Toskanoje gimusių Bomboloni spurgų pavadinimas ne veltui kilo nuo žodžio “bomba” – jos tikras skonio užtaisas, pasiilgusiems paprastų, bet ne prastų desertų. Be minkštos ir purios tektstūros, šios spurgos yra be galo lengviai pagaminamos!
Kartais mūsų šeima net nesuvokia kokią didelę savaitės meniu dalį sudaro itališki (arba šios šalies įkvėpti) patiekalai: įvairi pasta, naminė focaccia, salotos su serrano kumpiu, tiramisu. Žinoma, desertus stengiamės kiek įmanoma gaminti rečiau. Ar gaunasi? Tikrai ne visada!
Visa itališko maisto paslaptis – kokybiški ingredientai ir paprastumas. Būtent greiti ir skanūs receptai gelbsti renkantis lengvai pagaminamas vakarienes bei desertus.
Prisipažinsim, mus nustebino faktas, jog mielinės Bomboloni spurgos yra kilę būtent iš saulėtosios Italijos, Toskanos regiono. Ypač kai dabar vyksta tikras jų atgimimas kitoje Atlanto pusėje. Spurgų tėvynėje šis skanėstas naudojamas tikrai ne vien saldiems gaminiams – iš cukruje neapvoliotų ir neįdarytų spurgų gaunasi puikūs sumuštiniai! Tad atsižvelgiant į tai, jog įdaryti kepiniai linkę po dienos – dviejų peršlapti, kodėl pusės spurgų nepasilikti nesaldiems pusryčiams?
Pats Bomboloni gaminimo procesas juokingai lengvas, tereiks paaukoti laiko, kol kildinsis tešla. Tradiciniam įdarui italai naudoja vanilinį kremą arba…uogienę! Tačiau šį kartą mes pasiūlysim spurgas įdaryti espresso kremu, kuris yra sodraus ir vidutiniškai saldaus skonio. Trumpiau tariant, neabejotinai patiks visiems kavos mylėtojams!
Mielės. Patarimas, kuris galioja praktiškai visuomet – naudokite sausas mieles. Jos negenda, tad užsimanius naminių šviežių kepinių visuomet bus po ranka!
Produktai. Pieno produktus ir kiaušinius naudokite tik kambario temperatūros. Šaltus ingredientus sunkiau sujungti ir pilnai įmaišyti (ypač jeigu namuose neturite elektrinio maišytuvo). Tai galioja absoliučiai visiems konditeriniams receptams (išskyrus sviestines birias tešlas, kurių receptai reikalauja šaldyto sviesto).
Tešla. Jeigu išmaišius sviestą matote, jog tešla labai “veliasi”, nebijokite įdėti gerą papildomą šaukštą miltų. Tačiau atminkite – kad ir kaip norėtųsi tešlos, kuri nelimpa prie rankų, vis dėlto pati minkščiausia ir puriausia kepinių tešla šia savybe nepasižymės. Ji turi būti be galo minkšta ir šiek tiek lipni. Susitvarkyti su tešla padės ant delnų užpiltas šlakelis aliejaus.
Taip pat išspauskite iš tešlos viską, nes iš naujo sulipdyta tešla taps gerokai kietesnė, o iškepusio spurgos nebebus purios.
Cukrus. Nepamirškite, jog spurgas volioti cukruje reikia karštas. Kitaip cukrus prie kepinių nelips. Jeigu ketinate pusę kepamų spurgų kaip tikri italai panaudoti sumuštiniams, kepinių į cukrų nevoliokite.
Kremas. Kremo gaminimo metu nereikėtų sugalvoti nudirbti dar kelių pašalinių darbų (na, juk visi žinom kiap būna). Labai svarbu virimui pasirinkti puodą, su neprikepančiu dugnu bei nuolatos maišyti šluotele. Nenaudokite elektrinio “mikserio”, nes jis galiausiai pieną suplaks iki putų ir bus sunku matyti tirštėjantį kremą.
ITALIŠKOS BOMBOLONI SPURGOS / ESPRESSO ĮDARAS
14
spurgų5
hoursIngredientai:
- Tešla
7 gr. sausų mielių
500 gr. kvietinių miltų
10 gr. druskos
55 gr. vandens
55 gr. pieno
100 gr. cukraus
3 vid. dydžio kiaušiniai (kambario temperatūros)
2 vid. dydžio kiaušinių tryniai (kambario temperatūros)
85 gr. sviesto
Cukraus apvoliojimui
Aliejaus kepimui (rapsų arba saulėgrąžų)
- Espresso kremas
110 gr. cukraus
132 gr. kiaušinių trynių
550 gr. pieno
27 gr. sviesto
30 gr. kukurūzų krakmolo
1 šaukštas tirpios kavos
2 gr. vanilinio cukraus
gaminimo instrukcijos:
- Spurgos
- Dubenyje supilame šiltą pieną, vandenį ir šaukštą (“pasiskolintą” iš bendro kiekio) cukraus. Gerai išmaišome ir suberiame sausas mieles. Paliekame kambario temperatūroje 10-15 minučių.
