KARAMELINĖ TARTALETĖ / GRAIKINIAI RIEŠUTAI / VANILINIS MASKARPONĖS KREMAS

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Tąsi karamelė, riešutai ir lengvas maskarponės kremas – tai vienas iš saldžiausių smaližiaus sapnų. Lengvai pagaminama tartaletė pradžiugins ir nepagailės saldumo jūsų gyvenimui, tad kodėl jos tiesiog nepasigaminus?

Iš tiesų, visi kurie mėgstate saldžius desertus ir ypač karamelę, sukluskite – tai kepinys, nepaliekantis abejingų! Taip, tartaletes kepti ne visada lengva, tačiau pasistengus rezultatas neabejotinai pranoksta lūkesčius. Ne išimtis ir ši sūrios karamelės bei graikinių riešutų tarta. 


Žvelgiant iš vienos pusės tai nuodėmė primenanti apie artėjantį vasaros sezoną, o iš kitos – kodėl reikia tvardytis ir save kankinti, jeigu taip norisi kažko saldaus? Gal todėl mes savo vasaros kūnais nesididžiuojam, bet kiekvieną dieną gyvenam kupiną džiaugsmo gyvenimą, nepamiršdami dalykų pasisaldinti! Pabandykite ir jūs!

TARTALETĖS KEPIMAS

Nemeluosim – tartalečių, kaip ir kitų sviestinių bemielių tešlų, inoringumas nemažas. Tačiau tai tikrai nereiškia, jog sugaišite daug laiko ar sugadinsite produktus. Tai atvejis, kai įgūdžiai yra pakankamai greitai įgijami.


Forma. Tartalečių formų yra pačių įvairiausių: tradicinių banguotais kraštais, kvadratinių, apvalių, ovalių, didelių ar mažų. Ir tikrai kiekvienoje jų galima paruošti nuostabių desertų. Tačiau mūsų atradimas buvo perforuotas kepimo žiedas. Kuo jis ypatingas? Į jo skylutes įspaudžiama tešla bekepant nesusitraukia, o kartu pats kepinys atrodo ne tik profesionaliau, bet ir tolygiau iškepęs. Tokių žiedų yra įvairiausių diametrų, tad jeigu planuojate dažnai kepti tartaletes, apsvarstyti įsigijimo galimybę tikrai verta. Be to, privaloma paminėti, jog mūsų turimo žiedo diametras yra 20  centimetrų, o aukštis – 2  centimetrai. Recepte tešlos kiekis yra skirtas dviems mūsų turimo žiedo diametro pyragams. Standartinės formos yra šiek tiek aukštesnės bei platesnės, tad tešlos tikrai užteks ir jūsų turimai didesnei kepimo formai.
 

Tešlos gaminimas. Kadangi tai nėra didelis tešlos kiekis, jį galite gaminti tiek elektriniu maišytuvu, tiek rankomis. Pirmiausia, dubenyje sumaišome miltus, migdolų miltus, cukraus pudrą ir žiupsnį druskos. Sudedame smulkiai pjaustytą šaltą sviestą ir plokščiu antgaliu maišome kol gausime smėlio tekstūros trupinius. Jeigu gaminate rankomis, šaltą sviestą geriausia į birių ingredientų masę sutarkuoti ir tuomet pirštais padaryti trupinius. Vėliau mušame kiaušinį ir maišome / minkome kol tešla sulips į vieną kamuolį. Jeigu matote, kad trūksta drėgmės iki pilno tešlos sukibimo, įpilame šaukštą vandens. Iš paruoštos tešlos suformuojame nestorą kvadratą, įvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą, kad pilnai atvėstų. Tai turėtų įvykti per 40-60 minučių.
Atvėsusią tešlą ant lengvai miltuoto stalviršio iškočiojame į 3-4 centimetrų lakštą. Viską reikia daryti pakankamai greitai ir per daug neliečiant tešlos rankomis, kad ši nespėtų atšilti. Kitu atveju taps labai sunku ar net neįmanoma su ja dirbti.
Na, o kai kurie kepėjai siūlo stalviršį barstyti ryžių miltais, nes šie nesusigeria į tešlą ir palengvina greito kočiojimo procesą,
 

Tešlos įtiesimas į formą. Atminkite visam laikui – nei tartaletei, nei kišui skirta tešla nemėgsta tempimo! Ką tai reiškia? Jeigu į formą tešla bus įtiesta ją patempiant ar per stipriai formuojant – ji ims ir bekepant susitrauks. Tinkamai įtiesti tešlą į formą reikia įgūdžių, todėl lengviausia yra formą dalinti į dvi dalis – įtiesti pagrindą, o po to išpjauti ilgą juostą kraštams. Pastarąją įtiesti ir tvirtai prispausti pirštais prie pagrindo, kad kepant viena nuo kitos neatsirkirtų. Tuomet peiliu sulyginti formos kraštus bei juos rankomis stipriai prispausti. Tešlos tiek pagrindą, tiek šonus subadome šakute ir dedame į šaldytuvą pabūti tol, kol įkais orkaitė.
 

Riešutai. Jeigu esate alergiški ar nemėgstate riešutų, jų galite ir nedėti. Tačiau riešutai šioje tartaletėje sužaidžia išties gerą skonio partiją, kurios be rimtos priežasties tikrai neverta praleisti. Na, o jeigu tiesiog namuose neturite graikinių riešutų, juos drąsiai pakeisti galite migdolais arba karijų riešutais.
 

