VYNE TROŠKINTOS ANTIES KULŠELĖS / BULVIŲ KOŠĖ / KARAMELIZUOTOS ŠAKNINĖS DARŽOVĖS / ROZMARINŲ ČIPSAI

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Lėtai ir ilgai troškintos anties kulšelės neabejotinai gali būti rudens – žiemos sezono hitas. Tai puiki idėja šventiniams pietums ar vakarienei, kuri nepaliks abejingų. O geriausia tai, jog pusę darbo už jus nudirbs orkaitė!

Kol paskutiniu metu visi yra tiesiog pamišę dėl anties krūtinėlių, mes mieliau renkamės kulšeles. Nors minkštom ir sultingom kulšelėm pagaminti reikia daugiau laiko, tačiau rezultatas niekuomet nenuvilia, o pusę darbo nudirba orkaitė. Belieka tik pasiruošti garnyrą.
Tad jeigu neturite didelės praktikos virtuvėje taisyklingai kepant anties krūtinėlę, rinkitės kulšeles ir patikėkite, nenusivilsite.
 

Vynas. Šį kartą siūlome pasigaminti minkštučių anties kulšelių, troškintų gluthwein vyne. Tai tikrų tiksiausias žiemos ir Kalėdų patiekalas, kuris bus neįtikėtinai gardus visiems sezoninių prieskonių gerbėjams. Na, o tie kurie prieskoningo vyno nemėgsta, mielai gali rinktis pusiau saldų raudoną vyną ir ruošti patiekalą identiškai – gausis taip pat tobuli šventiniai pietūs.
 

Gaminimas ir kepimo indas. Viskas ką jums reikės padaryti su mėsa, tai ją nuplauti, nupjauti odos perteklių ir po kelias minutes iš visų pusių apkepti ant aukštos temperatūros. Tuomet dėti į skardą, apipilti vynu ir pašauti į orkaitę. Prieš gaminant turėkite omenyje, kad kulšelės orkaitėje troškinsis 3-3,5 valandos. Per tą laiką spėsite garnyrą bei užkandžius pasigaminti, nueiti į dušą ir stalą paserviruoti. Tad gerai apgalvotas šventinio patiekalo gaminimo grafikas niekuomet nepakenks.
Taip pat svarbu tinkamai parinktas orkaitės indas. Rinkitės geriausiai ruošiamų kulšelių dydį atitinkančią skardą su aukštais kraštais, kad neišbėgtų supiltas vynas. Žinoma, svarbu, kad jo nebūtų pagal receptūrą ir per mažai, pasirinkus per didelį kepimo indą.

Tad keliaujam į prieskonių, šilumos bei skonio fiestą!

VYNE TROŠKINTOS ANTIES KULŠELĖS / BULVIŲ KOŠĖ / KARAMELIZUOTOS ŠAKNINĖS DARŽOVĖS / ROZMARINŲ ČIPSAI

Porcijos

2

porcijos

INGREDIENTAI

  • Anties kulšelės
  • 2 vnt. anties kulšelių

  • 250 gr. raudono Gluthwein vyno (arba pusiau saldaus)

  • 200 gr. morkų ( skustų, plautų)

  • 150 gr. svogūno

  • 100 gr. saliero stiebo

  • 10 gr. česnako

  • 2 gr. nesmulkintų pipirų

  • 2 vnt. lauro lapų

  • Druskos

  • Karamelizuotos šakninės daržovės
  • 100 gr. saliero šaknies

  • 80 gr. morkų

  • 100 gr. slyvų puselių (be kauliukų)

  • 20 gr. medaus

  • 80 gr. raudono Gluthwein vyno (arba pusiau saldaus)

  • 20 gr. sviesto (būtinai šalto)

