Yra patiekalų, kurie stebina savo universalumu bei kurie neabejotinai tinka ir vakarienei, ir pietums, ir draugų ar šeimos susibūrimams. Būtent jautienos roastbeef su česnakine duonele, jogurtiniu padažu ir granatų sėklomis yra tai, ką valgyti visuomet bus didelis malonumas!
Tikriausiai mūsų niekas taip nedžiugina kaip tokio lengvo tipo patiekalai ant plokščių mielinių duonelių ar naminių tortilijų. Kodėl? Nes tai tobula terpė improvizacijoms ir kūrybai.
Taip pat nevalia pamiršti, jog toks patiekalas padės sunaudoti šaldytuve tūnančius maisto likučius. Ir visai nesvarbu ar tai būtų nedidelis vištienos gabalėlis, ar keli ridikėliai, ar pora šaukštų jogurto. Viską galima panaudoti!
Na, o mūsų siūloma jautienos nugarinė yra taip pat puikus pavyzdys, kaip galima iš vieno gabalėlio mėsos sukonstruoti ir gerą sumuštinį, ir pietus su įvairiausiu garnyru.
O šį kartą siūlome pamiršti visus garnyrus, kurie yra sunkūs ar sumeistraukti majonezo pagrindu. Tegul virtuvėse įsivyrauja tikras pavasaris!
Nors patiekalo ingredientų sąrašas ilgokes, išsigąsti nevertėtų – tai idėja, kurią išties nuoširdžiai rekomenduojame.
O, kad gaminti būtų lengviau, siūlome pažiūrėti video.
Receptas kurtas bendradarbiaujant su “Norfa” mėsos gidu.
JAUTIENOS NUGARINĖ / ČESNAKINĖ DUONELĖ / MĖTŲ-JOGURTO PADAŽAS / GRANATŲ SĖKLOS
4
porcijosINGREDIENTAI
- Česnakinė duonelė
210 gr. kvietinių miltų
100 gr. pieno
25 gr. vandens
7 gr. sausų mielių
4 gr. tarkuoto česnako
4 gr. druskos
5 gr. cukraus
- Jautienos nugarinė
400 gr. jautienos nugarinės
4 gr. džiovinto rozmarino
4 gr. džiovinto čiobrelio
5 gr. druskos
Žiupsnis maltų pipirų
Šlakelis aliejaus
- Sūdyti agurkėliai
100 gr. agurko
3 gr. druskos
5 gr. žaliųjų citrinų sulčių
4 gr. cukraus
20 gr. krapų
- Mėtų-jogurto padažas
100 gr. jogurto
10 gr. mėtų
10 gr. bazilikų
Žiupsnis druskos
2 gr. rūkytos paprikos
- Patiekimui
Lydyto sviesto
Granato sėklų
Kalendrų ar kitų mėgstamų žolelių
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Česnakinė duonelė
- Dubenyje sumaišome vandenį su šiltu pienu ir įmaišome mieles. Paliekame 10-15 minučių suaktyvėti kambario temperatūroje.
- Į dubenį supilame visus birius produktus: miltus, cukrų, druską, tarkuotą česnaką. Vėliau supilame suaktyvėjusių mielių masę. Maišome elektrine maišykle su kablio antgaliu arba rankomis apie 5 minutes, kol tešla taps vientisa ir elastinga.
- Paruoštą tešlą perkeliame į švarų dubenį, uždengiame maistine plėvele ir paliekame kilti kambario temperatūroje apie 1-1,5 valandoms.
- Iš pakilusios tešlos išleidžiame orą, perkeliame ją ant miltais apibarstyto stalviršio ir lengvai pakočiojame. Daliname į lygias 4 dalis.
- Formuojame duoneles: kiekvieną dalį pirštais suformuojame į 5 milimetrų storio plokščią apskritimą.
- Česnakines duoneles kepame sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros. Kepame iš abiejų pusių po 1-2 minutes.
- Jautienos nugarinė
- Jautienos nugarinę nuplauname, nusausiname ir apipjaustome visas nereikalingas ataugas bei gyslas.
- Iš visų pusių mėsą apibarstome druska, pipirais, džiovintais rozmarinais bei čiobreliais.
- Nugarinę iš visų pusių apkepiname įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Kepiname ant aukštos temperatūros.
- Tuomet mėsą pašauname į iki 160 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20-25 minutes, arba kol vidinė mėsos temperatūra pasieks 54 C laipsnius.
- Iškepusiai jautienos nugarinei leidžiame atvėsti, tuomet ją supjaustome plonomis riekelėmis.
- Sūdyti agurkėliai
- Agurkus supjaustome plonais griežinėliais. Sudedame į dubenį.
- Smulkiai sukapojame krapus.
- Kartu į dubenį su agurkais ir krapais suberiame cukrų, druską. Išspaudžiame žaliųjų citrinų sultis. Gerai išmaišome.
- Mėtų-jogurto padažas
- Smulkiai sukapojame mėtų ir bazilikų lapelius.
- Žoleles sudedame į dubenį su jogurtu, pagardiname druska bei rūkyta paprika. Gerai išmaišome.
- Patiekimas
- Iškeptas duoneles lengvai aptepame lydytu sviestu.
- Ant viršaus dedame mėtų-jogurto padažo, sudedame pjaustytą iškeptą jautienos nugarinę, sūdytus agurkėlius. Apibarstome granatų sėklomis ir pagardiname kalendromis ar kitomis mėgstamomis žolelėmis.
Skanaus!