Maskarponės kremas. Taip, recepte į maskarponę nededame cukraus. Taip, vietoje jo dedame šiek tiek druskos. Taip, rezultatas labai skanus! Bet tam skoniui labai svarbu kokybiškas vanilės ekstraktas. Jeigu turite galimybę, rinkitės ekstraktą su sėklytėmis. Jis ne tik kokybiškesnis, bet ir maži juodi taškeliai gražiai atrodo baltose kremo pusnyse.

KARAMELINĖ TARTALETĖ / GRAIKINIAI RIEŠUTAI / VANILINIS MASKARPONĖS KREMAS

porcijos

6

porcijos

INGREDIENTAI

  • Tartaletė ( 2 vnt. 20 cm. skersmens arba 1 didesnė forma)
  •  170 gr. miltų

  • 30 gr. migdolų miltų

  • 75 gr. cukraus pudros

  • 90 gr. sviesto (šalto)

  • 1 kiaušinis (M dydžio)

  • Žiupsnelis druskos

  • Karamelė
  • 150 gr. cukraus

  • 150 gr. grietinėlės (36% riebumo)

  • 60 gr. sviesto

  • 5 gr. druskos

  • 40 gr. graikinių riešutų

  • Maskarponės kremas
  • 200 gr. maskarponės

  • 170 gr. grietinėlės (36% riebumo)

  • 4 gr. vanilės ekstrakto su sėklomis

  • Nedidelis žiupsnelis druskos

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Tartaletė
  • Į dubenį sudedame visus birius produktus: miltus, migdolų miltus, cukraus pudrą, druską. Išmaišome. Jeigu gaminame elektriniu maišytuvu, uždedame plokščią maišymo antgalį ir vidutiniu greičiu bemaišant sudedame mažais kubeliais pjaustytą sviestą. Maišome kol susidarys smėlio tekstūros trupiniai. Jeigu tešlą ruošiame rankomis, šaltą sviestą sutarkuojame ir rankomis sutriname į labai smulknius trupinius.
  • Sudedame suplaktą kiaušinį ir maišome. Tešla palaipsniui turi sulipti į vieną kamuolį. Jeigu matote, kad trūksta drėgmės, įpilkite šaukštą vandens.
  • Paruoštą tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą atvėsti 40- 60 minučių.
  • Atvėsusią tešlą išvyniojame iš maistinės plėvelės, dedame ant lengvai miltuoto stalviršio ir iškočiojame į 3-4 milimetrų storio lakštą. Tešlą lengvai ir netempiant įtiesiame į tradicinę tartaletės formą banguotais šiek tiek platėjančiais kraštais. Jeigu turite formą stačiais kraštais ar perforuotą kepimo žiedą, tuomet pirmiausiai išpjauname / iškertame pagrindą, įtiesiame. Tešlą suminkome į kamuolį ir vėl iškočioję išpjauname ilgas juostas kraštams. Jas įtiesiame ir gerai pirštais sulipiname su pagrindu, kad kepant neišsiskirtų. (formavimo nuotraukos įrašo viršuje).
  • Tartaletės tiek šonus bei pagrindą pirštais prispaudžiame prie kraštų ir subadome šakute. Dedame trumpam į šaldytuvą ir įkaitiname orkaitę iki 175 C laipsnių. Įkaitus orkaitę tartaletę kepame apie 14-18 minučių. Stebėkite kepimo procesą, nes kiekvienoje orkaitėje jis gali būti skirtingas. Gerai iškepta tartaletė bus traški ir šviesios spalvos.
  • Iškepusią tartaletę pilnai atvėsiname ant kepimo grotelių.
  • Karamelė
  • Kol tartaletė vėsta, pasiruošiame karamelę. Pirmiausiai, sausoje keptuvėje lengvai apkepiname riešutus, kad atsiskleistų visas skonis. Suberiame juos į dubenį, atvėsiname ir vėliau peiliu lengvai susmulkiname į 1 centimetro dydžio gabalėlius.
  • Į švarią keptuvę pilame cukrų. Kaitiname ant aukštesnės kaitros, kol cukrus pradės lydytis. Vos tik paruduos, nutraukiame nuo kaitros, atsargiai supilame grietinėlę ir sudedame sviestą. Visuomet maišome. Sudedame druską ir suberiame pakepintus riešutus. Leidžiame 15 minučių pravėsti, prieš pilant į atvėsusią tartaletės formą.
  • Supiltą į formą karamelę pilnai atvėsiname.
  • Maskarponės kremas
  • Į dubenį sudedame maskarponės sūrį ir supilame grietinėlę. Maišome elektriniu maišytuvu kol masė bus vientisa ir šilkinė. Sudedame vanilės ekstraktą ir įberiame žiupsnelį druskos. Išmaišome.
  • Paruoštu kremu dekoruojame ATVĖSUSIĄ tartaletę. Tai padaryti galite kremą išspausdami konditeriniu maišeliu per skirtingus antgalius arba tiesiog šaukštu formuodami ant kepinio baltas purias pusnis.
    Pagamintą tartaletę iki pjaustymo ir patiekimo laikome šaldytuve.
    Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*