BURRATA / PERSIMONAI / MOLIŪGAS / LAZDYNO RIEŠUTAI

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Vėlyvas ruduo reiškia du dalykus – jau didžiosios metų šventės ne už kalnų ir prasideda persimonų sezonas! Pastarasis yra toks trumpas, jog vaisių tenka atsivalgyti už visus likusius metus. Tačiau, be puikaus derėjimo desertuose, persimonai gardžiai „įsitaiso“ ir jaukiose salotose greta moliūgo ir burrata sūrio.

Jaukus vakaras su lengva bei gardžia vakariene- būtent tokį vėlyvojo rudens planą jums siūlome.
Nesudėtingai paruošiamos salotos patiks visiems, norintiems pailsėti nuo patiekalų su mėsa. O kaip jau esame ne kartą minėję, tokių pertraukų mūsų kūnui reikia kuo daugiau.
 

Persimonai. Šių vaisių mylėtojai kiekvieno lapkričio laukia kaip mažos šventės! Sultingi ir gardūs vaisiai kilo iš Rytų Azijos. Čia auga net kelios persimonų rūšys, pasižyminčios šiek tiek skirtingomis savybėmis. Tačiau aišku kaip viena – Japonijos bei Kinijos gyventojams pasisekė turėti galimybę savo soduose užsiauginti persimonų.
Kodėl verta valgyti persimonus? Na, visų pirma, tai egzotiniai vaisiai, kurių nenusipirksime visais metų laikais, o antra- būtent persimonuose labai daug antioksidantų, vitaminų bei skaidulų. Šie vaisiai universalūs – tinkami ir desertų gamyboje, ir salotose su sūresniais ingredientais.
 

Burrata. Labai labai gaila, jog burratos sūrio vis dar sudėtinga rasti dažnuose prekybos centruose. Žinoma, gurmaniškų prekių parduotuvėse jų nuolatos būna. Pasisekus, galima įsigyti ir Lidl bei Maxima didžiosiose parduotuvėse.
Kuo skirasi burrata nuo mozzarella? Kol tradicinės mocarelos sūrio vidus vientisas, burrata pasižymi visiškai kremine tekstūra ir didele skonių gama. Žinoma, dėl didesnio kiekio grietinėlės, burrata yra kaloringesnė. Bet nuo kada draudžiama kartkartėmis pasimėgauti gyvenimu (ir geru maistu)?
 

Na, o apie moliūgus daug kalbėti neverta. Rudeniop iki pat švenčių pas daugelį pūpsos jų likučiai.
Moliūgai puikiai papildo ir sušvelnina persimonų saldumą. Salotos su jaukiu, šventiniu poskoniu. Na,  ar gali būti geriau?

BURRATA / PERSIMONAI / MOLIŪGAS / LAZDYNO RIEŠUTAI

porcijos

2

porcijos
Pagaminimo laikas

35

minutes

INGREDIENTAI

  • 300 gr. valyto moliūgo

  • 200 gr. nuluptų persimonų

  • 10 gr. alyvuogių aliejaus

  • 9 gr. cukraus

  • 2 gr. druskos

  • 15 gr. vyšnių acto (arba raudonojo vyno acto)

  • Žiupsnelis kardamono

  • Žiupsnelis cinamono

  • Lengvai skrudintų kedrinių pinijų

  • Lazdyno riešutų

  • Poros šalavijo šakelių

  • 2 vnt. Burrata sūrio (neradus galima naudoti mozzarella di bufala)

  • Apelsinų cukatai

GAMINIMO INSTRUKCIJOS

  • Moliūgą supjaustome 2 cm dydžio kubeliais, sudedame į dubenį. Kartu dedame žiupsnelį kardamono, cinamono ir 4 gr. cukraus. Viską užpilame alyvuogių aliejumi. Gerai išmaišome, kad gabalėliai apsivilgytų prieskoniais.
  • Į skardą su įtiestu kepimo popieriumi sudedame moliūgus ir kepiname 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol moliūgai ttaps minkšti.
  • Kol moliūgas kepa, tokio pat dydžio gabalėliais supjaustome persimonus. Į prikaistuvį pilame vyšnių actą, likusius 5 gramus cukraus. Užverdame. Tuomet sudedame persimonų gabalėlius, sumažiname kaitrą iki vidutinės ir verdame apie 2 minutes.
  • Gaminame skrudintus šalavijus. Į prikaistuvį pilame aliejaus, įkaitiname iki 170 C. Tuomet sudedame šalavijo lapelius. Juos kepame apie 15 sekundžių, kol aliejus pradeda mažai burbuliuoti aplink šalaviją. Nusausiname ant popierinio rankšluosčio ir karštus pagardiname druska.
  • Patiekiame: į dubenį dedame keptus moliūgus, karamelizuotus persimonus. Ant jų viršaus dedame burratos sūrį. Jį lengvai pagardiname druska, pabarstome skrudintomis pinijomis, kapotais lazdynų riešutais bei apelsinų cukatų gabalėliais. Pašlakstome alyvuogių aliejumi. Sudedame skrudintus šalavijus.
    Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*