Jaukūs pietūs su šeima prisėdus prie stalo yra stebuklas. Ir visai nesvarbu ta šeima didelė ar maža – laikas leidžiamas kartu gardaus maisto apsuptyje visuomet sustiprina tarpusavio ryšį. O viena iš tų skanių idėjų šeimos pasisėdėjimui gali būti obuolių sidre troškintos daržovės, dešrelės ir grūdėtų garstyčių padažas.
Vynas, brendis, sidras, alus – visi šie (ir dar daugiau) alkoholiniai gėrimai gausiai naudojami kulinarijoje ir konditerijoje. Ir visai nereikia tų gėrimų bijoti. Net jeigu alkoholio nevartojate, nereiškia, jog nuo šlakelio vyno, įpilto į padažą bei nugarinto, apsvaigsite. Tačiau skonio patirtys bus visiškai kitokios.
Niekuomet neskatiname beatodairiškai vartoti svaigiųjų gėrimų. Labiau skatiname į juos žiūrėti kaip į vieną sudedamųjų patiekalo dalių, pabrėžiant kokybę bei galimybę mėgautis. Taip su laiku gali kardinaliai pasikeisti jūsų požiūris į gėrimus išugdžius savybę nepiknaudžiauti.
Na, o sidre troškintos daržovės yra kažkas neapsakomai gardaus – saldžios, bet kartu truputį rūgščios. Sūrios, bet su vaisių poskoniu. Be mūsų siūlomo patiekalo gardumo, jis yra lengvai bei greitai pagaminamas. O vėliau prasideda puota ant bendro pietų (ar vakarienės) stalo.
Būtent tokius vienos skardos pietus mes mėgstame labiausiai. Tačiau dėl darbų tenka jais mėgautis neįtikėtinai retai. Bet jeigu jau galimybė yra, tai emocijos visuomet liejasi plačiausiai!
DEŠRĖLĖS / SIDRE TROŠKINTOS DARŽOVĖS / OBUOLIAI / GARSTYČIŲ PADAŽAS
3
porcijos35
minutesINGREDIENTAI
500 gr. dešrelių
300 gr. luptų bulvių
150 gr. lupto pastarnoko
250 gr. obuolių (Granny Smith)
250 gr. sauso obuolių sidro
3 skiltelės česnako
Druskos
Žiupsnelis muskato
Žiupsnelis džiovinto rozmarino
- Garstyčių padažas
250 gr. sauso obuolių sidro
70 gr. grūdėtų garstyčių
40 gr. medaus
Žiupsnelis druskos
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Į puodą pilame vandenį. Pasūdome ir užverdame. Sudedame luptas ir stambiai pjaustytas bulves bei verdame apie 5 minutes.
- Tuomet į puodą su bulvėmis sudedame panašaus dydžio gabalėliais pjaustytus bei luptus pastarnokus. Verdame dar 5 minutes.
- Nukošiame vandenį ir supilame daržoves į kepimo popieriumi išklotą skardą. Nulupame obuolį. Jį supjaustome 3 centimetrų dydžio kubeliais ir sumaišome kartu su daržovėmis. Ant viršaus dedame traiškytas česnako skilteles, džiovinto rozmarino bei muskato. Viską pagardiname druska ir gerai išmaišome.
- Į kepimo skardą su daržovėmis supilame sidrą. Tuomet ant viršaus dedame dešreles. Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
- Garstyčių padažas
- Į prikaistuvį pilame sidrą, dedame garstyčių, medaus. Viską pagardiname druska ir gerai išmaišome. Užverdame. Verdame apie 10-15 minučių kol padažas sutirštės.
- Patiekiame sidre troškintas daržoves su garstyčių padažu.
Skanaus!
Pastabos
- Nenorintiems alkoholio, sidrą galite keisti nealkoholiniu sidru arba natūraliomis obuolių sultimis. Tačiau su sultimis atsargiai – pilkite jų mažiau, kad garnyras netaptų perdėtai saldus.