- Į elektrinį maišytuvą dedame visus birius produktus: miltus, druską, cukrų. Išmaišome. Pilame suburbuliavusią mielių masę. Kol tešla maišosi, po vieną palaipsniui sudedame kiaušinius ir trynius. Maišom iki vientisos masės.
- Po gabalėlį sudedam kambario temperatūros sviestą. Paliekam tešlą “maišytis” 7-8 minutes, kol taps vientisa ir blizgi. Jeigu matote, kad tešla lipni bei “veliasi”, įdėkite papildomą šaukštą miltų. Tik nepadauginkite- tešla privalo šiek tiek turėti lipnumo ir lengvumo!
- Rankomis iš tešlos suformuojame kamuolį ir dedame į aliejumi pateptą dubenį. Užklojame drėgnu medvilniniu / lininiu rankšluosčiu ir paliekame pakilti 1,5 – 2 val.
- Iškilusią masę perkeliame ant miltais pabarstyto stalviršio ir kočiojame ne plonesnį nei 1 cm storio “blyną”.
- Išspaudžiame žiedo formele spurgas. Geriausias formos diametras 7-8 cm. Nepamirškite iš tešlos išspausti visko, ką galite, nes iš likučių sulipdytos masės spurgos nebebus purios ir labai sunkiai kočiosis!
- Į skardą aukštesniais krašteliais dedame kepimo popieriaus, jį pabarstome miltais. Čia talpiname išspaustas spurgas, jas dar kartą švelniai pabarstome miltais ir uždengiame drėgnu rankšluosčiu. Vėl paliekame ilsėtis bei kilti 1,5 val.
- Puode įkaitiname aliejų (175 C), dedame po kelias spurgas kepti. Sumažiname kaitrą. Šiuo kepimo momentu teks akylai stebėti, kada gražiai apskrus spurgos apačia ir ją reikės apversti. Įkaitusiame aliejuje procesas vyksta labai greitai – tikras sekundžių reikalas!
- Iškepusias spurgas nusausiname ant popierinio rankšluosčio ir dar karštas apvoliojame cukrumi. Nepamirškite, kad prie atvėsusių kepinių cukrus nebelips.
- Pilnai atvėsiname mielines spurgas ir ruošiamės jas įdaryti. Šone mediniu pagaliuku iki spurgos vidurio padarome skylutę ir į ją, konditerinio maišelio pagalba, įleidžiame įdarą. Nepersistenkite, jog Bomboloni netaptų tikrų tikriausia bomba!
- Espresso kremas
- Į prikaistuvį pilame pieną, pusę cukraus (55 gr.) ir kaitiname iki silpno virimo. Nuimame nuo kaitros.
- Supilame šaukštą tirpios kavos, išmaišome ir paragaujame, ar netrūksta daugiau (kiekvienam pagal skonį).
- Atskirame dubenyje šluotele sumaišom kiaušinių trynius, likusią pusę cukraus, kukurūzų krakmolą ir vanilinį cukrų. Maišome kol masė taps šiek tiek šviesesnė ir puresnė.
- Nuplikome kiaušinių masę – samtį karštos kavos iš prikaistuvio pilame į kiaušinius, išmaišome. Veiksmą pakartojame. Galiausiai nuplikytą masę supilame į prikaistuvį su likusia kava, išmaišome bei kaitiname vidutinėje-aukštoje temperatūroje nuolatos maišydami. Kremas bus paruoštas kai taps tirštas ir pasieks 82 C temperatūrą. Kai tai nutiks, prikaistuvį nuimame nuo kaitros.
- Sudedame kambario temperatūros sviestą ir maišome kol ištirps.
- Blizgų kremą perkošiame per sietelį ir leidžiame atvėsti palikdami kambario temperatūroje. Nepamirškite nuolatos (kas pora minučių) pamaišyti, kad nesusidarytų paviršiaus plutelė.
- Kai kremas pravės, uždengiameme maistine plėvele, sukurdami sąlytį su masės paviršiumi.
- Įdedame į šaldytuvą pilnai atvėsti.
- Prieš naudojimą gerai išmaišyti ir sudėti į konditerinį maišelį. Tuomet belieka įpurkšti į spurgas ir ragauti!
Oho, nuostabiai skaniai atrodo. 🙂 Tik bijau, kad būtų per sudėtinga pagaminti.
Pagaminti spurgas daugiausiai prireiks laiko kildinant tešlą, o visa kita tikrai nesudėtinga 🙂 Jeigu esate nepatyrusi kepėja, galite iš pradžių praktikuotis su uogienės įdaru, turėtų tikrai viskas gautis!