Sultiniai ne tik pasižymi naudingomis sveikatai savybėmis, bet ir yra nepakeičiamas ingredientas kulinarijoje. Būtent naudodami natūralius ingredientus gauname visiškai naujus skonius. O tai labai palengvina kūrybingumo išlaisvinimą virtuvėje. Šį kartą dalinamės savo įžvalgomis kaip sultinius kokybiškai pasigaminti namuose.
Kas yra sultinys, žinome kiekvienas. Tačiau dažnai tenka susidurti su situacijomis, kai žmogus sultiniu vadina tiesiog sriubą, išvirtą su mėsos (tiksliau paukštienos) gabaliukais. Ne, sultinys yra ne sriuba, o vėlgi – koncentratas. Kitaip tariant, sultinys – nuo 2 iki 12 valandų lėtai verdamas kaulų, vandens bei daržovių mišinys. Į naminius sultinius nėra beriama druska, o visas gardumas gaunamas iš apkepintų kaulų bei daržovių. Taip sultinį naudojant kulinarijoje lengviau nustatyti siekiamą skonį.
Nauda. Panaudodami vos kelis ingredientus, galime sukurti neįtikėtino naudingumo patiekalą. Nuo seno žinoma, jog sultiniai pasižymi galybe naudingų savybių, kurias būtų galima ilgai ir nuobodžiai vardinti. Tačiau kartais užtenka žinoti tik viena – dauguma tų savybių sultinyje yra būtent dėl kaulų naudojimo. Juose esančios medžiagos, kuriose gausu kolageno, beverdant išsiskiria ir tampa natūralia želatina, kuri ir ne tik sutirština sultinį, bet ir pasižymi tomis stebuklingomis savybėmis: virškinimo sistemos gerinimu, saugo sąnarius, stiprina imunitetą, padeda geriau jaustis.
Kaip bebūtų, virti naminį sultinį dažnas prisiverčia tik apsinuodijęs maistu, o gaminant maistą renkasi pirkinius prieskonių mišinius. Tiesa, teko jau parduotuvių lentynose matyti ir sultinių su nebloga sudėtimi. Tokie atradimai mus visuomet džiugina!
Namuose išsivirti sultinio tikrai nėra sudėtinga. Tereikia pasiruošti kur jį laikysite, turėti kelias laisvesnes valandas, kad galėtumėte stebėti virimo procesą. Tokie naminio maisto paruoštukai labai palengvins buitį bei pagreitins kasdienį maisto ruošimą.
Laikymas. Šviežiai išvirtą sultinį geriausia laikyti šaldytuve ir sunaudoti per 3-4 dienas. Tačiau tikri maisto entuziastai sultinį šaldo! Tai puikus ir ilgalaikis būdas išsaugoti paruoštą gaminį, o kartu galite jį išsaugoti skirtingo dydžio talpose, tai padės gaminant įvairius patiekalus ir padės išvengti produktų švaistymo.
VERŠIENOS (ARBA JAUTIENOS) SULTINYS
Veršienos (jautienos) sultinys
1 kg. veršienos (arba jautienos) kaulų
3 l. vandens
200 gr. svogūnų
200 gr. morkų
100 gr. saliero stiebo
40 gr. česnako
Šlakelio aliejaus
Lauro lapų
Pipirų (nemaltų)
1. Kaulus nuplauname ir nusausiname. Dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepame aliejumi.
2. Kepame kaulus 200 C laipsnių temperatūroje 25-30 minučių, kol apskrus.
3. Pjauname išilgai svogūnus, morkas bei česnakus. Apkepiname sausoje keptuvėje kol stipriai karamelizuosis.
4. Apkepintus kaulus bei daržoves dedame į didelį puodą, užpilame 3 litrais vandens. Dedam žiupsnelį pipirų ir kelis lauro lapus. Užverdame.
