Minkšti, trapūs ir su sūrios karamelės įdaru – būtent tokie yra argentinietiški alfajores sausainiai. Tai vieni skaniausių sausainių kepamų mūsų namuose, kurių receptą, artėjant gražiausioms metų šventėms, ištraukiame į dienos šviesą.
Kartu tai ne tik sausainiai – šie alfajores yra tikrų tikriausia emocija, kuriai neatsispiria net tie, kurie įprastai saldumynų nemėgsta. Kartu tai puiki šventinė valgoma dovana, kuri nepareikalaus nei daug įmantrių ingredientų, nei ilgo stoviniavimo virtuvėje.
Tiesa, alfajores kaip pakankamai greitai “pasigamina”, taip greitai ir “susivalgo”. Jau kas kas, bet šie gardūs kąsneliai niekuomet neužsistovi dubenyje pamiršti. Ir didžioji dalis išragaujami nevalingai!
Taigi, iš kur atsirado alfajores?
Pats sausainių receptas kilo Ispanijoje, kurioje nevengiama naudoti įvairių prieskonių, ar vaisių, kaip pavyzdžiui, figų. Tačiau Lotynų Amerikoje šie sausainiai yra sluoksniuojami ir pats populiariausias įdaras tarp jų – dulce de leche. Pas mus toks produktas liaudiškai vadinamas „rududu“. Ir visai nebūtina kondensuoto pieno ilgai bei lėtai virti, kad gautumėte tą išsvajotą karamelę. Kad ir kaip bandytumėte autentiškai šiuo būdu jos pasigaminti, 90 proc. gausite vieną ir tą patį skonio bei tekstūros variantą kaip ir ištraukę iš parduotuvėje įsigytos skardinės. Na, nebent virdami dėsite į puodą daug įvairių prieskonių.
Savo namuose mes esame dulce de leche gaminę keliais būdais, o vienas jų – virimas sous vide būdu 14 valandų. Rezultatas? Žinoma, kad po tiek vargo ir valandų, skanesnis nei pirkto produkto, tačiau skaičiuojant laiko ir darbo sąnaudas tikrai tiek stengtis neverta.
Todėl kai kuriuos produktus gaminti namuose neapsimoka ir, mūsų nuomone, galime jums nuoširdžiai patarti šiuo, gaminimo nuo 0, klausimu.
Ką daryti su pagamintais sausainiais?
Įprastai susluoksniuoti alfajores yra apibarstomi cukraus pudra, tačiau neretai Lotynų Amerikoje jie gali būti aplaistyti cukraus glaistu arba „apkloti“ šokolado sluoksniu.
Patys sausainiai savyje turi daug kukurūzų krakmolo, todėl yra neįtikėtinai purūs, minkšti ir trapūs. Tiesiog debesėliai, kurie sprogsta burnoje!
Laiko iki švenčių dar yra nemažai, tad kodėl namuose nepasigaminus nuostabiųjų alfajores su sūria karamele?
ARGENTINIETIŠKI ALFAJORES SAUSAINIAI
25
sausainiai1
hourINGREDIENTAI
- Sausainiams
115 gr. sviesto (kambario temperatūros)
75 gr. cukraus
2 kiaušinių tryniai
100 gr. miltų
100 gr. kukurūzų krakmolo
1 citrinos žievelė (nutarkuota)
Žiupsnis druskos
1 gr. kepimo miltelių
- Įdarui
250 gr. saldinto karamelizuoto pieno (“Rududu”)
50 gr. grietinėlės (36%)
Geras žiupsnis druskos
- Patiekimui
Cukraus pudros
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Elektriniu maišytuvu išpurename kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Tuomet sudedame citrinos žievelę bei kiaušinių trynius. Gerai išmaišome.
- Kitame dubenyje sumaišome visus birius produktus: Miltus, kukurūzų krakmolą, kepimo miltelius, druską.
- Į sviesto ir kiaušinių masę sudedame išmaišytus birius produktus ir maišome, kol gausime vientisos konsistencijos tešlą. Ją, kaip ir pridera sviestiniams sausainiams, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą atvėsti 30-40 minučių.
- Kol tešla ilsisi šaldytuve, pasigaminame sūrios karamelės įdarą: į prikaistuvį dedame karamelizuotą pieną, pilame grietinėlę ir beriame žiupsnį druskos. Viską kaitiname ant žemos kaitros maišydami šluotele, kol masė išsilydys ir taps vientisa, be gumulėlių. Tuomet įdarui leidžiame šiek tiek pravėsti, o vėliau sudedame į konditerinį maišelį, iš kurio purkšime ant sausainių.
- Atšalusią tešlą dedame ant lengvai miltuoto stalviršio ir kočėlu iškočiojame į 4 milimetrų storio lakštą. Iš jo išspaudžiame apvalias sausainių formeles ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Mūsų naudojamos formelės diametras – 4 centimetrai.
- Likusią tešlą formuojame į kamuolį, vėl iškočiojame ir iš jos išspaudžiame sausainius. Veiksmą kartojame kol nebeliks tešlos. Su mūsų naudota apvalia formele pagaminome apie 25 sausainius (jau susluoksniuotus).
- Alfajores kepame iki 175 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-11 minučių. Sausainiai neturi apskrusti ar paruduoti. Tinkamai iškepę jie išlieka šviesiai gelsvi.
- Iškepusius sausainius pilnai atvėsiname ant grotelių ir tuomet formuojame: ant vienos dalies iš konditerinio maišelio purškiame pagamintos sūrios karamelės ir lengvai ją užspaudžiame su kitu.
Suformuotus sausainius lengvai apibarstome cukraus pudra.
Skanaus!