Vasara, ilgi vakarai bei kokteiliai – dažnam poilsiautojui neatsiejami vienas nuo kito dalykai. Šiltuoju sezonu siūlome pailsėti nuo gazuotų gėrimų. Vietoje jų namuose pasigaminti Sangrios, mintimis nukeliauti į saulėtąją Ispaniją ir paanalizuoti mūsų sukurtą gamybos vadovą!
Jau antri metai iš eilės vasaros terasose karaliauja Aperol Spritz kokteiliai. Ir panašu, jog jie tikrai artimiausiu laiku nežada pasitraukti iš vasaros hito pozicijos. Įdomu tai, jog maisto tendencijų sekėjai bei jas analizuojantys profesionalai niekaip nesupranta kaip ši Aperol mada atgimė. Šių metų pradžioje internete pasirodė ne vienas straipsnis, žadantis vasaros sėkmę kitiems gėrimams, tačiau nė vienas spėjimas nepasiteisino.
Kaip bebūtų, mūsų asmeninis šios vasaros atradimas – ledinė Sangria. Tikriausiai visi sutiksite, jog parduotuvėse perkamas aromatizuotas vyno gėrimas ypatingu skoniu nepasižymi. Tačiau naminė Sangria paneigia visus nuvertinimus ir neįtikėtinai nustebina begaline vaisine skonių palete bei aromatais.
Šiek tiek istorijos.
Istorikai spėja, jog Sangria galėjo kilti iš Ispanijos, o vėliau, buvo punčo pavidalu išpopuliarinta Jungtinėse Amerikos Valstijose. Gaila, tačiau šias teorijas įrodančių rašytinių šaltinių išlikusių nėra. Šiaip ar taip, Ispanijoje bei Portugalijoje Sangria yra pats populiariausias gėrimas. Būtent Europos Sąjungos komisija pripažino, jog ne tik Ispanija, bet ir Portugalija gali gaminti bei pardavinėti Sangria kaip savo nacionalinį kulinarijos paveldą.
Be to, ar žinojote, kad Sangria, išvertus iš Ispanų kalbos reiškia “Kraujo nuleidimą”? Pavadinimas tikėtina kilo dėl gėrime naudojamo raudonojo vyno. O gal ir dėl karšto Pietų Europos gyventojų temperamento.
INGREDIENTAI
Vynas. Norėdami autentiškumo ir tradiciškumo rinkitės Ispanišką, raudoną vyną. Tačiau dabar pasaulyje yra begalybė Sangria receptų ir vienas dažnesnių variantų yra Sangria Blanca – su baltu vynu ruošiamas gėrmas. Taip pat patariam naudoti pusiau sausą arba sausą vyną.
Vaisiai. Galite naudoti kokius tik norite vaisius, tačiau kad ir kaip sugalvojote gaminti Sangria, nevalia pamiršti apelsino ir citrinos! Taip pat geriausia rinktis mažesnius vaisius ir jų naudoti po vieną vienetą. Tradicinė Sangria gaminama tik iš apelsino, citrinos bei obuolio.
Uogos. Uogos taip pat priduoda labai daug skonio ir aromato. Ypač avietės ir braškės!
Stiprieji alkoholiniai gėrimai. Taip, Sangria vien su vynu nėra gaminama – jos sudėtyje yra apie 100 ml. brendžio arba romo. Ir jie pilami tikrai ne dėl to, kad gėrimui suteiktų kuo didesnį stiprumą. Brendis arba romas padeda atsiskleisti iš vaisių skoniams bei aromatams. Būtent jų dėka, naminė Sangria yra tokia sodri ir vaisinė.
Sultys. Stiklinė sulčių taip pat yra tradicinės Sangrios sudedamoji dalis. Rekomenduojame rinktis šviežiai spaustas apelsinų sultis. Jeigu norite gaivos, įpilkite greipfrutų sulčių. Girdėjome, jog ir granatų sultys puikiai tinka!
Vanduo. Mineralinis vanduo, sodos vanduo, Ginger ale, limonadas ar tonikas – jums rinktis kuo atskiesite savo gaminamą Sangriją. Mūsų pasirinkimas – 100 ml. vandens. Taip nebus dirbtiniais saldikliais užgožtas vyno skonis.
Saldikliai. Pati tradiciškiausia Sangria yra gaminama visiškai nenaudojant jokių saldiklių, tačiau nedidelis kiekis agavų sirupo, ar medaus tikrai nepakens. Mes verdame naminį cukraus sirupą, kurį pasigaminti yra neįtikėtinai lengva ir pigu.
