarstome malto muskato.
Skanaus!
PASTABOS
- Norintiems nealkoholinės likerio versijos siūlome laikytis receptūros ir alkoholio tiesiog nėdėti. Taip gausite pieno ir grietinėlės punčą, kuriuo taip pat galėsite gardžiai mėgautis.
Pingback: Kalėdinių dovanų idėjos – PUSRYČIAMS