5. Kai vanduo pradės virti, kaitrą sumažiname iki silpno virimo. Nuolatos nuo sultinio paviršiaus nugriebiame susidariusias putas. Verdame apie 3 valandas.
6. Išvirusį sultinį perkošiame į švarų indą per sietelį, atvėsiname iki kambario temperatūros ir laikome šaldytuve arba šaldome nedidelėmis porcijomis ateičiai.
Pastabos:
– Sultiniui galite naudoti tiek veršienos, tiek jautienos kaulus.
– Nepamirškite, ant sultinio paviršiaus susidariusias putas kaskart nugriebti viso virimo metu.
VIŠTIENOS SULTINYS
VIŠTIENOS SULTINYS
800 gr. vištienos sparnelių
3 l. vandens
240 gr. saliero gumbo
150 gr. svogūno
150 gr. morkų
40 gr. aliejaus
15 gr. česnako
6 gr. juodųjų pipirų (nemaltų)
5 gr. rozmarino
1. Sparnelius nuplauname, nusausiname ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
2. Nuplaunamie ir nuskutame saliero gumbą.
3. Stambiai supjaustome svogūnus, morkas, salierą. Berame į skardą ant vištienos sparnelių. Taip pat dedame traiškytą česnaką, beriame pipirus bei viską apšlakstome aliejumi. Rankomis išmaišome.
4. Kepame iki 200 C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje su vėjelio funkcija, apie 30-40 minučių.
5. Apkepus vištienai bei daržovėms, viską perkeliame į didelį puodą, užliejame 3 litrais vandens ir užverdame.
6. Kai vanduo pradės virti, kaitrą sumažiname iki silpno virimo. Verdame apie 2 valandas.
7. Išvirusį sultinį perkošiame į švarų indą per sietelį, atvėsiname iki kambario temperatūros ir laikome šaldytuve arba šaldome nedidelėmis porcijomis ateičiai.
ŽUVIES SULTINYS
ŽUVIES SULTINYS
1 kg. žuvies kaulų bei atraižų
3 l. vandens
160 gr. pomidorų
100 gr. svogūno
100 gr. poro
100 gr. saliero stiebo
10 gr. krapų
5 gr. jūros dumblių (nebūtina)
3 gr. pankolio sėklų (nebūtina)
4 gr. kalendros sėklų (nebūtina)
150 gr. balto sauso vyno
1. Žuvies kaulus bei atraižas nuplauname ir nusausiname.
2. Stambiai supjaustome daržoves.
3. Žuvies kaulus bei daržoves dedame į didelį puodą. Kartu su jais – krapus, prieskonius bei dumblius.
4. Viską užpilame 3 litrais vandens. Užverdame.
5. Kai vanduo pradės virti, kaitrą sumažiname iki silpno virimo. Nuolatos nugriebiame sultinio paviršiuje susidariusias putas. Verdame apie 2 valandas.
6. Išvirusį sultinį perkošiame į švarų indą per sietelį, atvėsiname iki kambario temperatūros ir laikome šaldytuve arba šaldome nedidelėmis porcijomis ateičiai.
Pastabos:
– Norint skaidraus žuvies sultinio, nedėkite į jį jūros dumblių.
– Jeigu sultinio virimui naudojate žuvies galvas, būtinai išvalykite žiaunas ir akis – taip sultinys nebus kartus.
Pagaliau kažkas namie gamina sultinius!
Draugo mama (iš Katalonijos) mane išmokė, kad neatsiejama gerų patiekalų dalis yra sultinys!
Turint galimybę, įdėjus jamon (ispaniško kumpio) kaulą į mėsos sultinį, išgaunamas pasakiškas skonis 🙂
Naminis sultinys yra tikrai fantastika! Puikus jūsų patarimas dėl kumpio! 🙂
opaa, kaip skaniai ziurisi cia viskas… turiu kaip tik kauliuku likusiu nuo versienos, man atrodo dienos uzsiemimas aiskus. aciu