Prie namuose ruoštų grill (ir ne tik) patiekalų puikiai tinka ir naminis BBQ padažas! Sakysite: kam gaminti, jeigu galima nusipirkti? Patikėkite, ruošdami namuose šį padažą ilgai neužtruksite. Taip pat galite ne tik išgauti intensyvesnį skonį, bet ir reguliuoti cukraus kiekį, atsižvelgdami į poreikį bei sveikatą.
Tikriausiai nerastume žmogaus, kuriam BBQ padažas ir su juo susiję patiekalai nekeltų asociacijų su JAV virtuve. Kitaip būti ir negali – šis padažas “gimė” būtent pietinėje šalies dalyje ir yra neatsiejamas nuo mėsos kepimo ant grotelių.
Lietuvoje sparčiai išpopuliarėjus keramikinėms kepsninėms grill sezonas tapo ne vien vasaros pomėgiu, o visų metų džiaugsmu. Vis daugiau žmonių mielai „kuria ugnį“ terasose, kiemuose ir gamtoje nepaisydami lietaus, vėjo ar sniego. Ir tai yra nuostabu! Keptu ant ugnies maistu išties verta mėgautis ištisus metus. O skaniems kiaulienos ir jautienos patieklams galima nesunkiai pasigaminti naminio BBQ padažo. Žinoma, paskutiniu metu BBQ skoniu vis dažniau yra skaninami vištienos iešmeliai, sparneliai, įvairūs sumuštiniai. Šis padažas išgyvena įdomų dinamišką kulinarijos laikotarpį ir tampa vis universalesnis.
Padažo universalumas
Parduotuvių lentynose tikrai ne vienas ir ne du BBQ padažai stoviniuoja. Ten galite rasti produktų, praturtintų įvairiausiais skoniais, prieskoniais ir netgi suskirstytų į JAV regionus.
Būtent Amerikoje yra daugybė padažo variacijų, priklausančių skirtingoms valstijoms. Dažniausiai BBQ skiriasi savo gamybos metodais, nes vienose receptūrose pilama daugiau acto, kitose dedamas majonezas, garstyčios arba stipraus skonio melasos cukrus.
Mes siūlome jums pasigaminti tradiciškesnį BBQ padažo variantą su slyvų sultimis. Patikėkite, nenusivilsite!
Tad kur galima panaudoti BBQ padažą?
– Grill arba orkaitėje keptiems mėsos patiekalams: kiaulienos / jautienos šonkauliukams, plėšytai mėsai;
– Vištienos patiekalams;
– Sumuštiniams pagardinti;
– Salotų padažų gamyboje;
– Mėsainių gamyboje.
BBQ padažas
INGREDIENTAI
300 gr. slyvų sulčių
100 gr. pomidorų kečupo
50 gr. rudojo cukraus
15 gr. obuolių acto
15 gr. grūsto arba smulkiai kapoto česnako
4 gr. svogūnų miltelių
20 gr. Vorčesterio padažo
6 gr. saldžiosios maltos paprikos
8 gr. maltų garstyčių sėklų
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Visus ingredientus sumaišome prikaistuvyje.
- Kaitiname ant žemos kaitros apie 25 minutes, kol nugaruoja vanduo ir padažas sutirštėja.
- Išvirusį padažą atvėsiname kambario temperatūroje ir atvėsusį supilame į sandariai uždaromą indą. Laikome šaldytuve iki mėnesio.