LAŠIŠA / BUROKĖLIŲ PIURĖ / BOLIVINĖ BALANDA

RECEPTAS SPAUSDINTI RECEPTĄ

Kepta lašiša su daržovėmis, burokėlių piurė ir bolivinės balandos sėklomis puikus variantas jaukiems šeimos pietums, kurie tikrai nepaliks abejingų. Iš pirmo žvilgsnio, sunkiai suderinami produktai, visumoje susilieja į tobulą skonių harmoniją. O ir pagaminti ne tik, kad nėra sudėtinga, bet ir neužims daug laiko!

Apie lašišos naudą organizmui kalbėti tikriausiai neverta – visi puikiai žinome koks auksas mūsų gerai savijautai yra omega-3 riebalų rūgštys. Tačiau kas ta bolivinė balanda, tikrai žino ne visi.


Tiesa, būtent su bolivine balanda (kitaip dar angliškai vadinama kynva) artimiausiai yra susipažinę vegetarai ir veganai. Mat šiose sėklose esanti baltymų grandinė yra artimiausia mėsos produktams. Taip pat šias sėklas turėtų savo mityboje gausiau naudoti tie, kurie serga cukriniu diabetu, turi virškinimo problemų ar tiems, kurie netoleruoja glitimo.
 

Bolivinės balandos kaina prekybos centruose vyrauja ( nuo 3.50 Eur iki 7.99 Eur ir daugiau) priklausomai nuo spalvos ir sėklų dydžio. Jos gali būti juodos, rudos, raudonos, rožinės, gelsvos ir baltos. Būtent pastarosios ir yra laikomos pačiomis vertingiausiomis, tačiau visuomet atminkite, kad nesvarbu kokio atspalvio bolivinės balandos sėklos bebūtų, jos yra praktiškai naudingesnės už bet kokias mūsų mėgstamas ir naudojamas kruopas.

Žuvis. Visi suprantame, jog būtent kokybiška ir šviežia žuvis yra geriausia ir skaniausia. Visgi, jeigu nerandate jus kokybe tenkinančios lašišos, nebijokite eksperimentuoti – ją galite keisti upėtakiu (geriausias variantas) ar kita jums patinkančia žuvimi.
 
Burokėliai. Jie puikiai tiks pirkti vakuumuotame maišelyje kaip, kad galima rasti bene kiekviename prekybos centre. Jeigu norite, galite juos virti patys, juk visada maistas skanesnis kai paruoštukai yra gaminti namuose!

LAŠIŠA / BUROKĖLIŲ PIURĖ / BOLIVINĖ BALANDA

Porcijos

2

porcijos
Pagaminimo laikas

40

minutes

IngredientAI

  • Bolivinė balanda
  • 50 gr. raudonojo svogūno

  • 70 gr. bolivinės balandos sėklų

  • 250 gr. vandens

  • 2 gr. šviežios mėtos lapelių

  • 60 gr. žirnelių ankščių

  • Vandens žirnių nublanširavimui

  • 5 gr. aliejaus

  • 15 gr. sviesto

  • 10 gr. citrinų sulčių

  • Druskos, pipirų

  • Burokėlių piurė
  • 150 gr. virtų luptų burokėlių

  • 15 gr. sviesto

  • 20 gr. rudojo cukraus

  • 50 gr. maskarponės sūrio (arba grietinėlės 36%)

  • 15 gr. balzamiko acto

  • Druskos

  • Lašiša
  • 20 gr. aliejaus

  • 260 gr. lašišos (2 filė gabaliukai po 130 gr.)

  • Druskos

Gaminimo instrukcijos

  • Bolivinė balanda
  • Prikaistuvyje užkaičiame 250 gr. vandens su žiupsneliu druskos ir bolivinės balandos sėklomis.
  • Ant vidutinės kaitros verdame tol, kol sėklos suminkštėja.
  • Sukapojame mėtos lapelius, susmulkiname svogūną.
  • Išvirusias bolivinės balandos sėklas perkošiame per sietelį ir leidžiame nuvarvėti vandeniui.
  • Nublanširuojam žirnių ankštis: į puodą su verdančiu vandeniu sudedame ankštis. Jas ten verdame ne ilgiau kaip minutę. Tuomet ankštis perkošiame ir sudedame į dubenį su lediniu vandeniu, kad atvėstų.
  • Atvėusias žirnelių ankštis nusausiname ir susmulkiname.
  • Į keptuvę dedame sviestą, aliejų ir kai sviestas ištirps, sudedame smulkintą svogūną. Jį lengvai apkepinę sudedame žirnelių ankštis. Jas dar apie minutę pakepiname ir galiausiai supilame bolivinės balandos sėklas.
  • Supilame citrinos sultis, pagardiname druska ir pipirais pagal skonį.
  • Baigę kepti kelias minutes masę atvėsiname ir sudedame kapotus mėtos lapelius. Išmaišome.
  • Burokėlių piurė
  • Sutarkuojam burokėlius.
  • Į prikaistuvį dedame sviestą, ištirpiname.
  • Sudedame tarkuotus burokėlius. Lengvau juos pakepinę supilame cukrų. Labai svarbu neperkepti burokėlių, nes kitu atveju jie praras savo spalvą.
  • Kai cukrus ištirpsta ir karamelijuojasi, supilame balzamiko actą.
  • Pagardiname žiupsneliu druskos pagal skonį.
  • Kai actas nugaruoja, dedame maskarponės sūrį. Išmaišome ir patroškiname ant žemos kaitros apie 2-3 minutes.
  • Sutriname elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės.
  • Lašiša
  • Į įkaitusią keptuvę su aliejumi dedame lašišą ogele į apačią.
  • Sumažiname kaitrą iki vidutinės ir kepame kol odelė gražiai apskrus. Tada apkepame filė gabaliukus iš visų pusių ir žuvis įgaus auksinį atspalvį.
  • Baigus kepti lašiša viduje turi būti dar šiek tiek rausva.
  • Iškepusią lašišą nusausiname ir lengvai pasūdome.
  • Patiekiame su bolivinės balandos sėklomis, burokėlių piurė ir mėgstamais daigais arba žolelių lapeliais.
    Skanaus!

KOMENTUOTI

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*