Laikymas šaldytuve. Kai kurie šaltiniai teigia, jog Sangriai užtenka 3 valandų šaldytuve. Tačiau patikėkit, ilgiau nei 5 valandas palaikytas gėrimas bus daug daug sodresnis ir aromatingesnis. Kadangi Sangria užmaišysite per 15 minučių, nepatingėkite to padaryti kuo anksčiau. To pasekoje vakare galėsite mėgautis puikiu gėrimu.
Pateikimas ir priedai. Nors Sangria Ispanijoje ilgą laiką buvo patiekiama be ledukų, karštomis vasaros dienomis jie tikrai būtini! Tad negailėdami berkite jų į stiklinę, pilkite Sangrios su vaisių gabaliukais ir pagardinkite šakele rozmarino, baziliku, mėta, imbieru ar cinamonu. Ir nepamirškite mėgautis atsakingai!
Primename, jog neskatiname alkoholio vartojimo. Renkamės gyvenimo būdą paremtą saiku, o ne kraštutinumais. Besivadovaudami Sangrios vadovu ją laisvai galite pasigaminti naudodami nealkoholinį vyną ir ignoruodami priedus, kurių sudėtyje yra alkoholio.
Nepamirškite, jog išmokti pajusti saiką maistui, gėrimams ir kitiems maloniems dalykams yra labai vertingas bruožas!
GAMINIMAS
Jau minėjome, jog gėrimą užmaišysite per 15 minučių. Kad tai padarytumėte jums be jau išvardintų ingredientų tereikės į jūsų šaldytuvą telpančio puodo ar ąsočio.
Keli paprasti patarimai:
– Kadangi citrusiniai vaisiai pjaustomi su žievele, nepatingėkite kuo geriau juos nuplauti.
– Jeigu norite kartumo, galite įpjaustyti pusę greipfruto.
– Vandens ar kitų gaiviųjų gėrimų pilkite atsižvelgdami į norimą gėrimo stiprumą. Mūsų patarimas – 200 – 400 ml. vandens.
Į šaldytuvą užmaišytą gėrimą dėkite tik tuomet, kai indas, kuriame yra Sangria, bus sandariai uždarytas ar uždengtas maistine plėvele.
Tradiciška Ispaniška Sangria gaminama iš raudojo vyno, obuolio, apelsino, citrinos, apelsinų sulčių ir brendžio arba romo. Į ją nesideda nei cukrus, nei kiti saldikliai, o taip pat gėrimas nėra skiedžiamas vandeniu.
Tačiau mes savo Sangrijos gamybos vadove rodom šiek tiek modernesio gėrimo pasigaminimo eigą, kuri tikrai nudažys jūsų vasaras vaisinėm spalvom!
Tad keliaujam į Ispaniją virtuvėje ir ruošiamės savaitgaliui!
NAMINĖ SANGRIA
INGREDIENTAI
1 Apelsinas
1 Citrina
1 Žalioji citrina
Saujelė vynuogių
Saujelė braškių
Butelis raudono puriau sauso vyno
200 ml. šviežiai spaustų apelsinų sulčių
100 ml. brendžio arba tamsaus romo
100 gr. vandens + 50 gr. saldžiam sirupui virti
50 gr. cukraus
Rozmarino šakelė pagardinimui
GAMINIMO INSTRUKCIJA
- Prikaistuvyje supilame 50 gr. vandens ir 50 gr. cukraus. Kaitiname tol, kol cukrus ištirpsta. Nuimame nuo kaitros ir atidedame į šalį.
- Gerai nuplauname vaisius. Apelsiną ir citrinas supjaustome griežinėliais. Juos vėliau supjaustome į 4 dalis. Vaisius sudedame į didelį puodą.
- Į puodą su vaisiais suberiame vynuoges ir per pusę perpjautas braškes (be lapelių).
- Supilame butelį vyno, šviežiai spaustas apelsinų sultis, vandenį bei 100 ml. brendžio. Taip pat supilame pagamintą cukraus sirupą. Viską gerai išmaišome.
- Puodą su gėrimu uždengiame dangčiu arba maistine plėvele. Dedame į šaldytuvą mažiausiai 5 valandoms.
- Paruoštą Sangria pilame į stiklines su ledukais ir pagardiname rozmarino šakelėmis.
Skanaus!
Pingback: Ką veikti vasarą: 40 įdomių idėjų išbandyti per atostogas - Tripmap.lt