Kokio karšto gėrimo vaizdinys pirmiausiai iškyla mintyse, pagalvojus apie artėjantį žiemos ir Kalėdų sezoną? Tikriausiai karštas šokoladas arba vynas. O bet tačiau – yra nuostabus receptas kito, šventinio ir kupino prieskonių gėrimo. Susipažinkite – tai karštas obuolių sidras!
Nelabai yra ko stebėtis, jog pas mus karštas sidras ne toks jau ir populiarus. Mat bene visoje Europoje nuo pat seno yra geriamas karštas vynas su prieskoniais, arba kitaip tariant – Gluhwein. Įdomu tai, jog pirmą kartą su prieskoniais pakaitintas vynas buvo… Italijoje! O šiuo metu populiariausiu yra Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje bei Vokietijoje.
Karštas obuolių sidras Anglijoje taip pat yra vienas populiaresnių šventinių gėrimų, tačiau jis visuomet stoviniuoja už Gluhwein nugaros.
Sidrą (o ypač obuolių) mes labai mėgstame ir vertiname ne tik kaip gėrimą, bet kaip ir gerą bazę maisto gamyboje. Žinoma, kalbame apie gerą, sausą sidrą, o ne gazuotus gėrimus plastikiniuose buteliuose. Gaila, jog tokio kokybiško sidro gamintojų Lietuvoje yra nedaug. Neblogo skonio gėrimus siūlo „Vilkmergės“ alaus darykla ir „Tinginio pantis“. Tačiau didžiuosiuose prekybos centruose galima rasti ir kokybiško importinio sidro. Tiesa, pastarajam mes teikiam pirmenybę dėl brandinimo laiko ir skoninių savybių.
Karštas sidras jau nuo vasaros pradžios badė mums akis ir mintis, tad šį kartą kaip niekada laukėm šaltesnio sezono, kad galėtume išbandyti kažką naujo kokteiliukų fronte. Ir ką, šis karšto sidro gėrimas gavosi fantastiškas! Nevartojantiems alkoholio priminsime, jog Anglijoje nuo seno labai populiari gėrimo alternatyva gaminama iš obuolių sulčių, tačiau dabar yra nealkoholinio sidro, su kuriuo šis šventinis svaigulys taip pat turėtų gardžiai gautis.
Prieskoniai. Karštam sidrui tereikės muskato riešuto gvazdikėlių, cinamono lazdelių, apelsino (arba mandarino) žievelės ir žvaigždinio anyžiaus. Labai svarbu, kad visi prieskoniai nebūtų malti. Taip, muskato reikės šiek tiek šviežiai įtarkuoti, tačiau kitus prieskonius virkite net nekapotus, nelaužytus. Dėl stipresnių skoninių savybių, gvzdikėlius, anyžių ir cinamono lazdeles galite akimirką pakepinti ant sausos keptuvės. Tik neprideginkite!
Ir dar tradiciškai – alkoholio vartoti neskatiname ir primename: gyvenime, mityboje ir visame kame labai svarbu saikas bei balansas.
KARŠTAS OBUOLIŲ SIDRAS
2
porcijos20
minutesINGREDIENTAI
500 ml. sauso obuolių sidro
60 gr. brendžio (geriausia Calvados)
10 gvazdikėlių
2 cinamono lazdelės
0,5 apelsino žievelės (nuskustos, ne tarkuotos)
15 gr. rudojo cukraus (arba klevų sirupo)
1 žvaizgždinis anyžius
Žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto
Apelsino ir obuolių griežinėliai (patiekimui)
GAMINIMO INSTRUKCIJOS
- Į prikaistuvį supilame sidrą, sudedame cukrų, apelsino žievelę, prieskonius: gvazdikėlius, anyžių, cinamono lazdeles, įtarkuojame muskato. Užkaitiname iki labai silpno virimo.
- Kai gėrimas vos pradės virti, iš karto sumažinam kaitrą iki žemos, prikaistuvį uždengiame dangčiu ir labai silpnai verdame apie 13-15 minučių.
- Išvirus sidrui prikaistuvį nuimame nuo kaitros ir į jį supilame brendį. Išmaišome.
- Patiekiame gėrimą su apelsinų bei obuolių griežinėliais, prieskoniais. Mėgaujamės kol karštas.
Skanaus!
PASTABOS
- Nealkoholiniam variantui naudokite obuolių sultis arba nealkoholinį sidrą.