  • Druskos, pipirų

  • Bulvių košė
  • 500 gr. bulvių

  • 100 gr. pieno

  • 20 gr. sviesto

  • Druskos

  • Rozmarinų čipsai
  • 2 vnt. rozmarino šakelių

  • Aliejaus gruzdinimui

  • Druskos

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Anties kulšelės
  • Anties kulšeles nuplauname šaltu vandeniu, nusausiname ir apipjaustome pašalindami odos perteklių.
  • Iš visų pusių kulšeles gausiai apibarstome ir ištriname druska.
  • Į šaltą keptuvę pilame šlakelį (mažą) aliejaus ir sudedame kulšeles oda į apačią. Taip pat sudedame odos nuopjovas, jos išskirs daržovių apkepimui reikalingus riebalus. Įkaitiname keptuvę iki aukščiausios kaitros ir kepiname kulšeles iš abiejų pusių po kelias minutes kol apskrus.
  • Apkepusią antį išimame iš keptuvės ir atidedame į šalį. Sukepusias odos nupjovas išmetame, o riebalus keptuvėje pasiliekame.
  • Morkas, svogūnus ir salierus supjaustome stambiais (1-2 cm.) gabalėliais ir dedame į keptuvę su riebalais. Kepiname kol apskrus ant aukštos kaitros, o viduryje kepimo suberiame pipirus.
  • Apkepintas daržoves suberiame į kepimo indą aukštais kraštais. Ant jų sudedame anties kulšeles oda į viršų, rozmarino šakeles, lauro lapus. Viską apliejame vynu.
  • Skardą uždengiame aliuminio folija ir pašauname į iki 150 C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame 3-3,5 valandas.
  • Karamelizuotos šakninės daržovės
  • Valytas morkas ir saliero šaknį smulkiai supjaustome apie 5 mm. dydžio kubeliais.
  • Į keptuvę pilame šlakelį aliejaus, įkaitiname ir sudedame daržoves. Viską lengvai pakepiname. Tuomet sudedame medų ir slyvas. Dar pakepiname ant vidutinės kaitros, kad daržovės lengvai karamelizuotųsi.
  • Į keptuvę su daržovėmis supilame vyną, įberiame žiupsnelį druskos bei pipirų. Troškiname tol, kol nugaruos vynas.
  • Vynui nugaravus išjungiame kaitrą ir į daržoves sudedame šaltą sviestą. Gerai išmaišome ir nutraukiame nuo kaitlentės.
  • Bulvių košė
  • Bulves nuskutame, nuplauname, daliname į keturias dalis ir dedame į puodą su pasūdytu vandeniu. Pilnai išverdame.
  • Išvirusias bulves nusunkiame, grąžiname į puodą ir keliasdešimt sekundžių pakaitiname, kol išgaruos likęs vanduo. Tuomet sugrūdame ir nutraukiame nuo kaitlentės.
  • Prikaistuvyje užkaitiname pieną ir sviestą. Kai pienas pradės silpnai virti, supilame jį į grūstas bulves ir gerai išmaišome. Pagardiname druska pagal skonį.
  • Rozmarinų čipsai
  • Į priskaituvį pilame aliejaus. Užkaitiname.
  • Nuskabome nuo kotelio rozmarino lapelius. Juos sudedame į iki 160 C laipsnių įkaitusį aliejų ir kepiname mažiau nei minutę, kol aplink lapelius sumažės aliejaus burbuliukų.
  • Iškepusius rozmarinus nusausiname ant popierinio rankšluosčio ir pagardiname druska.
  • Patiekimas
  • Į lėkštę dedame bulvių košės, ant jos talpiname karamelizuotas daržoves su slyvomis, o tuomet uždedame anties kulšelę. Viską apibarstome rozmarinų čipsais.
    Skanaus!

2 Comments

  1. Sveiki, noriu pasitikslinti – tai visą garnyrą ant kurio antiena kepė reikia išmesti? Taip pat – per kiek laiko turi karamelizuotis daržovės? Ne gana ilgai išliko skystas padažas 🙂

    • Sveiki, Edita,
      Daržoves ant kurių kepė antiena nereikia išmesti. Jas galite panaudoti kaip papildomą garnyrą, sutrinti tyrę kitam ar ir šiam patiekalui. Svarbu nebijoti eksperimentuoti bei į maisto gaminimą pažvelgti išradingai.
      Daržovės ir karamelizuosis ilgiau, nes reikia, kad vynas nugaruotų. Jeigu neturite laiko – sekantį kartą pilkite mažiau vyno ir proporcijas reguliuokite pagal save. 🙂

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*